SPIONAJ industrial la IPROMIN: Ambasada Rusiei este "preocupată" de cazul presupusului spion rus şi cere acces consular

Ambasada Rusiei la Bucureşti este "preocupată" de "limitarea drepturilor" cetăţeanului rus depistat cu documente clasificate şi a adresat MAE o nouă cerere pentru informaţii privind motivele reţinerii şi pentru oferirea de acces consular, informează Vocea Rusiei, în ediţia online.

Urmărește
1012 afișări
Imaginea articolului SPIONAJ industrial la IPROMIN: Ambasada Rusiei este "preocupată" de cazul presupusului spion rus şi cere acces consular

SPIONAJ industrial la IPROMIN: Ambasada Rusiei este "preocupată" de cazul presupusului spion rus şi cere acces consular (Imagine: Shutterstock)

"Ambasada Rusiei în România a trimis pe 26 octombrie o notă Ministerului Afacerilor Externe din România, dar nu a primit nicio informaţie oficială despre această situaţie", a declarat un oficial de la reprezentanţa diplomatică rusă.

"Ceea ce ne preocupă este limitarea drepturilor unui cetăţean rus, în contextul în care ambasada Rusiei nu a fost informată. Am trimis o nouă solicitare Ministerului român al Afacerilor Externe, în care cerem să ni se indice numele rusului, motivele reţinerii lui şi să fie oferit acces consular la această persoană în conformitate cu dreptul internaţional", adaugă ambasada Rusiei.

Vineri, Ambasada Rusiei preciza, la solicitarea MEDIAFAX, că nu a fost informată de autorităţile române despre cetăţeanul rus depistat pe aeroport cu documente clasificate ale IPROMIN SA şi că va cere clarificări printr-o notă verbală trimisă MAE român. "Ambasada Rusiei nu are nicio informaţie despre un cetăţean rus reţinut de autorităţile române pe 19 octombrie. Dacă cazul chiar a avut loc, noi nu am primit nicio informaţie. Vom face o cerere autorităţilor României pentru clarificare. Vom trimite o notă verbală MAE pentru a ne oferi detalii. Fără informaţii, nu putem face niciun alt comentariu", declara vineri, pentru MEDIAFAX, consulul Andrei Lancikov, de la Secţia Consulară a Ambasadei.

De asemenea, consulul rus a precizat că, potrivit prevederilor legislaţiei internaţionale, autorităţile române au obligaţia să notifice Secţia Consulară a Ambasadei Ruse atunci când reţin un cetăţean rus. Lancikov a menţionat că Secţia Consulară nu a fost contactată nici de cetăţeanul rus menţionat în legătură cu acest caz.

Totodată, Anatoli Loşakok, secretarul III al Ambasadei Rusiei însărcinat cu relaţia cu presa, a spus că Ambasada nu face niciun comentariu privind acest caz, fiind de domeniul consular.

În 19 octombrie, O.M., în vârstă de 42 de ani, cetăţean rus, a fost depistat pe Aeroportul Internaţional "Henri Coandă", în timp ce încerca să părăsească teritoriul României, având asupra sa documente şi hărţi geologice, emise de autorităţi ale statului român, conţinând informaţii şi date clasificate privitoare la zăcămintele de cupru şi metale rare aferente exploatărilor Moldova Nouă şi SUVOROV, a informat vineri DIICOT printr-un comunicat de presă. Suportul informativ a fost asigurat de către SRI.

DIICOT face verificări după ce factori de decizie din IPROMIN SA Bucureşti au divulgat către persoane din mediul de afaceri din Federaţia Rusa informaţii şi documente clasificate referitoare la zăcămintele de cupru şi metale rare din zona Moldova Nouă, mai exact zăcământul "Suvorov".

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Structura Centrală fac cercetări faţă un grup infracţional, constituit din persoane având cetăţenie rusă şi română, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prevăzute de articolul 19 din Legea 51/1991, articolul 169 şi articolul 298 Cod penal. "În fapt, s-a reţinut că factori de decizie din cadrul SC IPROMIN SA Bucureşti au divulgat către persoane din mediul de afaceri din Federaţia Rusă informaţii şi documente clasificate referitoare la zăcămintele de cupru şi metale rare din zona Moldova Nouă, mai exact zăcământul de banatite şi zăcământul «SUVOROV»", se arată în comunicatul DIICOT.

Procurorii DIICOT fac verificări privind autenticitatea documentaţiei, caracterul clasificat al informaţiilor şi documentelor, impactul negativ asupra securităţii naţionale, precum şi efectele produse asupra economiei naţionale şi mediului concurenţial, urmând ca, raportat la probatoriul administrat, să fie dispuse măsurile legale în cauză. Cercetările continuă în vederea documentării întregii activităţi infracţionale, a mai precizat sursa citată.

Cetăţeanul rus care a încercat să iasă din ţară cu documente clasificate despre zăcăminte de cupru şi metale rare din zona Moldova Nouă are interdicţie de a părăsi Bucureştiul, măsura fiind luată de procurorii DIICOT după ce a fost prins pe Aeroportul Otopeni.

SRI evaluează impactul asupra securităţii naţionale a documentelor clasificate despre zăcăminte de cupru găsite la cetăţeanul rus, acesta fiind prins pe Aeroportul Otopeni de către Brigada Antitero în urma unui control de rutină, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al Serviciului, Sorin Sava.

"Cetăţeanul rus a fost depistat de specialişti ai Brigăzii Antitero în urma unui control de rutină pe Aeroportul Henri Coandă. Asupra acestuia au fost dispuse măsuri preventive de către procurorii DIICOT, iar ofiţerii SRI verifică caracterul documentelor şi impactul asupra securităţii naţionale. Momentan nu se pot oferi alte detalii legate de această anchetă", a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii (SRI), Sorin Sava.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici