- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (03.07.2015, 09:58)
- Daciana Ilie
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sebastian Ghiţă şi Alexandru Iacobescu, la audieri la DNA Ploieşti. Ghiţă: Am dat o scurtă declaraţie, nu am primit răspuns de la Parchet. Iacobescu, întrebat de relaţia cu Ghiţă
Deputatul Sebastian Ghiţă şi omul de afaceri Alexandru Iacobescu, care conduce mai multe firme despre care procurorii susţin că sunt controlate de Ghiţă, s-au prezentat, vineri dimineaţă, la DNA Ploieşti, pentru audieri.
Urmărește
560 afișări
Sebastian Ghiţă şi omul de afaceri Alexandru Iacobescu, la audieri la DNA Ploieşti (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)
Deputatul Sebastian Ghiță a afirmat, după ce a fost audiat din nou la DNA Ploieşti, că a dat o "scurtă declaraţie", că nu a primit un răspuns de la Parchet în privinţa sesizării sale şi că deputaţii din Comisia juridică şi-au însuşit punctul său de vedere privind exercitarea funcţiei de parlamentar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Crin Antonescu își suspendă candidatura la prezidențiale și acuză Coaliția PSD-PNL-UDMR că l-a lăsat „singur în campanie”
-
O nouă industrie prinde contur: Cum ar putea ajunge România un hub regional pentru esports
-
Criză politică în Austria. Karl Nehammer îşi dă demisia în urma eşecului formării unei coaliţii
-
COMENTARIU Lelia Munteanu: Muniţie proaspătă pentru strategiile expansioniste ale Guvernului Netanyahu în Orientul Mijlociu
Sebastian Ghiţă a declarat, vineri, la ieşirea de la DNA Ploieşti, unde a fost audiat din nou timp de peste o oră, că a dat "o scurtă declaraţie" şi că speră ca lucrurile "să se arate aşa cum sunt ele", transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Rămâne să recitesc cu atenţie toate elementele prezente în dosar şi în acuzaţii şi sper ca încet-încet, după ce se trece de febra asta a declaraţiilor şi acuzaţiilor, privite mai cu calm, cu atenţie, cu acte, cu documente, cu extrase de cont de la bănci, cu orice dovezi se pot aduce, lucrurile să se arate aşa cum sunt ele", a spus Ghiţă.
În ceea ce priveşte deciziile pe care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează să le ia în privinţa contestaţiilor pe care le-a depus, Sebastian Ghiţă a spus că aşteaptă "ca orice cetăţean" deciziile justiţiei.
Întrebat dacă a primit vreun răspuns la sesizarea depusă la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Sebastian Ghiţă a spus că nu a primit un astfel de răspuns.
El a precizat că deputaţii din Comisia Juridică şi-au însuşit punctul său de vedere cu privire la interdicţia impusă de către procurori de a-şi exercita funcţia de parlamentar.
"Comisia Juridică mi-a trimis un document pe care l-am depus la Înalta Curte şi în care poziţia mea este susţinută şi care vizează în primul rând chestiunea cu întreruperea mandatului unui parlamentar şi împiedicarea acestuia de a participa la lucrările Camerei. Sunt mulţi specialişti în drept constituţional (...) şi multe alte persoane care consideră că împiedicarea unui deputat de a merge să voteze este o chestiune care ne poate afecta pe toţi extrem de tare pe termen lung. Şi Curtea Constituţională s-a pronunţat, este drept, nu în ceea ce priveşte acuzaţiile penale, ci în ceea ce priveşte cele administrative, acestea nu pot duce la întreruperea mandatului de parlamentar", a mai spus Sebastian Ghiţă.
Întrebat dacă a stabilit cu Alexandru Iacobescu data la care acesta îi va returna împrumutul de peste 90 de milioane de euro pe care i l-a acordat în nume personal, Sebastian Ghiţă a refuzat să răspundă, spunând că aceasta.este o chestieune privată între două persoane.
Iacobescu a spus, la ieşirea de la DNA, doar că a fost întrebat despre "relaţia cu domnul Ghiţă"
Omul de afaceri Alexandru Iacobescu a părăsit, vineri, sediul DNA Ploieşti, unde a fost audiat timp de aproximativ două ore ca martor în dosarul lui Sebastian Ghiţă, fără să facă declaraţii presei.
Iacobescu a refuzat să facă declaraţii, spunând doar că procurorii l-au întrebat "despre relaţia cu domnul Ghiţă".
Întrebat când trebuie să-i returneze lui Ghiţă împrumuturile care depăşesc 90 de milioane de euro, Iacobescu nu a răspuns.
Alexandru Iacobescu a ieşit din sediul DNA în timp ce Sebastian Ghiţă a revenit la DNA Ploieşti după aflarea deciziei instanţei supreme cu privire la modificarea condiţiilor controlului judiciar şi dădea declaraţii jurnaliştilor.
Deputatul Sebastian Ghiţă şi omul de afaceri Alexandru Iacobescu, care conduce mai multe firme despre care procurorii susţin că sunt controlate de Ghiţă, s-au prezentat, vineri dimineaţă, la DNA Ploieşti, pentru audieri.
Ghiţă a ajuns la DNA Ploieşti în jurul orei 9.30 şi a intrat în sediul instituţiei fără a face declaraţii. La scurt timp, la DNA Ploieşti a ajuns pentru a fi audiat ca martor şi omul de afaceri Alexandru Iacobescu, căruia Ghiţă i-a împrumutat în nume personal 90.300.000 de euro şi 4.000.000 de dolari şi care este totodată directorul unora dintre firmele despre care procurorii DNA susţin că sunt controlate de Sebastian Ghiţă.
Iacobescu fusese citat pentru miercuri la DNA însă nu s-a prezentat, explicând că petrecuse cu o seară înainte, susţin surse judiciare.
Citeşte şi:
STENOGRAME din dosarul lui Sebastian Ghiţă: Deputatul neagă că-l cunoaşte pe fostul director Hidro, însă procurorii au interceptări cu discuţii între ei
Procurorii DNA Ploieşti l-au anunţat pe Sebastian Ghiţă, în 24 iunie, că a fost extinsă urmărirea penală pe numele său pentru noi fapte de corupţie comise de când acesta este parlamentar, dar şi înaintea mandatului şi, totodată, au extins şi sechestrul asigurător asupra bunurilor acestuia.
De asemenea, procurorii au modificat unele dintre obligaţiile controlului judiciar pentru Sebastian Ghiţă, acesta având interdicţie să desfăşoare activitate în calitatea de deputat, "în exercitarea căreia a săvârşit fapta", dar şi să părăsească municipiul Ploieşti fără a avea încuviinţarea prealabilă a anchetatorilor.
Sebastian Ghiţă spunea că noile măsuri luate luate împotriva sa reprezintă un abuz. De altfel, el i-a transmis un memoriu procurorului general al României, Tiberiu Niţu, memoriul fiins transmis ulterior Parchetului Curţii de Apel Ploieşti, unde deputatul urmează să meargă în audienţă.
Sebastian Ghiţă a mai afirmat că o parte din dosarul său se referă la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014 şi că are interdicţia de a vorbi cu premierul Victor Ponta, el susţinând că este un dosar politic care vizează "dărâmarea acestui guvern".
"De data aceasta, domnul procuror Onea a crezut de cuviinţă că nu trebuie să părăsesc Ploieştiul. I-am solicitat explicaţii, mi-a spus că aşa crede dânsul, că dânsul este procuror, eu sunt cetăţean şi că drepturile şi libertăţile mele, într-o astfel de situaţie, când deschide un dosar, sunt la dispoziţia dânsului şi că nemulţumirile să le adresez Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie", a precizat Ghiţă.
Ulterior, la postul B1 TV, Sebastian Ghiţă a declarat că va prezenta în Parlament înregistrări în care procurorul DNA care l-a audiat a transmis unor oameni de afaceri din Ploieşti, la rândul lor audiaţi, că vor fi închişi dacă nu spun ceva despre el, precizând că va cere şi protecţia procurorului general al României.
Citeşte şi:
Ghiţă la ICCJ: Din cauza sechestrului nu pot plăti gunoi, apă, energie. Nu sunt lăsat să trăiesc
"Am să duc în Parlamentul României poziţii şi înregistrări ale unor patroni de firme de construcţii din Ploieşti chemaţi de acest domn procuror, ţinuţi şase ore la audiere şi veţi auzi cum acest procuror le promitea lucruri: «Îţi promit că nu te arestez, îţi promit că scapi de evaziune fiscală, îţi promit luna şi cerul, spune ceva de Ghiţă». Omul spune: «Nu-l cunosc pe Ghiţă, nu l-am întâlnit»; «Domnule, te bag în puşcărie şi te ţin 60 de zile acolo dacă nu spui exact cum a fost». Veţi auzi aceste înregstrări în Parlament. Le am şi le voi duce şi luni la procurorul general al României. Am înţeles că Onea este un procuror de la DNA, dar nu pot să cred că în ţara asta, dacă un procuror e de la DNA, e infailibil, că nu greşeşte, că nu are intenţii rele şi nu-şi construieşte cariera pe munca şi sudoarea altora care au muncit zeci de ani", a spus Ghiţă.
El a adăugat că va arăta că procurorul este în afara legii şi va cere protecţia procurorului general al României.
Urmărirea penală a lui Sebastian Ghiţă a fost extinsă pentru trafic de influenţă, evaziune fiscală, spălare de bani, complicitate la schimbarea destinaţiei fondurilor UE şi coruperea alegătorilor la alegerile parlamentare din 2012 şi la cele prezidenţiale din 2014, potrivit DNA.
Deputatul Sebastian Ghiţă le-a trimis, săptămâna trecută, colegilor săi parlamentari o scrisoare prin care solicită declararea unui conflict constituţional între puterile statului, după ce DNA a dispus în cazul său interdicţiile de a-şi exercita funcţia de deputat şi de a părăsi municipiul Ploieşti.
"Decizia mi se pare extrem de gravă, neconstituţională şi cu potenţiale repercusiuni asupra democraţiei în România. Consider că Parlamentul şi Comisia Juridică trebuie să reacţioneze urgent în vederea limitării unui astfel de abuz. Sunt dispus să înaintez Biroului Permanent şi Comisiei Juridice orice documente relevante. Totodată, solicit declararea unui conflict între puterile statului care să fie soluţionat de către Curtea Constituţională", se arată în scrisoarea trimisă de Ghiţă Camerei Deputaţilor şi făcută publică de secretarul Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, Niculae Mircovici.
Ghiţă le atrage atenţia colegilor săi parlamentari că lipsa unei reacţii poate duce la măsuri ale procurorilor care "să schimbe configuraţii politice" şi susţine că se va adresa procurorului general al României, ministrului Justiţiei şi procurorului ierarhic superior procurorului de la DNA Ploieşti care i-a dispus interdicţia de a-şi exercita atribuţiile de parlamentar.
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis, luni, să trimită un punct de vedere la Biroul Permanent în legătură cu scrisoarea lui Sebastian Ghiţă, în care să sugereze Biroului ca, în cazul în care consideră că există un conflict între instituţii, să sesizeze Curtea Constituţională.
Citește pe alephnews.ro: VIDEO. La întâlnirea oficială a liderilor europeni cu liderii sirieni din Damasc, noul lider al Siriei, Ahmed al-Sharaa, a refuzat să dea mâna cu Annalena Baerbock, ministrul german de Externe
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum arată vila de 1 milion de euro în care locuiesc Ștefan Bănică Jr. și Lavinia Pîrva. Casa este construită pe 4 nivele
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe