- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Senatul a respins ordonanţa de majorare a impozitului pentru persoanele care deţin mai multe locuinţe
Senatorii au respins, miercuri, ordonanţa de urgenţă care prevede că persoanele care deţin în proprietate două sau mai multe locuinţe care nu sunt închiriate vor fi impozitate suplimentar, respingerea actului normativ fiind susţinută inclusiv de senatori PDL.
Senatul a respins ordonanţa de majorare a impozitului pentru persoanele care deţin mai multe locuinţe (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Ordonanţa de urgenţă 59/2010, dezbătută de Senat în calitate de primă Cameră sesizată, prevede că persoanele fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri datorează impozit pe clădiri, majorat cu 65% pentru prima clădire în afara celei de domiciliu, cu 150% pentru a doua clădire, cu 300% pentru a treia clădire şi următoarele în afara celei de la adresa de domiciliu.
Ordonanţa mai prevede majorarea impozitului pentru anumite categorii de mijloace de transport.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
Cum ar fi arătat pacea în termenii Moscovei? Documente scurse dezvăluie cerinţele Proiectului de Pace al Rusiei din 2022
-
Culmea tupeului: Rusia acuză Occidentul de imixtiune în alegerile din Republica Moldova
-
Nelu Tătaru a fost plasat sub control judiciar pentru luare de mită
În timpul dezbaterilor, senatorul PDL Iulian Urban a criticat prevederile ordonanţei de urgenţă, arătând că, dacă în România nu va fi încurajată munca, această ţară nu va ieşi din criză nici într-un milion de ani.
"Din punctul meu de vedere, faptul că eu muncesc, că îmi fac încă o proprietate, trebuie să reprezinte un imbold pentru statul român şi, din punctul meu de vedere, o măsură corectă de dreapta este să îi protejăm pe cei care muncesc mai mult, care aduc valoare, care cresc produsul acestei ţări", a spus senatorul.
Urban a arătat că nu este deloc fericit pentru faptul că este supraimpozitat deoarece a adus nişte beneficii ţării, iar din aceşti bani urmează să fie susţinuţi cei care nu muncesc.
La rândul său, senatorul PDL Sorina Plăcintă a spus că prin această ordonanţă nu se încurajează munca.
Ea a spus, ironic, că o soluţie ar fi ca persoanele care îşi permit să facă a doua sau a treia casă să ia pe lângă ei persoane nevoiaşe şi să le facă o casă. "Ei să nu muncească, noi să le facem case şi le plătim", a arătat Plăcintă.
Senatorul democrat-liberal a subliniat că în România există o piaţă deschisă, sunt foarte multe locuri de muncă, dar lumea nu merge să muncească.
"Stăpânul învaţă munca mincinoasă", a subliniat ea, adăugând că se întâmplă ca antreprenorii să găsească tot felul de soluţii ca să eludeze legea.
Pe de altă parte, liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, a declarat că un partid popular permite afirmarea unor doctrine şi ideologii foarte variate şi că a fost o abordare strict liberală pe care au avut-o colegii săi, Iulian Urban şi Sorina Plăcintă.
"Aici nu e vorba nici de abordare liberală, nici de abordare social-democrată, e vorba de o biată abordare de criză, pentru a mai strânge nişte bani sub presiunea constrângerilor impuse de instituţiile financiare internaţionale", a menţionat liderul PDL.
El a menţionat că grupul său parlamentar susţine adoptarea ordonanţei de urgenţă în varianta propusă de Guvern.
Senatorul liberal Varujan Vosganian a anunţat, în timpul şedinţei, că grupul său parlamentar va vota împotriva ordonanţei de urgenţă.
"În România, de multă vreme, suntem contaminaţi de o cultură a sărăciei, în care sărăcia este socotită ca un fel de stare naturală a românilor", a spus senatorul PNL.
El a susţinut că oamenii politici nu au încercat să îi scoată din starea de sărăcie pe români, ci să îi păstreze în această stare, să întreţină sărăcia, pentru că astfel oamenii sunt mai uşor de dominat, de ademenit prin tot felul de promisiuni.
"Nu suntem în situaţia în să dezvoltăm un sistem rafinat de redistribuire. Suntem în situaţia în care trebuie să încurajăm acumularea de avuţie. Suntem în situaţia în care statul şi partidele politice trebuie să se sprijine în primul rând pe cei cu iniţiativă, pe cei puternici, pentru ca, în mod sustenabil, să îi poată ajuta pe ceilalţi, cu care soarta nu a fost la fel de darnică", a opinat liberalul.
Supus la vot, raportul de admitere propus de Comisia pentru buget a întrunit 25 de voturi "pentru", 45 de voturi "împotrivă" şi 7 abţineri.
Preşedintele de şedinţă, liberalul Teodor Meleşcanu, a supus la vot proiectul de lege de respingere a ordonanţei de urgenţă, care a întrunit 47 de voturi "pentru", 31 de voturi "împotrivă" şi 6 abţineri.
Ordonanţa de urgenţă va fi dezbătură de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO