- Home
- Social
- BUCURESTI, (03.04.2019, 17:11)
- Dora Vulcan
Secţia de anchetă a magistraţilor cere CSM să-i apere independenţa
Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţiei (SIIJ) a făcut la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) cerere de apărare a independenţei sistemului judiciar după comunicatul dat de ”Iniţiativa pentru Justiţie” împotriva sa. CSM a transmis cererea la Inspecţia Judiciară.
Urmărește
1117 afișări
Secţia de anchetă a magistraţilor cere CSM să-i apere independenţa
”La data de 03 aprilie 2019 a fost înaintată Consiliului Superior al Magistraturii cererea de apărare a independenţei sistemului judiciar formulată de procurorii din cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cerere formulată în raport de conţinutul comunicatului Asociaţiei „Iniţiativa pentru Justiţie” emis la data de 01 aprilie 2019 şi preluat în mass media online sub diverse titluri”, anunţă CSM pe pagina sa.
Cererea de apărare a independenţei sistemului judiciar a fost înaintată Inspecţiei Judiciare pentru verificări, mai transmite sursa citată.
Reprezentanţii organizaţiei „Iniţiativa pentru Justiţie”, asociaţie profesională a procurorilor, au participat, pe 27 martie, la Cotroceni, la consultările pe care preşedintele Klaus Iohannis le-a avut cu asociaţiile de magistraţi. Ulterior, asociaţia a emis un comunicat foarte dur la adresa preşedintelui CSM, Lia Savonea, şi a secţiei speciale de anchetare a magistraţilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
”În ceea ce priveşte Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, aceasta apare ca fiind înfiinţată din două motive principale: pe de o parte, pentru a asigura impunitatea magistraţilor corupţi, agreaţi de putere, cu riscul refacerii reţelelor de corupţie din anii ’90 şi din prima partea a anilor 2000, pe de altă parte, pentru a acţiona ca un organ represiv, care să poată fi folosit împotriva magistraţilor incomozi – aspecte cu privire la care magistraţii au atras atenţia încă de la momentul punerii în discuţie a înfiinţării acestei secţii speciale. Aceşti magistraţi au fost consideraţi alarmişti. Din păcate însă, după începerea activităţii secţiei speciale, temerile magistraţilor au fost confirmate, în special, de comunicările publice ale secţiei. Din aceste comunicări oficiale rezultă o discrepanţă între situaţia de fapt descrisă şi încadrarea juridică dată faptelor cercetate, discrepanţă pe care o poate remarca orice persoană care posedă cunoştinţe elementare de drept penal”, se arată în comunicatul care se referă la activitatea SIIJ.
Totodată, aceştia critică procurorii care fac parte din această structură. "S-a clamat că secţia specială pentru magistraţi va fi o unitate de elită. Constatăm însă că persoanele care au fost numite în cadrul acesteia nu fac parte din elita corpului procurorilor: actualul procuror-şef a avut o activitate de investigare nesemnificativă la un parchet de pe lângă o judecătorie mică, apoi a funcţionat ca procuror „de instanţă”, după care a ocupat o funcţie de conducere şi ulterior a funcţionat ca inspector judiciar", potrivit sursei citate.
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Citește și: Ambasadele a 12 state: Suntem profund îngrijoraţi de integritatea sistemului judiciar românesc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe