Sindicatul "Viitorul mineritului" cere lui Hossu să oprească "lupta murdară" contra proiectului Roşia Montană

Sindicatul "Viitorul mineritului" de la Roşia Montană îi cere Bogdan Hossu să oprească "lupta murdară" contra proiectului minier şi a locurilor de muncă datorate acestuia şi sugerează că liderul Cartel Alfa ar fi plătit să se opună, punând "la zid viitorul tuturor moţilor din Munţii Apuseni".

Urmărește
902 afișări
Imaginea articolului Sindicatul "Viitorul mineritului" cere lui Hossu să oprească "lupta murdară" contra proiectului Roşia Montană

Bogdan Hossu (Imagine: Adriana Neagoe/ Mediafax Foto)

Într-un comunicat cu titlul "Bogdan Hossu, sindicalistul care ucide locurile de muncă", Sindicatul "Viitorul mineritului" consideră "strigător la cer" faptul că liderul Cartel Alfa "militează cu îndârjire împotriva locurilor de muncă".

"În loc să apere slujbele oamenilor şi să faca orice pentru crearea de locuri de muncă, Bogdan Hossu face conferinţe de presă în care pune la zid viitorul tuturor moţilor din Munţii Apuseni", se mai afirmă în comunicat, cu referire la conferinţa de presă pe tema locurilor de muncă de la Roşia Montană, suţinută joi de reprezentanţii Cartel Alfa şi de cei ai unor organizaţii neguvernamentale.

În comunicat, sindicaliştii de la "Viitorul mineritului" sugerează că Hossu ar fi plătit să aibă o astfel de poziţie: "Îi sugerăm domnului Hosu să reflecteze la nevoia noastră disperată de locuri de muncă şi să îşi păstreze calmul, fără să pună în pericol vieţile oamenilor (...) Puţină lume ştie că organizaţia domnului Hossu face parte dintr-o alianţă a unor ong-uri finanţate de miliardarul Soros, alianţă care este condusă de Alina Mungiu Pippidi. Aşadar, nu este deloc întamplătoare poziţia înverşunată contra mineritului din Apuseni a domnului Hossu şi a doamnei Pippidi. E simplu să fim plătiţi să ne opunem, dar e greu să construim ceva bun pentru semenii ale caror vieţi le apărăm!".

Sindicatul "Viitorul mineritului" îi solicită lui Hossu, în acelaşi context, să oprească "lupta murdară" pe care acesta ar duce-o "împotriva locurilor de muncă". "V-aţi gândit la ce ar trebui să facă sindicatele miniere din Cartel Alfa, de exemplu din Federaţia Naţională Mine Energie? Lor le-aţi spus, domnule Hossu, că de fapt sunteţi cel mai mare duşman al mineritului din această ţară? Să înţelegem, domnule Hossu, că dumneavoastră vă pare rău că România are rezerve de aur? Că vă pare rău că România ar putea ajunge în fruntea Europei la minerit aurifer? (...) Nu mai îngăduim să ne fie ameninţat viitorul, nu mai îngăduim să murim de foame din cauza unor binevoitori ca dumneavoastră!", îi mai spun lui Hossu sindicaliştii de la "Viitorul mineritului", prin intermediul aceluiaşi comunicat.

Punctul de vedere al Sindicatului "Viitorul mineritului" vine după ce reprezentanţii unor ONG-uri şi ai confederaţiei Cartel Alfa au afirmat, într-o conferinţă de presă, că Roşia Montană poate să atragă fonduri europene în perioada 2014-2020, România având posibilitatea să obţină de la UE de nouă ori mai mult decât suma obţinută din exploatarea aurului de către RMGC.

"Pentru că în perioada 2014-2020 vor fi şi mai mulţi bani, Roşia Montană se poate dezvolta şi poate să atragă fonduri pe agricultură, pe antreprenoriat, pe turism", a declarat, joi, Irina Pop reprezentant al Fundaţiei PACT şi al Reţelei RuralNet.

Pop a arătat că "din fonduri europene, în următorii şapte ani, România ar putea obţine cam de nouă ori mai mult decât toată suma care s-ar putea obţine din exploatarea aurului de la Roşia Montană".

Potrivit Irinei Pop, deciziile privind modul în care urmează să fie alocate fondurile europene din perioada 2014-2020 nu au fost încă luate. "Deciziile privind modul în care se vor aloca aceşti bani nu sunt încă luate, ceea ce înseamnă că decizia este acum în mâinile Guvernului. Este o decizie politică despre cum vor fi alocaţi aceşti bani", a spus Pop, după prezentarea câtorva soluţii pentru crearea de locuri de muncă în Roşia Montană.

Irina Pop a mai arătat că, în paralel cu atragerea fondurilor europene, "este esenţial să se dezvolte infrastructura şi serviciile în zonă" şi, nu în ultimul rând, trebuie investit în capital uman, pentru că, "în Roşia Montană, a fost o politică de populare în ultima vreme".

Dintre categoriile de proiecte ce ar putea fi implementate pentru creşterea numărului locurilor de muncă în Roşia Montană, ca alternativă "sustenabilă şi durabilă" la extragerea aurului, au fost identificate cele privind agricultura montană.

Astfel, a fost prezentat un studiu realizat de o echipă de cercetători din cadrul Academiei de Studii Economice, care arată faptul că "există posibilităţi reale de creştere, printr-o organizare mai bună a producţiei agricole şi prin procesarea produselor".

Reprezentanţii ONG-urilor şi ai confederaţiei sindicale au precizat că nu sunt "reprezentanţii demonstranţilor din Piaţa Universităţii sau din alte localităţi ale ţării" şi că ei vor doar să ofere o alternativă de dezvoltare a zonei "celor interesaţi să găsească soluţii pentru dezvoltarea economică a Roşiei Montana".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici