- Home
- Social
- VASLUI, (20.01.2014, 19:28)
- Andreea Unturica , Teodor Istrate
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Şef ANRM: Avem interesul să facem explorarea gazelor de şist pentru a cunoaşte arhitectura solului
Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, Gheorghe Duţu, consideră că statul român are interesul de a face explorarea gazelor de şist pentru a afla resursele subsolului, companiile petroliere fiind obligate să pună la dispoziţie autorităţilor române toate informaţiile în acest sens.
Urmărește
579 afișări
Şef ANRM: Avem interesul să facem explorarea gazelor de şist pentru a cunoaşte arhitectura solului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Prezent, luni, la Vaslui, la o dezbatere publică pe tema explorării şi exploatării gazelor de şist, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), Gheorghe Duţu, a afirmat că România nu-şi permite să abandoneze operaţiunile de explorare a gazelor de şist, indiferent de disputele existente în prezent pe acest subiect.
Preşedintele Duţu susţine că aceste activităţi de explorare a gazelor de şist se fac strict în limitele legale, sub atenta supraveghere a inspectorilor ANRM şi a celorlalte autorităţi ale statului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rusia înarmează trupele nord-coreene cu arme de infanterie la frontiera cu Ucraina
-
Deputat PSD: Propunem zero impozit pe venit pentru tinerii sub 26 de ani
-
Alegeri SUA 2024. Ce plan au democraţii dacă Donald Trump îşi va declara prematur victoria
-
Noi percheziţii în R. Moldova: Gruparea „ŞOR” oferă oamenilor bani pentru a-l vota pe Stoianoglo
"România nu-şi permite să abandoneze problematica explorării gazelor de şist, ci trebuie să ia în calcul această resursă. Actualele resurse de gaze sunt în declin şi, de aceea, trebuie să punem ceva în loc. Prin potenţialul pe care-l avem offshore, perspectiva este bună şi, în 5-6 ani, putem deveni independenţi de această resursă şi, în câţiva ani, am putea şi exporta. Însă, acest lucru trebuie făcut cu respectarea normelor de mediu. Niciun operator (n.r.- companie petrolieră) nu-şi permite să nu respecte programul care i se impune. ANRM aprobă tehnologiile cu care se lucrează şi sunt urmăriţi cu stricteţe de către inspectorii instituţiei şi alte autorităţile ale statului toţi paşii din normele de mediu", a declarat, luni, preşedintele ANRM, Gheorghe Duţu.
Potrivit acestuia, România are interesul de a face explorarea gazelor de şist pentru a putea astfel evalua potenţialul resurselor din subsol.
"Avem interesul să facem explorarea gazelor de şist pentru a cunoaşte arhitectura subsolului. Companiile care fac aceste operaţiuni au obligaţia de a ne pune la dispoziţie informaţiile obţinute. Astfel, statul român poate beneficia de informaţii mai târziu pentru a-şi exploata aceste resurse", a adăugat Gheorghe Duţu.
Potrivit sursei citate, extracţia gazelor de şist pe teritoriul României de către companiile petroliere care au luat sau vor lua în concesiune diverse suprafeţe de teren pentru astfel de operaţiuni va aduce o redevenţă statului român cuprinsă între 3,5 şi 13,5 la sută din cantitatea de gaze extrasă trimestrial.
"Aceste limite sunt stipulate în lege, pe orice acord. Însă, trebuie ţinut cont de întregul pachet fiscal. Companiile petroliere plătesc taxe, impozite, care înseamnă enorm, aşa că trebuie privit per ansamblu ce sume imense revin statului român. Sunt state care percep redevenţă zero. Costurile mari de extracţie vor aduce o redevenţă minimă, iar zăcămintele mari sunt taxate cu maximum de redevenţă", a declarat, luni, preşedintele ANRM, Gheorghe Duţu.
Conducerea ANRM a fost prezentă, luni, la Vaslui, pentru a purta discuţii cu activiştii de mediu şi populaţia din zonele unde compania Chevorn va desfăşura activităţi, deocamdată, de explorare a gazelor de şist.
Campania de informare a decurs fără incidente, în condiţiile în care în sala unde a avut loc dezbaterea, în poligonul Delea din municipiul Vaslui, s-a permis accesul persoanelor care şi-au anunţat în prealabil intenţia de a adresa întrebări specialiştilor de la ANRM, în urma legitimărilor făcute de către jandarmi.
De asemenea, printre cele 150 de persoane prezente la acţiune au fost şi foarte mulţi localnici din comuna Băceşti, acolo unde Chevron deţine un acord mediu pentru explorarea gazelor de şist, alături de locaţiile din comunele Pungeşti şi Găgeşti.
Citește pe alephnews.ro: Statele Unite își întăresc prezența militară în Orientul Mijlociu. Pentagonul anunță că mai multe bombardiere și nave de război americane sunt pe drum
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Satul strămoșesc al Kamalei Harris urmărește cu mândrie alegerile SUA. Cum o numesc localnicii pe candidată
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe