- Home
- Social
- PLOIEŞTI, (26.02.2015, 11:26)
- Daciana Ilie
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sora premierului Victor Ponta, Alexandra Herţanu, AUDIATĂ timp de două ore la DNA Ploieşti: "Am avut ceva de recuperat" - FOTO
Sora premierului Victor Ponta, Alexandra Herţanu, a venit joi la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Ploieşti, pentru a fi audiată în dosarul în care soţul său, Iulian Herţanu, este arestat preventiv sub acuzaţia de deturnare de fonduri europene şi evaziune fiscală.
Urmărește
5380 afișări
Alexandra Herţanu (Imagine: captură video)
Alexandra Herţanu a ajuns la sediul DNA Ploieşti în jurul orei 09.00 şi a intrat în sediul instituţiei fără a face declaraţii.
Sora premierului Victor Ponta a ieşit, joi, în jurul orei 11.00, după două ore de audieri, din sediul DNA Ploieşti, fără a face declaraţii şi spunând doar că a avut ceva "de recuperat".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
Citeşte şi:
Ponta, întrebat despre audierea surorii sale la DNA: Hai, mă, voi sunteţi serioşi? Eu vizitez un spital
La ieşire, aceasta a afirmat doar: "Am avut ceva de recuperat", urcând apoi într-un taxi care o aştepta în curtea instituţiei.
Întrebată dacă era conştientă de ceea ce făcea soţul său, Iulian Herţanu, sora premierului a răspuns: "Sunt conştientă în general".
Potrivit unor surse din interiorul DNA Ploieşti, Alexandra Herţanu a fost audiată în calitate de martor.
La ora transmiterii acestei ştiri, audierile de la sediul DNA Ploieşti au luat sfârşit.
Tot joi, au fost audiaţi la DNA Ploieşti şi foştii prefecţi de Prahova Radu Oprea şi Corneliu Popescu, ambii spunând că au fost audiaţi în calitate de martori. În timp ce Popescu a declarat, la ieşirea din sediul instituţiei, că a fost audiat într-un dosar privind retrocedarea a 50 de hectare de pădure familiei Cantacuzino pe raza localităţii prahovene Floreşti, senatorul PSD Radu Ştefan Oprea a spus că nu poate da detalii despre ce dosar este vorba, menţionând doar că "sub nicio formă" nu este vorba despre dosarul lui Iulian Herţanu.
Citeşte şi:
Ponta: Este o mare suferinţă să văd că sora şi mama sunt linşate mediatic doar să fiu lovit politic
Surse judiciare au declarat că Radu Oprea a fost citat ca martor într-un dosar în care DNA Ploieşti investighează retrocedări ilegale. În acelaşi dosar, săptămâna aceasta a fost audiat la DNA Ploieşti un fost subprefect al judeţului Prahova, Gabriel Hornoiu, şi a fost chemat joi, la sediul instituţiei, un alt fost prefect al judeţului, Corneliu Popescu.
Audierile au loc în dosarul în care Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, este arestat preventiv alături de omul de afaceri Vladimir Ciorbă.
În acelaşi dosar au fost puşi sub control judiciar deputatul Sebastian Ghiță, deputatul PSD Vlad Cosma şi tatăl acestuia, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, directorul de producţie al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman, precum şi omul de afaceri Liviu Munteanu.
Potrivit anchetatorilor, Virgiliu Roman, Sebastian Ghiţă, Vlad şi Mircea Cosma au sprijinit grupul infracţional din care făcea parte Iulian Herţanu ca să acceseze şi să primească fonduri europene în cadrul contractului de extindere a reţelei de canalizare din oraşul Comarnic, proiect în valoare de aproape zece milioane de euro.
Procurorii susţin că, în perioada 2011 - 2015, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, fost preşedinte al filialei judeţene a PSD, a făcut demersuri (intervenţii pentru numirea în funcţii a unor persoane, obţinerea de informaţii confidenţiale - activităţi derulate direct sau prin intermediul consilierilor săi personali) la funcţionari ai SC Hidro Prahova şi a exercitat presiuni (ameninţări cu privire la înlocuirea din funcţie) asupra directorului general al societăţii, pentru ca aceştia să atribuie ilegal asocierii SC Grossmann Engineering Group SRL - SC Euroconstruct Trading 98 SRL contractul de lucrări pentru extinderea reţelei de canalizare în oraşul Comarnic. De asemenea, Mircea Cosma a făcut presiuni pe durata derulării contractului pentru prelungirea termenelor de execuţie şi efectuarea ilegală de plăţi.
"Scopul grupului infracţional astfel format şi sprijinit a fost atins, urmărirea penală făcută până la acest moment relevând: deturnarea din cadrul proiectului şi însuşirea în interes propriu, de către membrii grupului, a sumei totale de 7.797.410 de lei (bani ridicaţi în numerar din conturi ale persoanelor juridice şi fizice, reprezentând 54% din totalul sumelor care au fost identificate ca fiind achitate de S.C. Grossmann Engineering Group, către «partenerii» la care se pretinde că au fost subcontractate lucrări), sustragerea de la plata către stat, prin practici evazioniste, a sumei de 2.515.293 de lei ( din care 1.509.176 lei reprezentând TVA şi 1.006.117 de lei reprezentând impozit pe profit)", arăta DNA.
Proiectul privind extinderea reţelei de canalizare la Comarnic, în valoare de aproximativ zece milioane de euro, avea termen de finalizare februarie 2014, însă lucrările, care nu au fost finalizate, au fost sistate la sfârşitul anului trecut.
Iulian Herţanu este asociat în două firme, respectiv Hertanu Projects SRL, în care o are ca asociată pe mama premierului Victor Ponta, Cornelia Naum şi Liquid Studios SRL, unde are doi asociaţi, în timp ce soţia sa, Alexandra Florina Herţanu, audiată, joi, la DNA Ploieşti, este asociată în firma SC Exfin 2000 SRL, unde deţine 49 % din acţiuni, iar o altă persoană, Natalia Maier, deţine 51 % din acţiunile firmei.
SC Exfin 2000 SRL, la care asociaţi sunt Natalia Maier şi Alexandra Herţanu, a fost înregistrată în anul 2000 şi are sediul social în Bucureşti, având ca principal obiect de activitate "contabilitate şi audit financiar; consultanţă în domeniul fiscal”. Firma este administrată de Natalia Maier şi Alexandra Florina Herţanu, care au fost numite administratori în 13 mai 2008 şi au mandate pe durată nelimitată.
În anul 2011, Exfin 2000 SRL avea un număr mediu de opt salariaţi şi a înregistrat un profit net de 78.074 RON la o cifră de afaceri net de 355.288 RON. În următorii doi ani, numărul mediu de salariaţi a scăzut la 6. În anul 2012, Exfin 2000 SRL a avut o cifră de afaceri netă de 332.150 RON şi un profit net de 75.040 RON, iar în anul 2013 cifra de afaceri netă a fost de 302.210 RON, firma înregistrând un profit net de 56.891 RON.
Iulian Herţanu este acţionar principal în firma Hertanu Projects SRL, înregistrată în anul 2004, cu sediul social în Bucureşti, firmă care are ca principal domeniu de activitate specific agenţiilor de publicitate. Herţanu deţine 95% din această firmă, al cărei administrator este, fiind asociat cu mama lui Victor Ponta, Cornelia Niculina Naum, care are restul de 5%. SC Hertanu Projects are, de asemenea, trecute la Registrul Comerţului alte câteva zeci de activităţi secundare, de la editarea ziarelor la "activităţi de servicii suport pentru învăţământ” sau intermedieri în comerţul cu animale.
În anul 2011, Hertanu ProjectsSRL a avut un număr mediu de 2 salariaţi şi a înregistrat un profit net de 9.979 lei la o cifră netă de afaceri de 87.929 lei. Un an mai târziu, în 2012, firma a înregistrat o cifră de afaceri netă de 115.322 lei şi un profit net de 4.026 lei, pentru ca în 2013 cifra de afaceri netă să scadă la 9.700 lei, iar firma să raporteze o pierdere brută de 29.603 lei.
Firma Liquid Studios, înregistrată în anul 2007, are sediul social într-un bloc din municipiul Iaşi, oraşul natal al lui Iulian Herţanu. Acţionarul majoritar al firmei este Viorica Momiţă, din oraşul Comăneşti, judeţul Bacău, care deţine 60% din cota de beneficii şi pierderi şi care este şi administrator al firmei. Al doilea asociat în Liquid Studios SRL este Vlad Babîi din Iaşi, care deţine 30% din firmă, restul de zece procente fiind deţinut de Iulian Cristian Herţanu.
Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, principalul domeniu de activitate al Liquid Studios SRL îl reprezintă "activităţi de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client)”, însă firma poate desfăşura alte câteva zeci de activităţi secundare, conform înregistrării la registrul Comerţului, de la prelucrarea şi conservarea fructelor şi legumelor la construcţia de nave, comerţ cu amănuntul, transport cu taxiuri sau construcţii de drumuri şi autostrăzi. În anul 2011, Liquid Studios SRL a avut o cifră de afaceri netă de 103.806 RON şi un profit net de 49.554 RON. La 31.decembrie 2011, firma raporta zero la capitolul "număr mediu de salariaţi”.
Situaţia financiară pe anul 2012 arată că Liquid Studios nu avea niciun salariat la finele anului şi raporta un profit net de 58.966 lei la o cifră de afaceri netă de 174.229 lei.
SC Grossman Engineering Group SRL, firmă la care iniţial a fost asociat şi Iulian Herţanu, a fost înregistrată în februarie 2000, are sediul social în Bucureşti, iar acţionar majoritar este Liviu Munteanu, care deţine 60% din cota de participare la beneficii şi pierderi. Cel de-al doilea acţionar, care are 40% din firmă, este cetăţeanul german Karl Reinhold Grossmann, iar administratorul firmei este Florin Ilie Drăgan, pus sub acuzare alături de Liviu Munteanu în dosarul de fraudare a fondurilor europene instrumentat de DNA Ploieşti.
Iulian Herţanu a fost asociat al SC Grossmann Engineering SRL alături de cetăţeanul german Grossmann Reinhold Karl şi de Liviu Munteanu, până în 7 mai 2014.
În Adunarea Generală de la acea dată, s-a decis ca părţile sociale deţinute de Iulian Herţanu şi reprezentând 59,97% din capitalul social să fie cesionate către Liviu Munteanu. De asemenea, Iulian Herţanu i-a cesionat părţi sociale reprezentând 0,01% din capitalul social şi cetăţeanului german Grossmann Reinhold Karl. În aceste condiţii, la SC Grossmann Engineering SRL au rămas asociaţi doar Grossmann Reinhold Karl şi Liviu Munteanu.
Potrivit unor documente ale anchetatorilor, în prezent Iulian Herţanu este administrator al SC Grossmann Engineering SRL.
Conform datelor de la Registrul Comerţului, Drăgan a fost numit administrator al Grossmann Engineering Group SRL în data de 28 octombrie 2014, are un mandat de patru ani şi puteri nelimitate în ceea ce priveşte firma.
Domeniul principal de activitate al Grossmann Engineering Group SRL conform clasificării CAEN îl reprezintă "activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică legate de acestea”, însă firma are trecute câteva zeci de activităţi secundare, incluzând fabricarea calculatoarelor şi componentelor periferice, activităţi de arhitectură sau captarea tratarea şi distribuţia apei.
În anul 2011, Grossmann Engineering Group SRL a înregistrat o cifră de afaceri netă de 11.692.391 RON, un profit net de 74.527 RON şi a avut un număr mediu de 20 de salariaţi.
În 2012, firma a raportat o cifră de afaceri netă de 19.778.317 RON şi un profit net de 244.309 RON, pentru ca în 2013 cifra de afaceri netă să fie de 11.122.176 RON, iar profitul net raportat să se ridice la 148.685 RON, în condiţiile în care numărul mediu de salariaţi a rămas acelaşi din 2011.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:21
-
astăzi, 12:17
Google Gemini ar putea comanda mâncare pentru utilizatori pe Android 16