- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Şeful ELCEN: Începem să nu mai avem bani, băncile nu ne împrumută
Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) începe să nu mai poată susţine operaţional activitatea companiei şi nici achiziţia gazelor naturale necesare producerii energiei, spune directorul general al companiei de stat, Gabriel Ignat.
Şeful ELCEN: Începem să nu mai avem bani, băncile nu ne împrumută (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)
"Am încercat să luăm un credit, dar nu a venit nicio bancă", a declarat Ignat la conferinţa ZF Power Summit."
El a arătat că ELCEN este "sugrumată" din punct de vedere economic şi nu poate contracta credite pentru că nu mai prezintă stabilitate în piaţă, iar băncile nu mai au încredere în companie.
"Ni se spune că se rezolvă când veniţi la noi (la Primăria Bucureşti - n.r.). Subvenţiile sunt de la Primărie la RADET. RADET ne datorează 3,5 miliarde lei, factură la nivel de decembrie 2012. Noi, astăzi, nu putem plăti pe nimeni la zi, suntem la nivelul de noiembrie-decembrie 2014. Nu putem cumpăra gaze nici de la Bursa Română de Mărfuri sau OPCOM pentru că acolo se fac plăţi în avans, iar noi nu suntem în postura asta azi", a menţionat Ignat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Întrebat când crede că ar putea fi realizată fuziunea cu RADET, Igant a afirmat că, teroretic, procesul poate fi încheiat şi astăzi, însă ar putea exista unele probleme de legalitate.
"La fel a fost şi cu cele 20% din acţiunile Portului Constanţa. (...) Tu, ca stat, să dai gratuit acţiunile ELCEN, aici şi Consiliul Concurenţei ar trebui să spună ceva", a adăugat Ignat.
ELCEN este cel mai mare producător de energie termică din Capitală, unde deţine 90% din piaţă, şi din ţară, cu o cotă de 40%. Compania asigură şi 4,8% din energia electrică produsă la nivel naţional.
Potrivit lui Ignat, ELCEN a avut anul trecut un grad de încasare de 60%, diferenţa de 40% fiind acoperită din credite.
Datoriile ELCEN către furnizorii de gaze naturale şi servicii conexe se ridică la 315 milioane de lei, din care 125 milioane de lei către Romgaz, 88 milioane de lei către Distrigaz Sud Reţele, 71 milioane de lei către OMV Petrom Gas şi 31 milioane de lei către Transgaz.
Compania a contractat de-a lungul anilor credite pentru plata combustibilului consumat în procesul de producţie, iar valoarea rămâsă de rambursat este de 570 milioane de lei.
În acelaşi timp, datoriile RADET către ELCEN pentru energia termică furnizată erau de aproape 3,6 miliarde de lei la finele lunii ianuarie.
Guvernul intenţionează să realizeze fuziunea ELCEN cu Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti (RADET), principalul datornic către producătorul de energie electrică şi termică.
RADET este în subordinea Primăriei Bucureşti, iar compania ELCEN, furnizorul de căldură al RADET, este deţinută de stat prin Ministerul Energiei.
Cele două entităţi ar fi trebuit să fuzioneze anul trecut, iar potrivit primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, această operaţiune va rezolva problema energiei termice în Bucureşti. Oprescu declara în decembrie anul trecut că fuziunea se va realiza "undeva spre martie 2015".
Emil Calotă, vicepreşedinte în Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), afirma la începutul lunii februarie, că fuziunea nu va rezolva "miraculos" lucrurile, iar cine îşi imagineză că regia de distribuţie a energiei termice va deveni eficientă în actuala structură îşi face iluzii.
ELCEN produce energia termică şi o vinde către RADET, care apoi o furnizează clienţilor finali. Preţul gazelor naturale utilizate de ELCEN la producţia energiei termice are o pondere de circa 80% în costul gigacaloriei.
ANRE a crescut în 1 ianuarie cu 10,22% preţul la care ELCEN produce energie termică pentru populaţie, la 186 lei/gigacalorie, şi cu 1,91% preţul gigacaloriei consumată de clienţii noncasnici, la 216,7 lei. Decizia a fost motivată de majorarea preţului gazelor naturale folosite drept combustibil.
ELCEN a încheiat la începutul lunii februarie două acte adiţionale la un contract cu producătorul de gaze naturale Romgaz Mediaş prin care va cumpăra până în luna septembrie gaze în valoare de 811,3 milioane de lei (184,3 milioane de euro).
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO