Sindicat: Dispar din administrarea Institutului pentru Protecţia Mediului 2,5 ha de teren

Un teren de 2,5 hectare ce valorează aproximativ 10 milioane de euro dispare din adminstrarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Mediului (INCDPM) prin reorganizarea prevăzută într-o hotărâre adoptată miercuri de Guvern, potrivit Sindicatului ICH.

Urmărește
919 afișări
Imaginea articolului Sindicat: Dispar din administrarea Institutului pentru Protecţia Mediului 2,5 ha de teren

Sindicat: Dispar din administrarea Institutului pentru Protecţia Mediului 2,5 ha de teren

Potrivit hotărârii de Guvern adoptate miercuri, prin reorganizarea INCDPM, care îşi va înceta activitatea, vor fi reînfiinţate Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Mediului Bucureşti, Institutul de Cercetare Marină Constanţa şi Institutul de Cercetare-Dezvoltare Tulcea.

Sindicaliştii INCDPM protestază, într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Klaus Iohannis, Guvernului şi Ministerului Educaţiei, faţă de desfiinţarea instituţiei, înfiinţate în decembrie 2009, prin comasarea celor trei institute de cercetare din domeniul mediului.

"Menţionăm faptul că, unul din cele trei institute, respectiv INCDPM - ICIM Bucureşti, fusese adus în prag de faliment de către vechea conducere, astfel încât la nivelul lunii iulie 2010 se împliniseră şapte luni de când se înregistrau restanţe salariale. Începând cu luna august 2010, când s-a pus în aplicare, de către noua conducere, Hotărârea de Guvern nr. 1442/2009 privind înfiinţarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Mediului şi aprobarea regulamentului de organizare şi funcţionare a acestuia, prin înregistrarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Mediului la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală în data de 16 august 2010, până în prezent nu au mai fost înregistrate restanţe sau întârzieri salariale, fiind recuperate şi cele restante", a precizat Sindicatul Independent ICH.

Sindicaliştii mai spun că prin promovarea proiectului de HG se constată lipsa a aproximativ 2,5 ha de teren din domeniul public al statului din suprafaţa de teren care figurează în prezent în administrarea Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Protecţia Mediului.

"Ne întrebăm cine doreşte ca, prin adoptarea priectului de Hotărâre de Guvern, să dispară din administrarea Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Protecţia Mediului aproximativ 2,5 ha de teren în valoare de aproximativ 10 milioane euro", mai spun sindicaliştii în comunicat.

Potrivit angajaţilor, INCDPM este recunoscut atât pe plan naţional cât şi internaţional, existând premise favorabile de a deveni un institut de elită în domeniul mediului în sud-estul Europei.

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Mediului Bucureşti, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină "Grigore Antipa" Constanţa şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare "Delta Dunării" Tulcea îşi vor desfăşura activitatea în coordonarea Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare, aflată în subordinea Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, potrivit HG citate.

"Practic, cele trei institute naţionale vor reveni la modul de organizare şi funcţionare anterior aprobării Hotărârii Guvernului 1.442/2009, prin care s-a decis comasarea lor într-o singură instituţie: Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Mediului. Actul normativ a fost adoptat de Guvern în condiţiile în care Raportul de control şi Decizia Curţii de Conturi emisă în 2014, ca urmare a acţiunii de control desfăşurată la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Mediului, menţionează o serie de deficienţe privind situaţiile şi raportările financiare. În aceste condiţii, Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice a propus Hotărârea de Guvern privind reînfiinţarea celor trei institute naţionale de cercetare-dezvoltare, aşa cum au funcţionat înainte de promovarea HG 1.442/2009. Decizia este de natură să eficientizeze activitatea acestor institute naţionale de cercetare-dezvoltare", arată Guvernul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici