România, printre puţinele ţări din regiune fără TVA redusă la alimente

Reducerea TVA de la 24% la 9% pentru produsele agricole, măsură avută în vedere de Guvern pentru 2013, ar putea să ducă la creşterea puterii de cumpărare, descurajarea evaziunii fiscale şi susţinerea producătorilor agricoli locali, însă consumul poate fi stimulat dacă ajustarea se va regăsi şi în preţurile la raft ale produselor, nu doar în marjele de profit ale producătorilor şi comercianţilor, spun consultanţii fiscali.

Urmărește
337 afișări
Imaginea articolului România, printre puţinele ţări din regiune fără TVA redusă la alimente

România, printre puţinele ţări din regiune fără TVA redusă la alimente (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Premierul Victor Ponta a declarat că susţine ideea introducerii unui TVA diferenţiat - un TVA de 24%, din care 9% să fie reţinut pentru bugetul de stat şi 15% să fie rambursat producătorului, în măsura în care, evident, prezintă facturi şi în măsura în care toate operaţiunile comerciale sunt făcute în mod legal şi înregistrate fiscal. Deocamdată, nu este clară modalitatea de aplicare şi modul în care Ministerul Finanţelor va administra acest sistem, ştiute fiind întârzierile din trecut la rambursările standard de TVA.

Daniel Anghel, partener, Consultanţă fiscală, PwC România, spune că măsura introducerii unei cote de TVA reduse pentru produsele agricole ar avea efecte benefice atât în plan economic, cât şi sub aspect social. Dar, atenţionează că este nevoie de evaluarea impactului bugetar al acestei măsuri şi de acordul prealabil al Fondului Monetar Internaţional înainte de punerea sa în aplicare.

"În plan economic, aceasta va duce la stimularea producătorilor agricoli locali, descurajarea evaziunii fiscale în acest sector şi creşterea consumului. Pentru a duce însă cu adevărat la creşterea consumului, este nevoie ca această cotă diferenţiată de TVA să se regăsească şi în preţul la raft al produselor, nu doar într-o marjă mai mare de profit pentru producători şi comercianţi", a explicat Anghel.

Aproape toate statele europene aplică niveluri reduse de TVA pentru alimentele de bază, acestea situându-se între 0% în Marea Britanie şi 14% în Cehia. Dintre ţările din Europa Centrală şi de Est, toate aplică niveluri reduse de TVA. În Ungaria se aplică TVA de 5% şi 18% pentru diferite categorii de produse alimentare şi pentru diferite servicii. În Polonia, cota de TVA pentru produsele alimentare este de 5%. În Cehia de 14%, în Bulgaria de 9%, iar în Slovenia de 8,5%, a spus Anghel.

Potenţialele riscuri asociate adoptării unei astfel de cote reduse de TVA pentru alimente ţin de costurile administrative ale acesteia.

Citeşte mai multe despre TVA redusă la alimente pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici