- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (22.09.2018, 10:17)
- Florin Zafiu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Serviciul de urgenţă 112, aproape de colaps. Raed Arafat, şef DSU, semnal de alarmă: Suntem la limită/ Ce spune despre timpii de preluare a apelurilor
Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă, care gestionează serviciul 112, rulează pe Windows XP, un software învechit ce nu se mai produce, iar, din cauza uzurii, poate ceda. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat că e nevoie urgent de modernizare.
Urmărește
1414 afișări
Serviciul de urgenţă 112, aproape de colaps. Semnalul de alarmă tras de Raed Arafat, şef DSU: Suntem la limită
Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a întocmit o notă de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului "Modernizarea infrastructurii hardware şi software a Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă (SNUAU)", în calitate de administrator al sistemului informatic.
Documentul publicat în Monitorul Oficial arată că, eşi performanţele SNUAU sunt recunoscute la nivel european, infrastructura critică ce asigură funcţionarea acestuia pentru 40 din cele 41 de centre 112, cu dispeceratele şi substaţiile aferente acestora, are o vechime de peste 41 de ani, funcţionarea neîntreruptă din această perioadă ducând la o uzură excesivă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: „Este evident că am încredere în Marcel Ciolacu"
-
Crin Antonescu, despre Călin Georgescu: Discursul lui aminteşte de retorica lui Hitler din anii '30
-
Crin Antonescu: Ceea ce am vrut a fost un calendar oficial, nu pe surse, datele alegerilor
Totodată, se mai arată în nota de fundamentare a STS, pe parcursul anului trecut, s-a constatat o triplare a intervenţiilor neprogramate de natură tehnică, riscul de nefuncţionare crescând de la an la an, acesta neputând fi diminuat fără înnoirea echipamentelor sau a sistemului.
Specialiştii în telecomunicaţii arată că sistemul 112 funcţionează pe o platformă software Windows XP învechită, iar celelalte componente suferă în egală măsură din pricina faptului că nu au fost înnoite.
"Componenta de bază a sistemului 112 este într-o situaţie critică, generată în principal de umătorii factori: uzură fizică, ca urmare a funcţionării neîntrerupte de la punerea în funcţiune a sistemului naţional în anul 2005 şi până în prezent, dar şi uzura morală a componentelor sistemului cauzată de evoluţia tehnologică. Mai mult, la nivelul infrastructurii IT, după încheierea perioadei de acordare a suportului pentru platforma Windows XP 8.04.2014, nu se mai produc sisteme de operare, aceste constrîngeri ducând la imposibilitatea înlocuirii infrastructurii hardware care asigură funcţiile de bază ale sistemului existând pe măsura defectării acesteia, un risc de nefuncţionare a serviciului 112. Aplicaţia 112 actuală funcţionează doar pe platforma hardware-software Windows XP uzată moral, iar introducerea unor beneficiari noi în sistem nu mai este posibilă, limitându-se astfel interoperabilitatea SNUAU cu noi sisteme sau agenţii de urgenţă", arată STS.
Totodată, multe dintre componentele sistemului de urgenţă 112 nu mai beneficiază de garanţie, iar uzura lor poate conduce în orice clipă la o defecţiune.
Citeşte MAI DEPARTE...
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Avem o misiune. Să apărăm Democrația în România
Citește mai departe:
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
Citește mai departe:
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe