- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
România, acuzată de trafic de arme spre spaţiul iugoslav în anii '90
Numeroase state, printre care se numără şi România, sunt suspectate de implicare în trafic de armament spre spaţiul fost iugoslav, în cursul conflictelor din anii 1990, conform unei anchete realizate de o echipă de jurnalişti sloveni.
România, acuzată de trafic de arme spre spaţiul iugoslav în anii '90 (Imagine: Claudiu Irimie/Arhiva Mediafax Foto)
Investigaţia a durat trei ani şi a fost realizată de o echipă de jurnalişti sloveni, constând în analizarea a mii de documente oficiale obţinute în virtutea legii pentru accesul la informaţii. Potrivit concluziilor anchetei, numeroase state, inclusiv România şi Rusia, au fost implicate activ în încălcarea embargoului vânzărilor de armament. Multe dintre aceste state au avut profituri de milioane de dolari din vânzarea de arme şi muniţie facţiunilor beligerante din fosta Iugoslavie, informează publicaţia electronică EUObserver.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Peste 100.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
Potrivit jurnaliştilor sloveni, România, Bulgaria, Polonia, Ucraina şi Rusia au fost state exportatoare de armament în timpul conflictului. "Cartierul general" al acestei operaţiuni logistice a fost la Viena, iar tranzacţiile financiare au fost efectuate prin intermediul unei bănci ungare. Traficanţii de arme au folosit companii înregistrate în Panama. În plus, Marea Britanie se pare că a acordat împrumuturi pentru achiziţionarea de armament, la fel ca şi Germania.
"Prin astfel de tranzacţii comerciale secrete şi ilegale, unele persoane au devenit extrem de bogate", explică Zdenko Cepic, analist la Institutul pentru Istorie Contemporană de la Ljubljana.
Operaţiunile logistice au fost efectuate cu ajutorul serviciilor secrete şi prin intermediul grupărilor mafiote din Italia, Albania şi Rusia.
Potrivit documentelor citate, trei nave au părăsit portul Constanţa în decembrie 1991 şi ianuarie 1992, încărcate cu 200 de containere pline cu 3.500 de tone de armament, având destinaţia Koper (Slovenia) şi apoi Croaţia.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO