- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
România şi Bulgaria, pe ultimele locuri în UE la reciclarea deşeurilor municipale în 2008
Doar unu la sută din cantitatea de 382 de kilograme de gunoi produs în 2008 de fiecare român din oraşele mari a fost reciclat, restul fiind depozitat, definitiv sau temporar, în gropi de gunoi, potrivit unei statistici în acest sens, dată publicităţii, vineri, de Eurostat.
România şi Bulgaria, pe ultimele locuri în UE la reciclarea deşeurilor municipale în 2008 (Imagine: Sorin Pop/Mediafax Foto)
Singura ţară cu o rată de reciclare mai mică decât România este, potrivit studiului, Bulgaria, stat în care absolut tot gunoiul menajer din municipii este dus la gropile de gunoi.
Conform documentului, fiecare cetăţean al oraşelor mari din statele UE a produs, în 2008, 524 de kilograme de deşeuri, din care 40 la sută au ajuns în gropile de gunoi, 20 la sută au fost incinerate, 23 la sută reciclate şi 17 la sută distruse prin descompunere.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Cantitatea de gunoi produsă în 2008 nu diferă aproape deloc faţă de cea obţinută în 2007, când, conform statisticilor, fiecare cetăţean UE care locuieşte într-un oraş mare a produs 525 de kilograme.
Conform statisticii Eurostat, cei care au produs cel mai puţin gunoi în 2008 au fost cehii, iar cel mai mult danezii - 306 kilograme, respectiv 802 kilograme.
"Cantitatea de deşeuri municipale generate variază semnificativ între statele membre UE. Aceste diferenţe provin atât din varietatea obiceiurilor de consum, dar şi din adăugarea la gunoiul menajer a unor cantităţi de deşeuri produse de micile afaceri sau de instituţiile publice, acesta fiind modul de lucru folosit în anumite state membre", se precizează în raport.
Cantitatea cea mai mare de gunoi a fost produsă în Danemarca, Irlanda, Cipru şi Luxemburg, cetăţenii din oraşele mari din aceste state producând fiecare, în medie, peste 700 de kilograme de deşeuri. La polul opus se situează Cehia, Letonia, Polonia, România şi Slovacia, cu mai puţin de 400 de kilograme de gunoi produs de fiecare locuitor al municipiilor.
Ţările cu cea mai mare rată de reciclare sau descompunere a deşeurilor sunt Austria, Germania şi Olanda, cu rate cuprinse între 60 şi chiar 70 la sută, procent înregistrat în Austria.
La polul opus se situează Bulgaria, România, Malta, Lituania şi Letonia, unde metoda de tratare a gunoiului este depozitarea acestuia. În Malta, Lituania şi Letonia procentele de gunoi care ajunge depozitat, temporar sau definitiv, în gropi sunt de 97, 96 şi, respectiv, 93.
Metodele de tratare a gunoiului diferă şi ele între cele 27 de state membre, astfel că Danemarca, Suedia Olanda, Belgia şi Luxemburg incinerează un procent însemnat din cantitatea de deşeuri municipale.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO