- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (04.07.2017, 09:17)
- Oana Despa
Video Scandalul de la DNA, arbitrat la CSM. Inspecţia Judiciară, sesizată după ce procurorii DNA Nicolae Marin, Mihaela Iorga şi Doru Ţuluş şi-au susţinut punctele de vedere. Doi dintre ei aşteaptă verdictul privind revocarea din funcţie
Procurorii DNA Doru Ţuluş şi Mihaela Iorga au ajuns, marţi dimineaţa, la sediul CSM, acolo unde va fi luată în discuţie solicitarea Laurei Codruţa Kovesi de revocare a celor doi. În cerere se susţine că Mihaela Iorga nu a înregistrat un denunţ, iar Doru Ţuluş e suspectat de incompatibilitate. Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a ajuns ulterior, la sediul CSM, pentru a participa la şedinţa Secţiei de Procurori unde îşi va susţine cererea de revocare din funcţie a magistraţilor.
Urmărește
2732 afișări
UPDATE 12.20 CSM sesizează IJ, după ce N. Marin, M. Iorga şi D. Ţuluş şi-au susţinut punctele de vedere în plen
Consiliul Superior al Magistraturii sesizează Inspecţia Judiciară după ce Nicolae Marin, Mihaela Iorga şi Doru Ţuluş au susţinut în şedinţa plenului memoriul trimis membrilor CSM. Discuţiile nu au fost publice.
Cei trei procurori au mers la şedinţa plenului CSM unde au cerut să fie ascultaţi de membri pentru a îşi susţine punctele de vedere. Cererea lor a generat discuţii aprinse în şedinţă.
Gabriela Baltag, judecător, le-a cerut colegilor săi să îi asculte pe cei trei magistraţi. "Eu sunt curioasă, pentru că mi-e adresat, vreau să ştiu care este temeiul juridic al acestui memoriu. Trebuie să ştim ce doresc în concret, cred că este jenant şi pentru dumnealor să aştepte pe hol. Acest memoriu nu a fost o supriză, aş vrea să lămuresc ce vor colegii, nu e prima dată când primesc memorii, chiar şi de la procurori", a spus Baltag.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FOTO. Zelenski spune că Ucraina a capturat doi soldați nord-coreeni răniți în Rusia
-
Fostul cancelar austriac Karl Nehammer se retrage din politica de vârf a ţării
-
Zelenski anunţă că armata ucraineană a capturat doi soldaţi nord-coreeni în regiunea Kursk
-
Americanii îşi fac provizii de produse străine înainte de revenirea lui Trump la Casa Albă
"Dintre colegii noştri, s-au înscris în audienţă, să depună plângere împotriva actelor de cercetare penală. Vorbim despre detectorul de minciuni", a spus Augustin Lazăr.
"Toate instituţiile statului au modalităţi de control reciproc. Este un lucru neechilibrat. Nu este un refuz, uşa mea este deschisă, dar să se adreseze ca orice cetăţean la instituţiile competente", a punctat judecătorul Bogdan Mateescu.
"Regretabul este că jurişti suntem şi facem cereri informe", a fost replica preşedintelui ÎCCJ, Cristina Tarcea, la solicitarea celor trei procurori.
Ulterior, plenul a votat şi a dispus ascultarea celor trei magistraţi, însă în şedinţă secretă.
Ca urmare a discuţiilor, plenul a decis sesizarea Inspecţiei Judiciare.
Cei trei procurori au rămas la CSM, în aşteptarea Secţiei pentru procurori, în care se va discuta cererea de revocare a doi dintre ei. Tot la CSM este şi Laura Codruţa Kovesi, iniţiatorul solicităţii de revocare.
Afirmaţia a fost făcută în contextul în care mai mulţi procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au fost audiaţi, după ce în presă au apărut înregistrări audio cu procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. Procurorilor care au participat la şedinţele respective li s-a solicitat şi testarea cu detectorul de minciuni.
„Dintre colegii noştri, s-au înscris în audienţă, să depună plângere împotriva actelor de cercetare penală. Vorbim despre detectorul de minciuni”, a spus Lazăr, prezent la şedinţa de plen, în cadrul căreia urmează să fie audiaţi Doru Ţuluş, Mihaela Iorga şi Nicolae Marin.
Cei trei procurori anticorupţie au sesizat Inspecţia Judiciară, după ce li s-a cerut testarea cu testul poligraf.
UPDATE 11.00 Kovesi, la CSM: Nu îmi dau nicio demisie. Nu e niciun conflict la DNA
Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, marţi, la sediul CSM, că nu îşi va da demisia şi că nu este niciun conflict la DNA. În ceea ce priveşte înregistrările din şedinţa DNA, Kovesi a spus că şi-a exercitat atribuţiile, precizând că aceste aspecte vor fi stabilite de inspectori.
"Nu e vorba de niciun conflict la DNA, am cerut revocarea a doi procurori, conform procedurii. Nu pot să detaliez motivele, în afară de cele date în cursul zilei de vineri, nu pot să fac comentarii. Este o procedură în curs, aşa că pe acest subiect nu voi face alte comentarii. Nu pot să explic care sunt motivele. Ce am de spus voi spune în cadrul secţiei. (..) Nu îmi dau nicio demisie, nu am de ce", a declarat procurorul şef al DNA.
Referitor la plângerea făcută de Mihaela Iorga, Doru Ţuluş şi Nicolae Marin la Inspecţia Judiciară, din care reiese că în dosarul privind înregistrările unei şedinţe a DNA li s-a cerut testul cu detectorul de minciuni, Kovesi a spus : "Nu vă pot răspunde. Este o anchetă în curs. Procurorul de caz este independent şi îşi coordonează ancheta. Niciuna dintre actviităţile care se desfăşoară într-un dosar penal nu sunt decise de alte persoane."
Întrebată dacă a intervenit în anchetă, aşa cum acuză cei trei magistraţi, şefa DNA a răspuns : "Să vină CSM să verifice!"
Laura Codruţa Kovesi nu a vrut să spună cine a făcut înregistrările, precizând că este o anchetă în curs. În legătură cu activitatea DNA, şefa DNA susţine că nu este afectată, desfăşurându-se normal. "Nu este vorba de nicio tensiune. Activitatea se desfăşoară normal. Sunt peste 160 de procurori doar în DNA şi vorbim de propunerea de revocare a doi procurori din DNA", a spus Kovesi.
Referitor la şedinţa înregistrată, în care cerea explicaţii procurorilor, procurorul şef al DNA a explicat : "V-aş sfătui să citiţi regulamentul de organizare şi funcţionare a DNA, care spune exact de atribuţii are procurorul şef. Trebuie să-mi exercit aceste atribuţii şi acest atribuţii le exerciţi discutând cu colegii, făcând şedinţe de lucru, făcând controale, făcând şedinţe cu procurorii şefi, trimiţând şi comunicând mail-uri, ordine scrise, dispoziţii. Este o activitate normală, dar care, de altfel, va fi verificată de Inspecţia Judiciară."
VEZI GALERIA FOTO MAI JOS
Procurorii DNA Doru Ţuluş şi Mihaela Iorga au spus că au venit să ia la cunoştinţă cererea de revocare şi să îşi depună punctul de vedere la Secţia pentru Procurori.
"La data de 29 iunie 2017, procurorul şef al DNA a transmis Secţiei de procurori a CSM cererea de avizare a revocării din funcţia de procuror al DNA a doamnei Moraru Iorga Mihaiela, pentru faptul că nu a înregistrat un denunţ în conformitate cu dispoziţiile legale şi nu l-a prezentat spre repartizare procurorului şef al Secţiei din care făcea parte. Neprezentarea denunţului a avut drept consecinţă imposibilitatea aplicării unor dispoziţii procesual penale în raport cu persoane cercetate. La aceeaşi dată, a fost transmisă Secţiei de procurori a CSM şi cererea de avizare a revocării din funcţia de procuror al DNA a domnului Doru Florin Ţuluş pentru existenţa unei suspiciuni rezonabile că imparţialitatea sa este afectată, având în vedere că a soluţionat dosare penale în care era implicată o persoană cu care avea raporturi civile", şi-a explicat DNA cererea.
Totul ar fi început odată cu apariţia în presă a înregistrărilor cu procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. Ca urmare a apariţiei în spaţiul public a discuţiilor a fost deschis un dosar penal pentru folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, şedinţele cu procurorii nefiind publice. În această cauză, au fost audiaţi toţi magistraţii care au participat la şedinţele respective, solicitându-se şi realizarea testului poligraf, au declarat surse judiciare pentru MEDIAFAX.
Ca urmare a acestei solicitări, Doru Ţuluş, Mihaela Iorga şi Nicolae Marin au sesizat Inspecţia Judiciară.
Doru Ţuluş a fost şef al Secţiei a II a din DNA în perioada în care parchetul era condus de Daniel Morar. Ulterior, după ce conducerea instituţiei a fost preluată de Laura Codruţa Kovesi, acesta a fost înlocuit de Claudiu Dumitrescu. Surse din sistem susţin că Doru Ţuluş este considerat a fi un apropiat al lui Daniel Morar, fost şef DNA, în prezent judecător CCR.
Surse din sistem au explicat că după sesizarea făcută de Ţuluş la Inspecţia Judiciară, ar fi avut loc discuţii aprinse cu procurorul şef al DNA, în care a fost informat că se va cere revocarea.
Galerie foto
Mihaela Iorga este printre procurorii care au semnat petiţia prin care se solicita ca şef al DNA să fie un procuror din cadrul acestei structuri, petiţie iniţiată înainte ca Laura Codruţa Kovesi să fie numită şef al DNA. De asemenea, Mihaela Iorga a susţinut şi public acestă cauză, la momentul respectiv, în 2013, fiind prezentă într-un studio de televiziune, alături de un alt procuror, Marius Vartic.
Ulterior, după ce Laura Codruţa Kovesi a fost numită procuror şef al DNA, Mihaela Iorga a devenit unul din procurorii care s-au bucurat de susţinerea noului şef, au precizat pentru MEDIAFAX surse din sistem. Mihaela Iorga a instrumentat dosarul Microsoft, dar şi una dintre cauzele care o vizează pe Elena Udrea.
La jumătatea lunii iunie, au fost difuzate mai multe înregistrări audio în care ar fi apărut Laura Codruţa Kovesi în timp ce le-ar fi cerut procurorilor să lucreze, dând însă directive şi către persone cu funcţii, prin exprimări precum : "Ştiţi ce-mi doresc: să 'decapaţi' instituţional în dosarul ăla cu casele şi să ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea” , “ Dar altceva mă îngrijorează, că la ăştia cu dosarele vechi, fiecare ştiţi ce aveţi. Mă îngrijorează de ce nu-i înhăţăm!“. În replică, DNA susţine că înregistrările în care ar apărea Kovesi nu sunt autentice şi "conţin o serie de fragmente realizate prin juxtapunere".
Citește pe alephnews.ro: Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cea mai strălucitoare cometă a secolului apare pe cer luni. Cel mai bun moment pentru a vedea cometa C/2024 G3
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Vine iarna în România! Orașele în care ninge săptămâna viitoare, potrivit meteorologilor Accuweather
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe