România VOTEAZĂ. Ziua alegerilor pentru Parlamentul European şi a referendumului pe justiţie. Tot ce trebuie să ştii despre VOTUL de duminică, 26 mai

Alegeri europarlamentare 2019. Secţiile de votare din România s-au deschis duminică la ora 7.00 şi se închid la ora 21.00. Pentru cei 18.9 milioane de alegători au fost organizate 18.730 de secţii de votare pe teritoriul României. România şi ţările UE organizează o dată la 5 ani alegeri europarlamentare pentru a alege membrii Parlamentului European. Duminică, 26 mai, românii îşi vor alege reprezentanţii în Parlamentul European şi în aceeaşi zi are loc şi referendumul pe teme legate de justiţie, convocat de preşedintele Klaus Iohannis. Cetăţenii vor vota în aceleaşi secţii de votare, cu aceleaşi ştampile, pe trei buletine de vot.

Urmărește
11266 afișări
Imaginea articolului România VOTEAZĂ. Ziua alegerilor pentru Parlamentul European şi a referendumului pe justiţie. Tot ce trebuie să ştii despre VOTUL de duminică, 26 mai

România VOTEAZĂ. Ziua alegerilor pentru Parlamentul European şi a referendumului pe justiţie. Tot ce trebuie să ştii despre VOTUL de duminică, 26 mai

Secţiile de votare din România se deschid duminică, la ora 7.00 şi se închid la ora 21.00. Pentru cei 18.9 milioane de alegători au fost organizate 18.730 de secţii de votare în ţară şi 441 de secţii de votare peste hotare.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a transmis că numărul total de alegători cu drept de vot este de 18.968.840 de persoane, din care un număr de 700.843 de români cu drept de vot au domiciliul sau reşedinţa în străinătate, fiind posesori de paşaport CRDS.

Totodată, pentru românii din Diaspora, Ministerul de Externe a organizat un număr de 441 de secţii de votare, precizând că numărul secţiilor este unul record comparativ cu scrutinele de la europenele din 2007, 2009 şi 2014 când au fost organizate 190 de secţii.

 

 

Alegeri europarlamentare 2019. Referendum pe justiţie. Votanţii trebuie să ştie că:

- Votarea începe la ora 7.00 şi se termină la 21.00.

- Veţi prezenta actul de identitate operatorului de calculator al secţiei de votare.

- După scanarea actului de identitatea şi validarea alegătorului, acesta se va deplasa înspre membrii biroului electoral. Dacă nu se încadrează în condiţiile legale, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare ia o decizie în acest sens.

- Aveţi opţiunea de a vota doar la europarlamentare sau doar la referendum. Dacă nu doriţi să votaţi la referendum, membrii biroului electoral al secţiei de votare vor trage o linie în dreptul spaţiului pentru semnătură pentru referendum de pe listele permanente şi viceversa la alegerile europarlamentare .

După semnarea sau înscrierea şi semnarea pe lista electorală suplimentară veţi primi trei buletine de vot, unul pentru europarlamentare şi două pentru referendum.

Înainte de a intra în cabina de vot, asiguraţi-vă că pe spatele buletinului de vot este aplicată ştampila de control a secţiei de votare. Dacă aceasta lipseşte, votul va fi declarat nul!

Aplicaţi ştampila cu menţiunea “VOTAT” pe patrulaterul care corespunde partidului sau candidatului independent dorit, respectiv opţiunii de la referendum. Citeşte aici GHIDUL COMPLET al alegătorului

Unde puteţi vota dacă nu vă aflaţi în localitatea de domiciliu


La alegerile europarlamentare 2019 pot vota toţi cetăţenii români care au vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv.

De asemenea, pot vota cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, având domiciliul sau reşedinţa în România şi care s-au înscris în lista electorală specială pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European. Românii care votează la secţiile organizate în străinătate vor fi înscrişi pe listele electorale suplimentare.

Dacă sunteţi omis din lista permanentă, veţi fi înscris pe o listă suplimentară. Bucureştenii trebuie să voteze la secţia unde sunt arondaţi, ei neputând vota pe listă suplimentară în alt sector. Ambele voturi (pentru europarlamentare şi referendum) vor fi date în aceleaşi secţii de votare.

Dacă nu sunteţi în localitatea de domiciliu, în afară de Bucureşti unde nu se poate vota între sectoare, oriunde aţi fi în ţară puteţi vota la orice secţie de vot, pe lista suplimentară.

 

Alegeri europarlamentare 2019. LISTE complete. Cine sunt candidaţii 

România va avea în total 32 de europalamentari la Bruxelles. Numărul total de euroaleşi, din toate cele 28 de state membre, este de 751.

La alegerile europarlamentare din 2019 participă toate partidele mari de pe scena politică românească, dar şi unele mici, precum şi candidaţi independenţi, conform BEC.

Află AICI cine sunt candidaţii şi ce partide candidează

 

Referendum 2019 | Ce întrebări vor fi pe buletinele de vot


Referendum 2019. Românii sunt chemaţi la urne pe 26 mai, unde îşi vor alege reprezentanţii în Parlamentul European şi vor vota pentru referendumul pe teme legate de justiţie, convocat de şeful statului, Klaus Iohannis.


Referendum 2019. Cele două întrebări care vor fi incluse pe buletinele de vot

1. „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?”

2. „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?” 

 

EXIT-POLL la alegerile europarlamentare 2019. 

Mediafax va prezenta la ora 21.00 primele estimări ale rezultatelor la vot 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici