- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (24.02.2015, 20:24)
- Florentina Dragu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
România se menţine pe ultimul loc în indicele european al economiei şi societăţii digitale. Care sunt ţările fruntaşe în acest top
România se menţine, în pofida unei conexiuni rapide la internet şi a ratei de penetrare relativ ridicate, pe ultimul loc în UE în ceea ce priveşte progresele în direcţia unei economii şi societăţi digitale, trasă în jos de lipsa competenţelor digitale şi a încrederii scăzute în serviciile online.
Urmărește
979 afișări
România se menţine pe ultimul loc în indicele european al economiei şi societăţii digitale (Imagine: Shutterstock)
Ediţia pe 2015 a Indicelui economiei şi societăţii digitale (DESI) elaborat de Comisia Europeană clasează România pe ultimul loc în UE, cu un scor general de 0,31 puncte, în creştere uşoară de la 0,28 de puncte în 2014. Scorul maxim este de 1 punct şi nu a fost obţinut de niciunul dintre statele membre UE.
Indicele DESI este un indice compozit, care integrează un set de indicatori relevanţi, structuraţi în jurul a cinci dimensiuni: conectivitatea, capitalul uman, utilizarea internetului, integrarea tehnologiei digitale şi serviciile publice digitale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Danemarca se situează pe primul loc în UE, cu un scor de 0,68 puncte, urmată de Suedia (0,66 puncte), Olanda (0,63 puncte), Finlanda (0,62 puncte) şi Belgia (0,59 puncte).
România face parte din grupul ţărilor cu rezultate slabe, alături de Bulgaria, Cipru, Grecia, Croaţia, Ungaria, Italia, Polonia, Slovenia şi Slovacia.
Faţă de ediţia de anul trecut, România a înregistrat progrese în ceea ce priveşte conectivitatea la internet, un procentaj tot mai important din populaţie fiind abonat la reţele în bandă largă rapide. În prezent, 59% dintre abonamentele la internet fix sunt abonamente la conexiuni rapide de internet, faţă de 54% în anul 2013, ceea ce plasează România pe locul doi din acest punct de vedere, se arată în raportul Comisiei.
"Cu toate acestea, nivelul scăzut al competenţelor digitale şi al încrederii utilizatorilor pare să frâneze dezvoltarea economiei digitale", potrivit raportului.
Comisia notează că numai 20% dintre români deţin competenţe digitale de bază, România având cel mai mic procentaj de specialişti în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor (TIC) în totalul forţei de muncă din toate ţările UE, de numai 1,3%.
Mai mult, doar 7,7% dintre utilizatorii de internet folosesc serviciile bancare online şi numai 17% fac cumpărături online, cea mai scăzută rată din UE.
Potrivit Comisiei, România se confruntă cu două provocări principale în materie de conectivitate, şi anume îmbunătăţirea acoperirii reţelelor fixe în bandă largă, care este în prezent de 90%, sub media UE de 97 %, şi creşterea numărului de abonaţi la serviciile în bandă largă. În prezent, 54% din gospodării sunt abonate la servicii fixe în bandă largă şi 43 % dintre cetăţeni sunt abonaţi la reţelele mobile în bandă largă, ceea ce "limitează capacitatea României de a exploata beneficiile oferite de economia digitală".
Unul dintre motivele care explică rata redusă de utilizare a serviciilor în bandă largă în România ar putea fi preţul abonamentului, notează Comisia, în contextul în care România are unul dintre cele mai scumpe abonamente la servicii de bază în bandă largă din UE, situându-se pe locul al 7-lea.
"O persoană care doreşte să se aboneze la internet în bandă largă trebuie să cheltuiască în medie 1,8% din veniturile sale brute, ceea ce reprezintă mai mult decât media UE, de 1,35 %", potrivit raportului.
În schimb, tot în cadrul dimensiunii conectivităţii, România stă mai bine în ceea ce priveşte accesul la internet de mare viteză, rezultatele în acest domeniu fiind mai bune decât cele înregistrate în UE, în general. Două treimi (66%) din gospodăriile din România au acces la conexiuni în reţea la viteze de cel puţin 30 Mbps (faţă de 62% în UE). În ceea ce priveşte rata de utilizare, 60% din abonamentele la internet fix sunt abonamente la reţele în bandă largă rapide, în ciuda faptului că nivelul general de utilizare rămâne scăzut (locul 25 din UE).
Cu un scor de 0,27 puncte în ceea ce priveşte capitalul uman (competenţele digitale), România se clasează pe ultimul loc între ţările UE, chiar dacă situaţia a cunoscut o uşoară îmbunătăţire faţă de anul precedent, când a obţinut 0,26 puncte.
"România trebuie să îşi acopere lacunele grave în materie de competenţe digitale. Competenţele digitale sunt necesare indiferent de specializare, iar faptul că doar 20% dintre români deţin competenţele digitale de bază poate constitui o barieră importantă în calea dezvoltării economice a ţării", notează Comisia.
Singurul indicator în privinţa căruia România are rezultate mai bune decât media UE este cel referitor la procentul de absolvenţi STEM (Ştiiţă, Tehnologie, Inginerie şi Matematică), 1,9% dintre românii cu vârsta între 20 şi 29 de ani fiind absolvenţi ai unei facultăţi din acest domeniu. Chiar dacă acest lucru este pozitiv, nu este totuşi suficient pentru a compensa deficitul de competenţe digitale al României, se arată în raport.
În ceea ce priveşte activităţile desfăşurate online, România are un punctaj de 0,27 (faţă de 0,21 anul trecut) şi se situează pe ultima poziţie în rândul ţărilor UE.
"Românii par să fie manifeste cea mai mare reticenţă atunci când trebuie să încheie tranzacţii pe internet, iar ţara are de recuperat decalaje atât în ceea ce priveşte serviciile bancare online, cât şi efectuarea de cumpărături online", notează Comisia.
În ceea ce priveşte integrarea tehnologiei digitale de către firme, România are un punctaj de 0,19, cel mai mic dintre scorurile primite la cele cinci dimensiuni DESI 2015.
"Întreprinderile din România trebuie să exploateze mai bine avantajele oferite de comerţul online, de reţelele de socializare şi de aplicaţiile de tip cloud", avertizează raportul.
Procentajul firmelor din România care utilizează tehnologii cum ar fi schimbul electronic de informaţii ERP (21%), facturile electronice (7,2 %), serviciile de cloud (2,8 %) sau reţelele de socializare (5,9 %) este printre cele mai scăzute din UE.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe