STUDIU: Romii sunt victime ale excluderii în ţările membre UE. Care sunt motivele

Romii din Uniunea Europeană trăiesc într-o situaţie de excludere şi în condiţii în general mai puţin bune decât persoanele care nu sunt de etnie romă şi care trăiesc în vecinătate, dezvăluie Agenţia pentru Drepturi Fundamentale (FRA) a UE într-un studiu publicat miercuri.

Urmărește
498 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Romii sunt victime ale excluderii în ţările membre UE. Care sunt motivele

STUDIU: Romii sunt victime ale excluderii în ţările membre UE. Care sunt motivele (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"În 11 state membre UE analizate, unde trăieşte o majoritate zdrobitoare de cetăţeni europeni romi, situaţia romilor în domeniile muncii, educaţiei, locuinţei şi sănătăţii este în medie mai puţin bună decât a celor care nu sunt romi şi trăiesc în vecinătate", a rezumat FRA într-un comunicat.

Astfel, în aceste 11 ţări, 80 la sută dintre romii intervievaţi trăiesc în gospodării ameninţate de sărăcie, mai puţin de o treime au salariu şi doar 15 la sută şi-au încheiat studiile liceale, faţă de 70 la sută în cazul celor care nu sunt romi, a dezvăluit FRA în studiul său, realizat în colaborare cu Programul ONU pentru Dezvoltare (PNUD), Banca Mondială şi Comisia Europeană.

Locuinţele a 45 la sută dintre romii intervievaţi nu au bucătărie, baie sau electricitate, potrivit raportului.

Aproximativ jumătate dintre romii intervievaţi au declarat că au fost discriminaţi din cauza etniei în ultimul an.

"Discriminările persistă", a denunţat directorul FRA, Morten Kjaerum, citat în comunicat, cerând o "acţiune rapidă şi eficientă" în favoarea educaţiei romilor. "Acest element este esenţial pentru eliberarea potenţialului lor şi pentru a le oferi tinerilor romi competenţele de care au nevoie pentru a ieşi din cercul vicios al discriminării, excluderii şi sărăciei", a adăugat el.

Romii "nu sunt suficient de conştienţi de drepturile care le sunt garantate prin legislaţia UE", continuă FRA.

Potrivit studiului, doar 40 la sută dintre romii intervievaţi cunosc legile care interzic discriminarea minorităţilor etnice la angajare.

Ancheta a rezultat din intervievarea a peste 22.000 de persoane, romi sau de alte etnii, din Bulgaria, Cehia, Franţa, Grecia, Ungaria, Italia, Polonia, Portugalia, România, Slovacia şi Spania. Romii reprezintă cea mai numeroasă minoritate din Europa.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici