- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (08.10.2013, 18:36)
- Aurelia Alexa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU: Copiii străzii nu există la nivel politic. Numărul lor a rămas constant în Capitală din 1990
Numărul copiilor străzii a rămas constant în Bucureşti, din 1990 până în prezent, în ciuda schimbărilor economice, politice şi sociale, unul dintre motive fiind faptul că acest subiect nu a fost prioritar în reforma privind protecţia copilui, potrivit unui studiu prezentat marţi.
Urmărește
1917 afișări
STUDIU: Copiii străzii nu există la nivel politic. Numărul lor a rămas constant în Capitală din 1990 (Imagine: Shutterstock)
Cercetătorul francez Clemence Valin Valleteau este, de un an, profesor invitat la Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Bucureşti. Interesată de fenomenul copiii străzii, ea lucrează de patru ani, direct pe teren, cu această categorie de minori, alături de specialiştii Fundaţiei Parada.
Valleteau a prezentat marţi, în cadrul conferinţei internaţionale a operatorilor stradali cu tema "În stradă: Intervenţie socială stradală, Drepturile Copilului, sărăcie şi excluziune socială", câteva dintre concluziile activităţii sale de cercetare asupra fenomenului copiilor străzii din Bucureşti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
"În 1992, la trei ani după căderea regimului comunist, 1.390 de copii trăiau şi dormeau pe străzile din Bucureşti, potrivit primei analize a fenomenului. În 2009, în ciuda celor 20 de ani de bulversări politice, economice, sociale şi demografice, numărul lor nu s-a diminuat. Dacă, în 1989, apariţia copiilor străzii putea fi imputată unui factor politic conjunctural - politica de natalitate a lui Ceauşescu -, astăzi, circumstanţele politice, economice şi sociale s-au schimbat, marile orfelinate s-au închis şi curba demografică s-a inversat, însă fenomenul copiilor străzii continuă să existe", se arată în lucrarea cercetătoarei franceze.
Studiul citat analizează şi caracteristicile copiilor străzii din Bucureşti, arătând că profilul acestora pare să nu se fi schimbat prea mult din 1989, în afara faptului că în 2009 ei sunt mai mari, căci au crescut. Astfel, ei au rămas tot în stradă şi nu mai sunt identificaţi ca romi (51 la sută în 1999, 46 la sută în 2004 şi 42 la sută în 2009).
În studiu se mai arată că proporţia copiilor străzii proveniţi din orfelinate a rămas minoritară (20-40 la sută) în raport cu 60-80 la sută minori proveniţi din familii numeroase cu disfuncţionalităţi importante - violenţă domestică, alcool, divorţ, recăsătorii, parteneri multipli sau situaţii monoparentale.
"Cercetarea mea universitară pe acest subiect m-a făcut să înţeleg că minorii străzii nu există la nivel politic, în sensul că reforma protecţiei copilului, care a avut loc din 2000, nu a vizat copiii străzii ca prioritate. Este vorba despre un fenomen important, dar nu foarte important numeric, iar motivul pentru care nu suntem preocupaţi de ei este faptul că nu reprezintă un pericol public, iar la nivel politic, în absenţa presiunii externe, statul nu a luat niciodată în serios problema copiilor străzii, care rămâne o comunitate mică", a declarat, pentru MEDIAFAX, Clemence Valin Valleteau.
Cercetătoare franceză a mai remarcat că, deşi România traversează o perioadă de declin demografic, numărul copiilor din stradă a rămas constant, la fel ca şi numărul celor abandonaţi. În acest context, consideră ea, este nevoie de mai mult interes pentru programele de prevenire.
"Este foarte important ca autorităţile locale să se mobilizeze pentru a interveni în situaţii de urgenţă, pentru a permite copiilor să aibă acces la drepturile de bază: locuinţă, sănătate, educaţie. E la fel de important să prevină apariţia copiilor în stradă, fiind nevoie de o politică de prevenire a separării copilului de familie. Este vorba de intervenţia în familia aflată în situaţie precară", a mai spus cercetătoarea.
Întrebată dacă în România sunt respectate drepturile copilului din stradă, Clemence Valin Valleteau a infirmat acest lucru. "Din experienţa pe care o am la Fundaţia Parada, am constatat că un anumit număr de tineri şi de copii care trăiesc în stradă nu au nicun acces la o locuinţă, nici la sistemul de sănătate, nici în educaţie. Şi, în mod paradoxal, asistăm la o situaţie în care ONG-urile se substituie statului şi sunt finanaţate de firme private care ajută copiii să supravieţuiască în stradă, în timp ce autorităţile locale, regionale şi naţionale nu intervin într-o manieră eficientă" a mai spus ea.
În opinia cercetătoarei, unul dintre motivele pentru care nu se poate interveni eficient în problema copiilor străzii este faptul că nu există o definiţie clară a noţiunii.
"În Convenţia Internaţională a Drepturilor omului se poate vorbi de un vid juridic, în sensul că copii străzii nu sunt consideraţi o populaţie omogenă, iar această problemă de la nivel internaţional se regăseşte şi în România, unde avem diferite noţiuni: 'copiii străzii', 'copii pe stradă'. Spre exemeplu, pentru UNICEF, 'copii în stradă' înseamnă copii fără părinţi aflaţi în permanenţă pe stradă, în timp ce prentru DGASPC (Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului - n.r.), 'copii in stradă' sunt cei care se regăsesc ocazional în situaţie de sărăcie şi care au o familie. În acest moment, nu avem un acord asupra unei definiţii. Vorbim de realităţi diferite, iar lucrurile sunt complicate pentru a putea interveni", a mai spus Clemence Valin Valleteau.
Cercetătoarea a adăugat că, în lipsa unei definiţii general acceptate, nici datele statistice nu sunt corecte şi nu ajută în stabilirea unor politici în domeniu.
Potrivit acesteia, în 2012, Consiliul Europei a interpelat Guvernul României tocmai din cauza incoerenţei privind cifrele comunicate în legătură cu copiii străzii.
"În acelaşi raport, trimis Consiliului Europei, Guvernul român avea cifre compet incoerente", a precizat cercetătoarea.
Clemence Valin Valleteau a atras atenţia şi asupra faptului că dacă autorităţile amână foarte mult intervenţia pentru scoaterea copiilor din stradă, integrarea lor va fi tot mai dificilă.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe