România operaţionalizează primul sistem de rachete PATRIOT
Începând cu data de 3 noiembrie, Regimentul 74 PATRIOT Mihai Bravu deplasează personal şi tehnică în Poligonul de trageri sol-aer Capu Midia, pentru participarea la primul exerciţiu tactic cu trupe şi trageri reale F.A. PATRIOT SPARK 23.11, anunţă MApN, citat de Monitorul Apărării.
România operaţionalizează primul sistem de rachete PATRIOT
Exerciţiul se desfăşoară în perioada 2-17 noiembrie, având ca scop validarea şi verificarea funcţionării primului sistem de rachete sol-aer PATRIOT intrat în dotarea Forţelor Aeriene Române în anul 2020, precum şi pregătirea în vederea creşterii capacităţii operaţionale.
România are patru sisteme PATRIOT, ultimele două au sosit chiar anul acesta. Primul sistem PATRIOT a fost recepţionat în 2020, al doilea a fost livrat, conform graficului agreat, în cursul anului 2022 şi a finalizat testarea de acceptanţă şi recepţia în luna decembrie. Livrarea sistemelor al 3-lea şi al 4-lea PATRIOT a început în cursul anului 2022, testarea şi recepţionarea lor a fost finalizată până la sfârşitul lunii aprilie.
Un sistem de rachete PATRIOT cuprinde mai multe lansatoare, un sistem radar, o staţie de control al focului, elemente de logistică şi comandă şi acoperă o rază de 150 de km, funcţie de interceptoarele folosite, putând doborî rachete balistice, aeronave, drone etc. În Ucraina, sistemul PATRIOT a fost singurul care a reuşit interceptarea rachetelor ruseşti hipersonice Kinzhal, despre care Putin spunea că sunt invincibile.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
Achiziţionarea sistemelor PATRIOT a fost stabilită prin Legea nr. 222/2017 pentru realizarea „Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol”, aferentă programului de înzestrare esenţial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”. Documentul prevede atribuirea contractelor Guvernului Statelor Unite ale Americii pentru achiziţionarea a şapte sisteme de rachete sol-aer PATRIOT configuraţia 3+, din producţia curentă (noi), respectiv a echipamentelor majore, mijloacelor de transport, materialelor, pieselor, echipamentelor de mentenanţă, muniţiei necesare, pachetului de suport logistic iniţial şi a serviciului de instruire, a echipamentelor criptografice şi cu regim special.
Promulgarea legii a fost precedată de obţinerea aprobării prealabile a Parlamentului României privind iniţierea achiziţiei, conform prevederilor art. 51 alin. (2) din OUG 114/2011, dată fiind valoarea estimată mai mare de 100 milioane de euro, şi obţinerea aprobării Departamentului de Stat al SUA privind posibila vânzare către România a unor sisteme Patriot.
Contractorii principali ai pachetului de echipamente şi servicii aferente sistemelor PATRIOT sunt companiile americane Raytheon şi Lockheed-Martin.
România a achiziţionat cea mai modernă configuraţie hardware şi software de sisteme PATRIOT aflate în serviciu, testată în luptă, capabilă să angajeze toate tipurile de ameninţări aeriene actuale.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump