STUDIU Legătura dintre situaţia climatică şi evoluţia pandemiei. De ce devine varianta Omicron mai puternică la temperaturi scăzute

Harta globală a contaminărilor COVID este afectată de situaţiile climatice, arată rezultatele ştiinţifice analizate de Universitatea Cattolica del Sacro Cuore din Milano. Cu cât o zonă este expusă mai mult timp la lumina soarelui, cu atât mai mică este circulaţia Sars-Cov-2.

Urmărește
668 afișări
Imaginea articolului STUDIU Legătura dintre situaţia climatică şi evoluţia pandemiei. De ce devine varianta Omicron mai puternică la temperaturi scăzute

Departamentul de boli infecţioase al Universităţii Cattolica del Sacro Cuore din Milano a analizat studiile internaţionale despre legătura dintre situaţia climatică şi evoluţia pandemiei.

Roberto Cauda, profesor doctor de boli infecţioase în Universitatea Cattolica del Sacro Cuore, a declarat, pentru La Stampa, că mai multe echipe de cercetători din diferite ţări au studiat impactul luminii solare asupra răspândirii COVID, corelându-l şi cu numărul de decese.

Cu cât o zonă este expusă mai mult timp la lumina soarelui, cu atât mai mică este circulaţia Sars-Cov-2. În plus, în anotimpurile mai calde, oamenii petrec mai mult timp în aer liber, ceea ce reduce şansele de infectare prin particule de salivă şi aerosoli.

Există, de asemenea, unele particularităţi ale Omicron", subliniază profesorul Cauda: „Varianta sud-africană provoacă, în general, forme mai puţin severe ale bolii, dar este mult mai contagioasă decât Delta. Omicron se răspândeşte mai mult în căile respiratorii superioare şi mai puţin în plămâni. Prin urmare, se replică mai puţin în plămâni şi este mai infecţioasă în gură şi în gât”.

Acest lucru nu înseamnă că virusul nu s-a răspândit în zone cu temperaturi exterioare ridicate, cum ar fi Brazilia sau California, însă aici a funcţionat capacitatea antivirală a soarelui.

Între timp, în Israel a apărut primul caz de „flurona” la o tânără însărcinată. Femeia are atât gripă, cât şi COVID-19.

Infecţia simultană COVID şi gripă este un pic ciudată, pentru că în medicină s-a spus întotdeauna că dacă există un virus care dă o boală, împiedică apariţia alteia de la un alt virus. Explicaţia ar putea fi că Sars-Cov-2 cauzează un defect în producţia de interferon, ceea ce deschide calea pentru celălalt virus, în acest caz cel gripal", spune profesorul Cauda.

Cazul descoperit în Israel îi determină pe cercetători să insiste şi asupra vaccinării împotriva gripei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici