SCANDAL în plenul CSM | Judecătorii CSM acuză procurorii de încălcarea independenţei. Tudorel Toader: Este inadmisibil/ Procurorul Codruţ Olaru: Nu suntem la ora de dirigenţie

Gabriela Baltag, membru CSM, acuză procurorii de încălcarea independenţei judecătorilor în notele interne din cadrul DNA, unde fac referiri la soluţiile de achitări definitive, pe care le consideră netemeinice. Discuţia a avut loc la plenul CSM de miercuri şi a stârnit numeroase contradicţii.

Urmărește
5498 afișări
Imaginea articolului SCANDAL în plenul CSM | Judecătorii CSM acuză procurorii de încălcarea independenţei. Tudorel Toader: Este inadmisibil/ Procurorul Codruţ Olaru: Nu suntem la ora de dirigenţie

SCANDAL în plenul CSM | Judecătorii CSM acuză procurorii de încălcarea independenţei. Tudorel Toader: E inadmisibil

Sper să nu preiau din emoţia doamnei judecător Baltag. Raportul e trimis din 20.06, nu din 14.06 pentru analiza, dezbatere şi aprobare Secţiei pentru procurori. Mi se pare firesc ca un raport care ţine de Secţie să parcurgă etapa evaluării Secţiei, urmând ca alte interpretări să fie luate în discuţiile plenului. Mi se pare o chestiune de bun simţ, o chestiune de separarea carierelor. Cred că la acest moment, dezvoltarea sau semantica unor menţiuni din raport sunt premature. (...) Ce vrem să sancţionă, ce vrem să transmitem? (...) În raport nu se reţin ca potenţiale disfuncţionalităţi aspectele semnalate. Ceea ce unora dintre noi ni se par chestiuni care trebuie sancţionate, în raportul IJ nu sunt reţinute ca potenţiale abateri”, a spus Codruţ Olaru.

„Cred că sunteţi mai emoţionat decât mine. Sunt dispoziţii europene care vă impun să nu faceţi aprecieri”, îi răspunde Gabriela Baltag.

Codruţ Olaru a revenit cu o replică: „Nu suntem la ora de dirigenţie care să ne vorbiţi în felul acesta. Vă rog să vă limitaţi la ceea ce am spus eu”.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a spus că ne aflăm într-o situaţie inedită.

„Constat, din experienţele mele, că suntem într-o situaţie inedită. (...) Judecătorii se plâng de procurori, o parte se plânge că partea cealaltă îi încalcă independenţa prin note. (...) Mă aştept ca mâine, procurorii să se plângă de judecători. (...) Procurorul, cu statutul lor constituţional pe care tindem să-l clarificăm şi înţelegem, trebuie să aibă grijă să-şi îndeplinească mandatul în limitele lor, nu să aibă grija de ce fac judecătorii. (...) Dacă cineva nu are dreptate într-un proces, pe cine se dă vina? Pe procuror - nu are dreptate şi se alege achitare. El pe cine dă vina? Pe judecător. (...) Să rămânem în limitele noastre constituţionale. Mi se pare inadmisibil ca noi între noi, magistraţii, să începem să ne acuzăm, să reprezentăm în alţi termeni decât cei pe care legea îi permite”, a spus Tudorel Toader.

În discuţie a intervenit şi procurorul general Augustin Lazăr, care a spus că e firesc ca procurorii să analizeze deciziile.

„Vă rog să observaţi că hotărârile judecătoreşti se pun în discuţie, se face analiza la noi, în Ministerul Public. E o procedură prevăzută de lege. E o procedură a noastră, care trebuie făcută în manieră profesională care să ajute înţelegerii: de ce soluţiile de achitare sunt de achitare. Trebuie să vedem unde am greşit şi cum trevuie clarificate lucrurile. Analiza critică se face în interior, nivelul intelectual la care se face e de la caz la caz: fie ca mai e un procuror începător, unul mai bine specializat. Aş dori să vă asigură că procurorul e independent şi nimeni nu şi-ar dori să aibă un procuror cu o fişă care să bifeze: da sau ba. Nu încurajăm subcultura profesională”, a spus Augustin Lazăr.

 

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici