Românii sunt printre cei mai nemulţumiţi europeni de situaţia economiei naţionale

Românii sunt printre cei mai nemulţumiţi europeni în privinţa economiei naţionale, nouă din zece considerând că situaţia este "rea", în timp ce în Grecia procentajul ajunge la 99% din populaţie, potrviit unui sondaj Eurobarometru.

Urmărește
369 afișări
Imaginea articolului Românii sunt printre cei mai nemulţumiţi europeni de situaţia economiei naţionale

Românii sunt printre cei mai nemulţumiţi europeni de situaţia economiei naţionale (Imagine: Shutterstock)

În Grecia (99%), Irlanda (96%), Spania (96%), Bulgaria (94%), Portugalia (92%), Ungaria (92%), Slovenia (92%), Letonia (91%) şi Italia (91%) populaţia este mai nemulţumită de starea economieicomparativ cu România (89%). Imediat după România se situează Slovacia (88%) şi Lituania (87%).

La polul opus se află Germania, unde doar 20% din populaţie nu este mulţumită, Luxemburg (15%) şi Suedia (14%). La nivelul UE, 71% din persoanele consultate s-au declarat nemulţumite de starea economiei naţionale.

În privinţa economiei UE dar şi celei globale, românii au o opinie mai mai bună decât europenii în general. Uşor peste o treime din români consideră că situaţia economică din spaţiul comunitar este bună, faţă de media UE de 18%, în timp ce 22% au o opinie bună în privinţa economiei mondiale, raportat la media europeană de 17%.

Respondenţii din România sunt printre cei mai nemulţumiţi europeni şi în privinţa situaţiei la locul de muncă (43%), a situaţiei financiare a gospodăriei (60%) şi a şomajului (91%), toate peste mediile din UE.

Românii tind să fie mai optimişti comparativ cu media UE în privinţa evoluţiei în următoarele 12 luni, cu aşteptări mai bune în privinţa economiei naţionale, situaţiei financiare a gospodăriei, şomajului, situaţiei la locul de muncă, economiei UE şi a celei mondiale.

Cea mai importantă problemă pentru România este în acest moment situaţia economică, urmată de şomaj, inflaţie, criminalitate şi sistemul de sănătate, pensii, taxe, arată sondajul.

Peste 70% din români consideră că ţara se îndreaptă într-o direcţie greşită, printre cele mai ridicate procentaje din UE, unde media este de 58%. Doar grecii, spaniolii şi cehii au mai puţină încredere în evoluţia ţărilor lor. Numai 12% din români consideră că ţara se îndreaptă într-o direcţie bună.

Românii se numără şi printre europenii cu cel mai scăzut nivel de încredere în Guvern (10%), Parlament (9%) şi partide politice (8%). Încrederea românilor în Parlament este cea mai redusă din UE, unde media este de 27%, în timp ce în cazul Guvernului doar grecii stau mai rău (cu 8%), la o medie europeană de 24%. Două ţări înregistrează o încredere în partidele politice mai scăzută chiar decât România, respectiv Grecia, Slovenia, în timp ce în Cipru, Lituania şi Letonia aceasta se află tot la la 8%. În spaţiul comunitar, încrederea în partide se situează la 14%.

Doar 9% din români, nivel minim în UE, sunt puternic interesaţi de politică, în timp ce pentru 41% interesul este mediu, iar pentru 22% scăzut. Restul de 28% nu sunt interesaţi deloc de politică, relevă sondajul.

Românii au cea mai redusă încredere din UE în capacitatea FMI de a lua măsuri eficiente împotriva efectelor crizei, doar 7%, faţă de media UE de 14%, în timp ce 36% consideră că rezolvarea ar putea veni de la Guvern, 25% de la UE, 13% de la G20, iar 5% de la SUA.

Sondajul a fost realizat la nivel european în perioada 5-20 noiembrie, prin 31.659 de interviuri. În România, institutul TNS CSOP a derulat 1.011 interviuri în acest interval.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici