Tăriceanu, audiat în Comisia juridică, cu uşile închise. Când va fi înaintat raportul privind ridicarea imunităţii preşedintelui Senatului

Călin Popescu Tăriceanu a fost audiat, marţi dimineaţă, în Comisia juridică a Senatului. Audierea a durat puţin peste o oră, iar presa nu a avut acces la lucrările forului legislativ. Preşedintele Senatului nu a făcut declaraţii înaintea începerii şedinţei.

Urmărește
587 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu, audiat în Comisia juridică, cu uşile închise. Când va fi înaintat raportul privind ridicarea imunităţii preşedintelui Senatului

Tăriceanu, audiat în Comisia juridică a Senatului, cu uşile închise

Preşedintele Comisiei juridice a Senatului Robert Cazanciuc a declarat, marţi, că forul legislativ va vota marţea viitoare raportul în cazul cerererii DNA formulate pe numele lui Călin Popescu Tăriceanu. Până lunea următoare avocatul acestuia va depune note scrise la dosar.

"Am procedat la audierea obligatorie a domnului Tăriceanu pentru a putea formula o propunere Biroului Permanent şi Senatului. Am discutat despre faptul dacă Senatul sau nu formulează sau nu o cerere penală. Am decis cu avocatul domnul Tăriceanu să depună note scrise până luni. Rămâne ca în şedinţa de marţi a Comisiei juridice să supunem dezbaterii întregul material probator şi tot marţi vom da şi un vot cu privire la cererea formulată de Parchet. Nu pot să vă spun ce o să aducă domnia sa ca probe. O să vă spună domnul avocat dacă doreşte. Nu am cerut o prelungire ieri. Biroul Permanent a stabilit un termen de depunere a raportului. Nu putem prelungi acest termen. Va fi depus imediat, după dezbaterea de marţi, va fi redactat raportul şi trimis Biroului Permanent", a afirmat Robert Cazanciuc, la finalul şedinţei de miercuri în care a fost audiat preşedintele Senatului.

Întrebat cât la sută din dosarul lui Tăriceanu au parcurs membrii Comisiei juridice a Senatului, Cazanciuc a răspuns: "Noi nu suntem aici nici judecători, nici procurori. Noi suntem chemaţi să propunem Senatului Fiecare membru al Comisiei a studiat dacă Senatul poate executa această soluţie legală. I-am spus domnului Tăriceanu că poate să vină oricând în cadrul Comisiei, până luni când va depune acele note scrise. Dacă e nevoie de clarificări ca să ne formă convingerea".

La finalul audierii, acesta a precizat că va face declaraţii de presă în cursul acestei zile. Tot marţi, Tăriceanu are o întâlnire cu Andrian Candu, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova.

Audierea liderului ALDE a avut loc în contextul în care DNA a solicitat Senatului încuviinţarea începerii urmăririi penale pe numele său, urmând ca cererea să fie votată în plenul forului superior al Parlamentului.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat la un post de televiziune, pe 11 noiembrie, referitor la dosarul transmis de DNA către Senat, că, deşi sunt 73 de volume, acestea reprezintă doar „maculatură” pentru a impresiona.

DNA a solicitat Senatului încuviinţarea începerii urmăririi penale pe numele lui Călin Popescu Tăriceanu. Procurorii au anunţat că preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este acuzat că ar fi primit aproape 800.000 de dolari de la de la reprezentanţii unei companii austriece pentru a încheia mai multe acte adiţionale la un contract comercial, banii fiind folosiţi pentru campania electorală.

Potrivit sursei citate, în cauză se derulează anchetă şi faţă de alte persoane pentru complicitate la luare de mită, iar în ceea ce îl priveşte pe demnitar, actualmente senator, efectuarea urmăririi penale pentru infracţiunea de luare de mită este condiţionată de obţinerea unui aviz din partea Senatului.

Firma la care se face referire este Fujitsu Siemens Computers, cea de al cărei nume a fost legat şi dosarul Microsoft, în care au fost implicaţi mai mulţi demnitari români.

În anul 2014, Fujitsu Siemens GmbH Austria a făcut un denunţ cu privire la infracţiuni efectuate de angajaţii români în legătură cu încheierea şi derularea contraftului pentru licenţe Microsoft din 2004 cu Guvernul României.

Fujitsu Siemens Computers a mai fost implicată în alte cauze penale privind închirierea de licenţe Microsoft. În 2016, procurorii l-au acuzat pe fostul şef al Secretariatului General al Guvernului Eugen Bejinariu de abuz în serviciu, pentru că a iniţiat şi susţinut proiectele a două hotărâri de Guvern, prin care s-a aprobat încheierea de licenţe între Guvernul României şi Fujitsu Siemens Computers GmbH, a unui contract comercial de închiriere de licenţe referitor la produsele Microsoft. Atunci s-a invocat, în mod nereal, calitatea Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pentru aceste produse.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici