România riscă să piardă din nou trenul Schengen. Oficial UE: Nu s-au făcut progrese care să schimbe poziţia ţărilor ce se opun aderării

Intrarea României în Schengen este pe punctul de a fi amânată din nou, fără un termen precis. După devansarea deciziei pentru septembrie 2012 şi apoi pentru martie 2013, în Comisia Europeană s-au pregătit deja pârghiile pentru ca aderarea să nu aibă loc mai devreme de toamna anului viitor, au declarat pentru gândul surse diplomatice.

Urmărește
492 afișări
Imaginea articolului România riscă să piardă din nou trenul Schengen. Oficial UE: Nu s-au făcut progrese care să schimbe poziţia ţărilor ce se opun aderării

România riscă să piardă din nou trenul Schengen. Oficial UE: Nu s-au făcut progrese care să schimbe poziţia ţărilor ce se opun aderării (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Raportul care ar putea pune noi bariere României şi Bulgariei, dincolo de Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) din Justiţie invocat deja Olanda şi de Germania, se va afla joi pe masa Consiliului pentru Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), la Bruxelles.

Este vorba despre raportul privind guvernanţa Schengen, elaborat de Comisia Europeană (CE), în care se menţionează că experţii CE vor continua monitorizarea frontierelor României şi Bulgariei, ca măsuri suplimentare convenite în martie în Consiliul European, fără a se preciza însă vreun termen. România şi Bulgaria susţin că toate aceste condiţii tehnice au fost deja depăşite. Dacă vor trece însă în această formă de Consiliul JAI, menţiunile CE oferă un nou pretext statelor membre să blocheze intrarea în Schengen a României şi după luna martie 2013, indiferent de raportul suplimentar pe Justiţie.

În aceste zile, oficialii români duc negocieri intense pentru a elimina sau a modifica această menţiune din raportul privind guvernanţa Schengen. Cu toate acestea, Marian Tutilescu, secretar de stat şi şeful Departamentului Schengen din Ministerul de Interne, a explicat pentru gândul că nu se pune problema unei noi amânări din cauza amintită şi că România şi Bulgaria vor anexa o minută la concluziile Consiliului JAI de la sfârşitul săptămânii, prin care monitorizările suplimentare la frontiere vor fi stopate.

Paragraful care bagă în ceaţă aderarea la Schengen

Subiectul aderării României şi Bulgariei la Schengen nu se află pe ordinea de zi a Consiliului JAI, programat pe 6-7 decembrie la Bruxelles, a confirmat pentru gândul Nikos Christodoulides, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei cipriote a UE.

De altfel, România evită să ridice problema aderării la spaţiul Schengen la acest Consiliu, pentru că ştie că nu ar avea rost, atâta timp cât Germania şi Olanda au stabilit că aşteaptă raportul suplimentar pe Justiţie, din cadrul MCV, a explicat pentru gândul chestorul şef Marian Tutilescu.

Pe agenda Consiliului JAI apare însă Raportul semestrial de funcţionare a spaţiului Schengen în ansamblu, după monitorizarea statelor între 1 martie şi 31 octombrie 2012.

Surse diplomatice au explicat pentru gândul că în acest raport apare şi un paragraf în care sunt menţionate Bulgaria şi România. Acesta face trimitere la o serie de măsuri suplimentare convenite în martie cu Consiliul European, concluzia Comisiei Europene fiind că monitorizarea acestora va continua.

Citeşte mai multe despre posibilitatea de a pierde din nou trenul Schengen pe www.gandul.info

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici