- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (27.08.2014, 14:02)
- Livia Ispas , Andrei Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
SUBIECTELE la proba de istorie de la Bacalaureat, sesiunea a II-a - FOTO
Un eseu despre evoluţia internă a statului român şi participarea României la relaţiile internaţionale în secolul al XX-lea, precum şi 13 întrebări din trei fragmente din lucrări istorice au fost subiectele la Istorie de la bacalaureat, profilul umanist.
Urmărește
1146 afișări
SUBIECTELE la proba de istorie de la Bacalaureat, sesiunea a II-a (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)
Candidaţii de la filiera teoretică - profilul umanist şi cei de la filiera vocaţională - profilurile artistic, sportiv, pedagogic şi teologic au avut de rezolvat joi, la proba scrisă la Istorie de la examenul de bacalaureat, sesiunea august - septembrie, trei subiecte cu mai multe cerinţe, notate cu câte 30 de puncte, zece puncte fiind acordate din oficiu.
Primul subiect a avut şapte cerinţe, legate de un fragment din lucrarea "O istorie a românilor", de I. Bulei, şi un fragment din "România 1866-1947", de K. Hitchins. Candidaţii trebuiau să răspunsă la următoarele cerinţe: numirea unei instituţii politice din Bucureşti precizate în al doilea fragment (2 puncte); secolul la care se referă informaţiile din primul text (2 puncte); două state precizate în cele două surse (6 puncte); scrierea literei corespunzătoare sursei care susţine că acţiunile domnitorilor au drept consecinţă schimbarea regimului politic (3 puncte); două informaţii care se află într-o relaţie cauză-efect, precizând rolul fiecăreia dintre acestea, din al doilea text (7 puncte); două conflicte din secolul al XV-lea desfăşurate în spaţiul românesc (6 puncte); o asemănare între două acţiuni diplomatice la care participă românii în secolul al XVI-lea (4 puncte).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
-
Iulian Anghel, editor politic ZF: Cum l-am cunoscut pe Călin Georgescu
-
Răsturnare de situaţie: Elena Lasconi îl depăşeşte pe Marcel Ciolacu. Pentru prima dată în istorie PSD ar putea să nu aibă candidat în turul 2
La subiectul al doilea, pornind de la un fragment din "Istoria României", de M. Bărbulescu, D. Deletant, K. Hitchins, Ş. Papacostea şi P. Teodor, candidaţii trebuiau să răspundă la şase cerinţe: numirea alianţei din care fac parte Franţa şi Rusia, precizată în textul dat (2 puncte); precizarea unei informaţii referitoare la primul război balcanic (2 puncte); marea alianţă din care face parte România şi menţionarea unui alt stat membru al acesteia la care se referă sursa dată (6 puncte); două caracteristici ale politicii externe promovate de România începând cu 1914, menţionate în text (6 puncte); formularea unui punct de vedere referitor la al doilea război balcanic şi susţinerea cu două informaţii selectate din textul dat (10 puncte); argumentarea, printr-un fapt istoric relevant, a afirmaţiei conform căreia realizarea României Mari a fost favorizată şi de politica de alianţe dusă de statul român la începutul secolului al XX-lea (4 puncte).
Ultimul subiect a avut ca cerinţă elaborarea unui eseu, în aproximativ două pagini, despre evoluţia internă a statului român şi participarea României la relaţiile internaţionale în secolul al XX-lea.
Absolvenţii profilului umanist au susţinut miercuri proba scrisă la Istorie, iar cei de la real, la Matematică.
Examenul de bacalaureat, sesiunea august-septembrie, se încheie vineri cu proba scrisă la alegere a profilului şi specializării.
Rezultatele vor fi afişate în 1 septembrie, până la ora 12.00 şi în aceeaşi zi vor putea fi depuse contestaţiile, între orele 12.00 şi 16.00. Contestaţiile vor fi soluţionate în 2 şi 3 septembrie, iar rezultatele finale vor fi făcute publice în 4 septembrie.
Citeşte şi:
SUBIECTELE la proba scrisă la limba şi literatura română la Bacalaureat, sesiunea a II-a - FOTO
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:51
-
astăzi, 10:43
Ruşii au atacat infrastructura energetică din regiunea Nikolaev din Ucraina