- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (18.05.2015, 16:53)
- Aurelia Alexa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Salvaţi Copiii cere deputaţilor avizarea propunerii de dublare a alocaţiei de stat pentru copii
Organizaţia "Salvaţi Copiii" a cerut Comisiei pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor să avizeze pozitiv propunerea legislativă de dublare a alocaţiei de stat pentru copii, după ce, în urmă cu o săptămână, a fost respins amendamentul privind majorarea alocaţiei la 84 de lei.
Urmărește
677 afișări
Salvaţi Copiii cere deputaţilor avizarea propunerii de dublare a alocaţiei de stat pentru copii (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)
Reprezentanţii Organizaţiei "Salvaţi Copiii" susţin că acceptarea propunerii legislative de dublare a alocaţiei de stat pentru copii de la 42 la 84 de lei reprezintă un demers firesc în respectarea drepturilor copilului în România.
"În cursul zilei de mâine, se vor relua dezbaterile în cadrul Comisiei pentru muncă şi protecţie socială. Rezultatul votului privind aprobarea măririi alocaţiei de stat pentru copii va influenţa votul final în plenul Camerei Deputaţilor pe marginea propunerii legislative. Încă de acum două luni, Salvaţi Copiii a trimis prima scrisoare pentru solicitarea măririi alocaţiei, însă săptămâna trecută, în 12 mai, Comisia pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor nu a acceptat amendamentul propus, de dublare a cuantumului alocaţiei la 84 de lei şi de stabilire, pentru copiii cu dizabilităţi, a unei alocaţii unice de 200 de lei", arată reprezentanţii organizaţiei, într-un comunicat de presă transmis luni.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Potrivit sursei citate, alocaţia de stat acordată copiilor care au împlinit doi ani reprezintă o sumă nesemnificativă pentru familie, neputând constitui un sprijin pentru părinţi în asigurarea drepturilor fundamentale ale copilului: dreptul la supravieţuire şi dezvoltare, dreptul la condiţii decente de viaţă şi la alimentaţie corespunzătoare, dreptul la participare şcolară sau la petrecerea timpului liber.
Potrivit Eurostat, în România sunt 3.742.418 de copii, la o populaţie de 19.947.311, procentul copiilor în risc de sărăcie şi excluziune socială fiind de 48,5 la sută, pe locul doi în Uniunea Europeană, după Bulgaria - 51,5 la sută, dar la mare distanţă de media europeană - 27,7 la sută.
Conform Institutului Naţional de Statistică, în 2013, rata sărăciei relative în rândul copiilor a fost de 32,1 la sută, semnificativ mai ridicată decât cea a populaţiei adulte (18-64 ani) - de 21,5 la sută sau în vârstă de peste 65 de ani - de 15 la sută. Astfel, rata deprivării materiale severe în rândul copiilor, comparativ cu populaţia adultă, era de 34,1 la sută, la nivelul anului 2013.
"De asemenea, semnalăm faptul că aşa-numita raportare la Indicatorul Social de Referinţă (ISR) este doar un exerciţiu contabil şi are drept consecinţă menţinerea cuantumului la un nivel ridicol de mic şi pe viitor, indiferent de ajustările indicatorului, tocmai pentru că valoarea însăşi a alocaţiei este nesemnificativă şi orice ajustare nu schimbă nimic, modificările ISR nerespectând ritmul de descreştere a puterii de cumpărare în România. ISR are valoarea stabilită din 2008, la 500 de lei, prin OU 126/2008, cuantum nemodificat până în prezent. Pentru ca alocaţia de stat să capete o minimă însemnătate în viaţa copilului şi să reprezinte un sprijin pentru părinţi, modificarea indicelui de raportare la ISR devine absolut necesară", a precizat organizaţia neguvernamentală.
Organizaţia "Salvaţi Copiii" pledează şi pentru raportarea alocaţiei la salariul minim pe economie, în condiţiile în care alocaţia acordată în România are cea mai scăzută valoare raportată la salariul minim pe economie, respectiv de doar patru la sută, faţă de opt la sută în Bulgaria sau 18 la sută în Ungaria.
"Dacă, în perioada următoare, vor avea loc creşteri succesive ale salariului minim pe economie, conform celor declarate recent de ministrul Muncii, Rovana Plumb, astfel încât acest salariu să reprezinte 50 la sută din salariul mediu din România până în 2016, considerăm că aceeaşi politică de majorare trebuie să fie aplicată şi în cazul alocaţiei de stat pentru copii", se mai arată în comunicatul transmis MEDIAFAX.
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe