- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tăriceanu: Salariul minim, majorat, din 2010, cu câte 130 de lei anual, în primii doi ani
Salariul minim brut pe economie va fi majorat, din 2010, cu 130 lei în fiecare din primii doi ani, dacă indicatorii macroeconomici vor permite această creştere, şi va ajunge la 1.325 lei în 2014, a declarat premierul Călin Popescu Tăriceanu, la finalul negocierilor cu sindicatele şi patronatele.
Tăriceanu: Salariul minim, majorat, din 2010, cu câte 130 de lei anual, în primii doi ani
"Dacă parametrii economici permit, avem în vedere, începând cu 2010, creşterea salariului minim brut cu câte 130 de lei anual, în primii doi ani. Această creştere accelerată a salariului minim va ajunge la un nivel de 1.325 lei în 2014", a spus Tăriceanu.
În urmă cu o săptămână, premierul a propus sindicatelor ca, în cadrul unei strategii pe termen lung, creşterea salarială să fie graduală şi anuală, astfel încât salariul minim brut să înregistreze o creştere anuală de aproximativ 100 de lei, pentru a se apropia la jumătate din salariul mediu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Inima frântă doare și fizic, nu doar emoțional: Efectele surprinzătoare ale despărțirilor
-
Noi proteste anti-Georgescu şi anti-fascism în Bucureşti şi marile oraşe din ţară. Se strigă: „Legiunea nu face naţiunea” / „Nu votaţi un dictator, tinerii vă cer în cor”
-
Acordul de încetare a focului în Liban ar putea fi anunţat marţi seara / Acordul se va implementa în două faze
-
Cât de posibil este un guvern de uniune naţională după alegerile parlamentare. Reacţia lui Bolojan
"Majorarea salariului minim la 540 lei de la 1 octombrie şi la 600 de lei de la 1 ianuarie 2009 este ceea ce poate suporta economia în acest moment rezonabil, fără presiuni suplimentare asupra inflaţiei", a spus, vineri, Tăriceanu, precizând că a discutat şi cu reprezentanţii Băncii Naţionale a României înainte de a decide creşterea salariului minim.
Premierul a mai declarat că, în toamna acestui an, Guvernul va emite un act normativ prin care anumite categorii de prestaţii sociale nu vor mai fi raportate la salariul minim, ci la o altă bază de referinţă care urmează să fie stabilită.
Prestaţiile sociale nu vor mai fi majorate în funcţie de salariul minim garantat, ci vor fi stabilite în funcţie de un indicator social de referinţă care va fi aprobat anual.
Tăriceanu a apreciat că avantajul competitiv al României faţă de alte state nu trebuie să fie salariul redus al forţei de muncă, arătând că o remuneraţie redusă este caracteristică "ţărilor din lumea a treia".
"Nu vrem să mai existe în România persoane salariate şi care primesc ajutoare sociale. Cu alte cuvinte, oameni care sunt şi angajaţi, şi asistaţi sociali. Cred că pentru demnitatea fiecărui român este de preferat să aibă un loc de muncă bine plătit, care să asigure un trai decent, decât să stea să aştepte prestaţiile sociale cu care, evident, nimeni nu poate să trăiască decent, ci doar să supravieţuiască", a spus şeful Guvernului.
Reprezentanţii confederaţiilor sindicale şi cei ai patronatelor au semnat, vineri, acordul cu Guvernul privind majorarea salariului minim la 540 de lei de la 1 octombrie şi la 600 de lei de la 1 ianuarie 2009.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO