Scandalul plafonării sporurilor: Beneficii de 120%, în sistemul sanitar / Întâlnire Sorina Pintea - Eugen Teodorovici, pe marginea acestui subiect | FLUTURAŞII DE SALARIU

Plafonarea sporurilor la 30% exista şi în vechea Lege a salarizării, şi anume în Legea cadru nr. 284/2010, dar s-a descoperit că, pentru anumiţi angajaţi din sistemul de sănătate s-au aplicat sporuri şi de 120%, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse guvernamentale.

Urmărește
5798 afișări
Imaginea articolului Scandalul plafonării sporurilor: Beneficii de 120%, în sistemul sanitar / Întâlnire Sorina Pintea - Eugen Teodorovici, pe marginea acestui subiect | FLUTURAŞII DE SALARIU

Sorina Pintea şi Eugen Teodorovici s-au întâlnit pentru a discuta problema sporurilor din sistemul medical

VEZI MAI JOS  FLUTURAŞII DE SALARIU

Potrivit unor surse oficiale, plafonarea sporurilor la 30% pe ordonatorul de credite este prevăzută şi în vechea lege a salarizării: „Suma sporurilor, compensaţiilor, primelor şi indemnizaţiilor acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator principal de credite nu poate depăşi 30% din salariul de bază (…)”, reiese din Legea nr. 284/2010, la art. 22, alin. 1.

De asemenea, această lege prevedea, la art. 22, alin. 2 că „suma sporurilor, compensaţiilor, primelor şi indemnizaţiilor individuale nu va depăşi 30% din salariul de bază (…)”.

"Numai că, în practică, s-a constatat că prevederile Legii 284/2010 au fost încălcate în unele unităţi şi că diverşi angajaţi, nu întotdeauna cei implicaţi în actul medical, au primit sporuri, care au ajuns şi la 120%, în condiţii nelegale. Chiar şi în aceste condiţii, salariile medicilor şi cele ale asistentelor medicale au înregistrat creşteri spectaculoase începând cu drepturile aferente lunii martie a anului 2018. Legea 153/2017, astăzi în vigoare, nu mai prevede şi o limitare individuală, tocmai pentru ca personalul din anumite categorii, care îşi desfăşoară activitatea în condiţii speciale, să poată primi sporuri mai mari de 30%", au explicat, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

Potrivit fluturaşilor de salarii primiţi în această lună, medicii şi asistenţii medicali au primit, în martie, aproape de două ori mai mulţi bani decât în decembrie 2017. Astfel, un asistent medical cu gradaţia 3, care activează într-o clinică de pneumologie, a primit aproximativ 7.900 de lei, salariul pentru luna martie, faţă de 3.800 de lei cât a primit în decembrie anul trecut.

Un asistent medical cu gradaţia 4, care munceşte tot într-o clinică de pneumologie, a primit, pe fluturaş, un salariu brut de peste 8.400 de lei, aproape dublu faţă de luna decembrie, când a încasat puţin peste 4.300 de lei.

Un biolog/laborant a câştigat, în luna martie, 7.600 de lei, cu 2.000 de lei mai mult decât înainte de intrarea în vigoare a legii salarizării.

Aşa cum a fost anunţat, medicii beneficiază de cele mai mari creşteri salariale din sistemul de sănătate. În aceste condiţii, un medic primar pneumolog cu gradaţia 5 a avut, în decembrie, peste 11.700 de lei, iar în martie, a primit un salariu dublat de peste 23.800 de lei.

Conform surselor citate, salariile brancardierilor, îngrijitoarelor şi infirmierelor vor creşte etapizat, până în 2022, cu 25% din diferenţa dintre suma prevăzută în grila din 2022 şi salariile astăzi în plată, precizând că veiturile angajaţilor pe funcţii similare din alte sectoare de activitate sunt, în prezent, mult mai mici decât cele din Sănătate şi că acestea se vor egaliza abia la aplicarea definitivă a legii, în anul 2022.

Pe de altă parte, sursele menţionate precizează că există unităţi sanitare, precum Spitalul Judeţean din Braşov, al căror management a reuşit să crească veniturile tuturor angajaţilor, inclusiv cele ale infirmierelor şi brancardierilor, încadrându-se, în acelaşi timp, în plafonul de spor de 30%.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a avut o întâlnire cu ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, la sediul Ministerului de Finanţe, luni dimineaţă, pentru a găsi soluţii în ceea ce priveşte situaţia sporurilor din sistemul medical, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din Ministerul Sănătăţii.

Sorina Pintea şi Eugen Teodorovici s-au întâlnit, luni, la sediul Ministerului de Finanţe pentru a discuta probleme legate de plafonarea sporurilor la 30% pe fiecare ordinator principal de credite, în încercarea de a găsi soluţii pentru ca angajaţilor din sistemul de sănătate să nu le scadă salariile.

Luni, în mai multe spitale din ţară şi din Capitală, sute de angajaţi au protestat, aceştia fiind nemulţumiţi de aplicarea sporurilor, cei mai mulţi având pierderi salariale de câteva sute de lei.

Unul dintre liderii sindicatului angajaţilor din Spitalul Craiova, medicul Eleodor Cârstoiu a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că veniturile tuturor angajaţilor au fost diminuate, începând cu luna februarie.

„Brancardierii şi infirmierele nu au avut mărire de salariu, la 1 martie, iar valoarea procentuală a sporului care se aplică la salariul nemărit a scăzut, deci venitul lor scade. Asistentele sunt afectate la sporul de tură, adică cel pentru că lucrează şi noaptea. Nu au orele de noapte plătite, ca în Codul Muncii, cu 25% spor, ci se dă un spor mai mic de 15% pentru faptul că o treime din timpul lucrat este noaptea. Mai este afectată plata orelor de sâmbătă şi duminică, adică toate sunt la jumătate. La biologi, farmacişti, chimişti, la fel, nu s-a acordat mărirea de salariu, însă sporul a scăzut. Automat le-a scăzut şi venitul”, a declarat Cârstoiu.

De asemenea, la Alba-Iulia, zeci de angajaţi ai Spitalului Judeţean şi-au manifestat nemulţumirea faţă de micşorarea venitului.

Salariile nete ale circa 270 de angajaţi, dintr-un total de peste 1.200 ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, au înregistrat o scădere în luna martie faţă de luna anterioară, printre cei afectaţi fiind categorii de personal ca biolog, chimist, kinetoterapeut, infirmier, brancardier.

În Capitală, personalul medical din Spitalul de Urgenţa "Bagdasar Arseni" şi de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” au ales să protesteze în curtea unităţilor spitaliceşti.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, vineri, în urma unei discuţii cu sindicaliştii, că spitalele vor putea suplimenta sporurile angajaţilor din bugetele proprii, urmând să fie transmisă o circulară în acest sens către unităţile sanitare.

“Eu voi da această circulară pentru că am avut o discuţie cu sindicatele, au agreat această soluţie de moment şi vom relua discuţia finanţării spitalelor în funcţie de categoria de ratificare. (...) Este un articol în Legea 95, la capitolul de finanţare a spitalelor, pe care l-am spus şi care poate fi aplicat. Deocamdată sunt aceste două propuneri, una a noastră cu aplicarea legii cu stimulentele pentru această lună, iar ei (sindicaliştii –n.r.) au venit cu propunerea diferenţierii pe categorii de spitale. Mai sunt şi alte soluţii la care ne vom gândi, dar până la urmă repet, noi aplicăm legea salarizării cu încadrarea în cuantumul de sporuri”, a declarat Sorina Pintea.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici