Sistem IT pentru Parchete, utilizat în urmărirea penală, finanţat cu 69 de milioane de lei

Două contracte de finanţare pentru dezvoltarea unui soft ce va sprijini activitatea la nivelul Parchetelor, în ceea ce priveşte urmărirea penală, au fost semnate, joi, 27 iulie, şi vor beneficia de fonduri europene prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă.

Urmărește
566 afișări
Imaginea articolului Sistem IT pentru Parchete, utilizat în urmărirea penală, finanţat cu 69 de milioane de lei

Sistem IT pentru Parchete, utilizat în urmărirea penală, finanţat cu 69 de milioane de lei

Două contracte de finanţare cu o valoare aproximativă de 69 milioane de lei au fost semnate, joi, 27 iulie, de ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb şi procurorul general al Parchetului de pe Lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr.

Obiectivele proiectelor „Întărirea capacităţii Ministerului Public de punere în aplicare a noilor prevederi ale codurilor penale în domeniul audierilor” – SIPOCA 53 şi „Întărirea capacităţii Ministerului Public de punere în executare a unor procedee probatorii vizând percheziţiile informatice” – SIPOCA 54 sunt întărirea capacităţii Ministerului Public (MP).

Mai exact, este vorba despre dezvoltarea unui sistem IT pentru realizarea audierilor persoanelor, realizate conform prevederilor noilor coduri şi identificarea persoanelor şi obiectelor. De asemenea, sunt prevăzute elaborarea şi introducerea, la nivelul Ministerului Public, a unui set unitar de metodologii de lucru privind punerea în executare a percheziţiilor informatice ori a constatărilor tehnico-ştiinţifice care au ca obiect date informatice de interes în urmărirea penală, precum şi consolidarea capacităţii instituţionale la nivelul MP prin achiziţionarea unor echipamente informatice, se arată într-un comunicat al Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene.

Prin implementarea acestor proiecte se realizează obiectivul specific 1.3 al Axei Prioritare 1 din cadrul Programul Operaţional Capacitate Administrativă (POCA), respectiv Dezvoltarea şi implementarea de sisteme standard şi instrumente moderne şi eficiente de management la nivelul instituţiilor din sistemul judiciar.

În cadrul acestor proiecte, se va dezvolta un soft care va sprijini activitatea de management la nivelul parchetelor şi va contribui astfel la eficientizarea şi modernizarea metodelor de lucru utilizate în cadrul activităţii de urmărire penală, mai exact în materia audierilor, aşa cum este ea definită în legislaţia penală în vigoare. Acestea vor contribui în mod direct la reducerea duratei medii de analiză a unui dispozitiv informatic, prin punerea la dispoziţia specialiştilor de echipament tehnic şi aplicaţii licenţiate. De asemenea, vor fi introduse, în premieră, la nivelul întregii structuri a MP, metodologii de lucru unitare privind percheziţia informatică ori constatarea tehnico-ştiinţifică asupra unor date informatice de interes pentru urmărirea penală.

POCA 2014-2020 este cofinanţat din Fondul Social European (FSE) - obiectivul tematic nr. 11- Consolidarea capacităţii instituţionale a autorităţilor publice şi a părţilor interesate şi eficienţa administraţiei publice. Gestionat de MDRAPFE, în calitate de Autoritate de Management, POCA reprezintă continuarea Programului Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative (PODCA) 2007-2013.

Programul finanţează proiecte ale administraţiei publice care urmăresc crearea unei administraţii moderne, eficiente, servicii publice competitive, investiţii şi reglementări de calitate, proceduri clare, simple şi predictibile de funcţionare şi profesionalizarea funcţionarilor publici, contribuind, astfel, la implementarea măsurilor de reformă şi la atingerea obiectivelor Strategiei Europa 2020.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici