- Home
- Social
- SUCEAVA, (17.12.2013, 14:14)
- Tibi Bujdei
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Senator PSD, membru al Comisiei juridice: Propun sancţiuni mai aspre pentru demnitari în Codul Penal
Senatorul PSD de Suceava Ovidiu Donţu, membru al Comisiei juridice, a declarat, marţi, că propune sancţiuni mai aspre în Codul Penal pentru demnitari şi ca, pe lângă imunitatea parlamentarilor, să fie înlăturată şi imunitatea Preşedintelui României, oricare ar fi el.
Urmărește
342 afișări
Senator PSD, membru al Comisiei juridice: Propun sancţiuni mai aspre pentru demnitari în Codul Penal (Imagine: Franck Hamel/ Arhiva Mediafax Foto)
Senatorul Ovidiu Donţu a depus la Senat o declaraţie politică în care arată că parlamentarii sunt puşi în faţa situaţiei de a alege între a crea legi al căror efect să nu poată fi interpretabil şi a se confrunta cu un val de neacceptare şi opinii dintre cele mai controversate în materie de Cod Penal. El arată că cele două modificări la Codul Penal, cea care ţine de conflictul de interese şi cea care ţine de definiţia funcţionarului public, chiar dacă modificările nu au avut loc în Senatul României, "au stârnit reacţii dintre cele mai antagonice cu putinţă din perspectiva tuturor structurilor statului", fiind considerată o iniţiativă nepotrivită.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Senatorul PSD crede că pentru ca actualul moment al guvernării româneşti să nu sufere, pe nedrept, un declin şi o falsă interpretare, s-ar impune introducerea unor sancţiuni mai aspre în Codul Penal pentru demnitari, care "trebuie să fie mai atenţi cu corespondenţa cu legea a activităţii lor".
El consideră că trebuie, de asemenea, să fie înlăturate şi anomaliile din modul în care se înfăptuieşte justiţia astăzi şi să fie modificate normele juridice care spun că primarii nu au voie să fie reprezentanţi ai localităţilor lor în societăţile de apă, termoficare, transport, salubritate şi să fie şi cercetaţi penali, acesta fiind un sistem politic de constrângere a primarilor menit să aducă voturi unei puteri politice trecătoare şi care îi lipseşte de atribuţiile legale şi de mandatul primit de la cetăţeni. Senatorul social-democrat arată că crearea a încă unui pol de decizie în administraţia locală pe lângă primari este neprofesional şi "se bate cap în cap" cu principiile şi prevederile legii administraţiei publice locale, ceea ce duce la haos legislativ.
"De asemenea, consider că demnitarii trebuie să fie cercetaţi la fel ca toţi cetăţenii, dar sub titulatură de demnitari, titulatură sub care, la individualizarea pedepsei, orice judecător ţine cont şi aplică un spor de pedeapsă faţă de cetăţeanul obişnuit, pentru că aşa este sistemul de drept românesc, nu pentru că ar putea cere cineva din exteriorul ţării", susţine Ovidiu Donţu.
El a subliniat că "legile care se bat cap în cap sunt principala problemă a sistemului legislativ românesc" şi trebuie reaşezate în sistemul de drept, făcute mai simple, mai clare şi pentru popor, cu garanţia că nimeni nu este mai presus de lege, iar funcţia de demnitar conferă mai degrabă responsabilitate, şi nu imunitate, care astăzi este prevăzută numai pentru preşedintele României.
"Atunci când vine vorba de penalităţi, de aplicabilitatea legii într-un mod categoric, bine definit, bine argumentat şi probat, ştiu că singurele lucruri care ar putea împiedica înfăptuirea unui act de dreptate, de justiţie, sunt reaua-credinţă şi proasta funcţionare a unui sistem", mai arată senatorul PSD.
El consideră că dacă o lege nu îşi manifestă efectele în mod egal asupra tuturor celor care intră sub incidenţa ei, aceasta nu reprezintă o eroare a celui care a creat instrumentul coercitiv legal, ci a acelora care îl aplică şi-l controlează.
"În materie de conflicte de interese nu trebuie să privim univoc, îngust şi limitat acest aspect, doar din considerentul că în trecutul nu prea îndepărtat, dinaintea actualei guvernări, ne-am confruntat cu o seamă de abuzuri inadmisibile în structurile de vârf ale statului, aşa cum, atunci când vine vorba de statutul funcţionarului public, nu trebuie să tragem concluzia că orice autoritate locală care va încerca să eficientizeze societăţile de apă, canal, termoficare, salubritate şi transport şi alte instituţii locale de bunuri şi servicii va trece automat în registrul incriminării pentru fapte de corupţie care este şi trebuie să rămână funcţional, dar să respecte şi raportul juridic de mandat ce este dat în astfel de situaţii", a adăugat parlamentarul sucevean.
Totodată, Ovidiu Donţu s-a întrebat despre ce egalitate în faţa legii se poate vorbi în condiţiile în care preşedintele ţării afirma public că nu este un sfânt şi recunoaşte că atât cazul Casa Mihăileanu, cât şi creditul de la CEC obţinut de fiica sa "sunt controversate", dar se ascunde în continuare în spatele imunităţii funcţiei de preşedinte.
"Cred că este momentul să facem un pas înainte în mersul societăţii româneşti şi ca, pe lângă imunitatea parlamentarilor, să fie înlăturată şi imunitatea Preşedintelui României, oricare ar fi el", a conchis Ovidiu Donţu.
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege prin care preşedintele şi parlamentarii sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici prevăzută în Codul Penal.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe