Potrivit reprezentanţilor Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa SA, SCARABEO 9 este înmatriculată sub pavilion Bahamas şi aparţine companiei Saipem, una dintre cele mai mari companii din lume, cu activitate în sectorul petrolier.
Platforma este prevăzută cu locuri pentru 200 de persoane, dispune de heliport, spital, săli de gimnastică şi de recreere. La tranzitarea strâmtorilor Dardanele şi Bosfor a fost însoţită de patru remorchere, o navă de intervenţie în caz de urgenţă şi o ambarcaţiune.
Din cauza restricţiilor de înălţime şi adâncime la tranzitarea strâmtorilor, platforma a fost dezasamblată.
La Constanţa platforma de foraj gigantică a sosit fără partea superioară, componentele demontate urmând să ajungă ulterior în România, la bordul unor nave maritime.
SCARABEO 9 a acostat în dana 80, din terminalul Comvex, care dispune de adâncimile necesare.
Timp de circa două luni, vor fi efectuate lucrările de re-asamblare şi pregătire a platformei pentru executarea lucrărilor de foraj în Marea Neagră.
SCARABEO 9 este o platformă de foraj maritim semi-submersibilă de ultimă generaţie.
Platforma a fost construită în anul 2009, fiind proiectată să lucreze până la adâncimi de peste 3.500 de metri şi să efectueze foraje până la 15.000 de metri. Are 36.863 tone registru brut, lungimea de 115 metri şi lăţimea de 86,33 metri.