- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sindicaliştii CFR vor şi ei salariu minim de 600 de lei
Sindicaliştii CFR cer alocarea a minimum 500 de milioane de lei pentru infrastructură, aplicarea salariului minim de 600 de lei şi la nivelul salariaţilor de la căile ferate şi păstrarea locurilor de muncă, a declarat, marţi pentru MEDAIFAX, preşedintele Federaţiei Mişcare-Comercial, Gheorghe Popa.
Sindicaliştii CFR vor şi ei salariu minim de 600 de lei (Imagine: Mediafax Foto)
Liderul Federaţiei Mişcare-Comercial a precizat că la întâlnirea de joi cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor privind negocierile pentru încheierea noului contract colectiv de muncă, va cere păstrarea şi protejarea locurilor de muncă şi impunerea salariului minim şi pentru cei care lucrează la căile ferate.
"Vrem ca de la 1 ianuarie, dacă la nivel naţional salariul minim pe economie va fi de 600 de lei, acesta să fie impus şi în cadrul CFR, în prezent fiind de 540 de lei", a precizat Popa.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
UE s-ar putea extinde: O ţară din Europa vrea să organizeze un referendum pentru a adera la UE
-
Dronele ucrainene ar fi distrus un depozit de muniţie rusesc în regiunea Rostov
-
Avertismentul unor lideri europeni: NATO nu poate apăra Europa fără SUA în faţa Rusiei
Liderul sindical a mai spus că sindicaliştii CFR nu au primit niciun program de restructurare sau disponibilizare în cadrul CFR şi a precizat că această măsură ar fi imposibilă în zona de trafic.
"N-am primit niciun program de restructurare de la ministrul Berceanu, dar în zona de trafic acesta este imposibil pentru că sunt posturi fixe, iar angajaţii trebuie să asigure activitatea 24 de ore din 24, astfel că nu pot exista disponibilizări", a explicat Popa.
În ceea ce priveşte CFR Marfă, liderul sindical spune că traficul în acest domeniu a scăzut din cauza crizei economice şi trebuie corelat numărul de persoane cu activitatea. "Am cerut încă din decembrie rezilierea contractelor cu firmele care asigură paza, serviciile de salubrizare, iar activitatea să fie preluată de angajaţii CFR Marfă", a afirmat Gheorghe Popa.
Liderul sindical a subliniat, de asemenea, că federaţia pe care o conduce a analizat şi posibilitatea de a-şi da acordul pentru pensionarea celor care îndeplinesc condiţiile pe grupa I de muncă, respectiv cei care au vârsta de 52 şi 54 de ani.
Popa a precizat că infrastructura feroviară trebuie să primească minimum 500 de milioane de lei din bugetul pe 2009, altfel activitatea la căile ferate nu mai poate continua, existând riscul ca CFR Infrastructură să intre în faliment.
"Totul depinde de alocaţiile de la buget pentru infrastructură, în condiţiile în care nu va avea fonduri de la stat de minimum 500 de milioane de lei se va ajunge la faliment, infrastructura feroviară românească fiind sub standardele impuse", a precizat Popa.
Subsecretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Constantin Axinia, se va întâlni, joi, cu sindicatele din domeniul feroviar pentru a discuta despre problemele salariale, având în vedere că pe 31 ianuarie expiră contractul colectiv de muncă.
Citeşte şi:
Sindicatele feroviare discută, joi, cu reprezentanţii MT despre salarii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.