- Home
- Social
- PLOIEŞTI, (03.01.2013, 13:48)
- Daciana Ilie
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
TAXELE ŞI IMPOZITELE locale în 2013: Ce decizie au luat autorităţile privind HG din decembrie
Primării din ţară au hotărât majorarea taxelor, impozitelor şi tarifelor locale începând cu 1 ianuarie. Guvernul a adoptat o hotărâre privind actualizarea taxelor şi impozitelor locale cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani, respectiv majorarea acestora cu 16,05%, actul normativ fiind publicat în Monitorul Oficial în 28 decembrie.
Urmărește
7486 afișări
TAXELE ŞI IMPOZITELE locale în 2013: Ce decizie vor lua autorităţile în urma HG din decembrie (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
SUCEAVA
Taxele şi impozitele locale au fost majorate la Suceava, unele dintre acestea cu 16 la sută, a decis, joi, Consiliul Judeţean.
Consiliul Judeţean Suceava a adoptat, la sfârşitul lunii decembrie 2012, o hotătâre privind nivelul taxelor, impozitelor şi tarifelor locale, iar preşedintele CJ, Cătălin Nechifor, a explicat că a fost nevoit să convoace de îndată o şedinţă a CJ în prima zi lucrătoare a anului 2013 pentru a corela hotărârea CJ adoptată anul trecut cu prevederile HG 1309 adoptate în 27 decembrie 2012.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Un diplomat rus de rang înalt afirmă că Rusia este deschisă la orice discuţii de pace în Ucraina dacă Trump le iniţiază
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
-
România, eliminată din turneul final BJK Cup de Japonia după ce a cedat la dublu
-
Comisia Europeană trimite România în faţa CJUE pentru că nu a colectat şi epurat în mod corespunzător apele uzate
El a arătat că la şase poziţii taxele şi impozitele locale stabilite de CJ Suceava sunt mai mici decât minimul prevăzut prin Hotărârea Guvernului din 27 decembrie şi că este nevoie să fie modificate.
"Mergem doar la nivelul minimal prevăzut", a spus Nechifor.
Astfel, s-au modificat cu 16 la sută taxa pentru certificatul de urbanism pentru clădiri cu o suprafaţă mai mare de o mie de metri pătraţi, precum şi valoarea de impozitare a clădirilor, iar de la un leu la cinci lei a crescut tariful pentru eliberarea de acte de la Serviciul de evidenţa populaţiei.
Liderul consilierilor judeţeni PDL, Vasile Ilie, a spus că PDL nu este de acord cu nicio majorare de taxe şi impozite şi a subliniat că premierul Victor Ponta a declarat că va lăsa la latitudinea consiliilor locale modificarea acestora.
"Noi nu votăm majorări de taxe şi impozite ci doar majorări de pensii şi salarii", a spus Ilie, iar Nechifor i-a replicat că PDL este partidul care a tăiat pensiile şi salariile.
Hotărârea CJ Suceava de majorare a unor taxe şi impozite a fost adoptată cu 19 voturi ale consilierilor judeţeni USL şi PPDD, în timp ce cei zece consilieri judeţeni PDL prezenţi au votat împotrivă.
PLOIEŞTI
Primăria Ploieşti a anunţat joi, printr-un comunicat de presă, că începând cu 1 ianuarie 2013 taxele şi impozitele locale s-au majorat, în baza unei Hotărâri a Guvernului adoptată şi publicată în Monitorul Oficial în ultimele zile ale anului trecut.
"Primăria Ploieşti a luat act de Hotărârea Guvernului 1309/27 decembrie 2012, publicată în Monitorul Oficial din 28 decembrie 2012 şi informează cetăţenii că începând cu 1 ianuarie 2013 taxele şi impozitele locale se majorează cu aproximativ 16%", se arată în comunicatul dat publicităţii joi de municipalitatea ploieşteană.
Directorul Serviciului Public de Finanţe Locale Ploieşti, Simona Dolniceanu, a declarat că joi a fost prima zi din noul în an în care au fost deschise casieriile şi în care s-au încasat taxe şi impozite majorate.
Câteva sute de ploieşteni au mers în primele ore ale programului la casieriile Serviciului Public de Finanţe pentru a-şi achita taxele şi impozitele locale. Conform unei hotărâri a Consiliului Local Ploieşti, contribuabilii care achită integral impozitele până la data de 31 martie a fiecărui an beneficiază de o reducere de zece la sută din valoarea acestora.
TÂRGU MUREŞ
Taxele şi impozitele locale percepute de administraţia din Târgu Mureş pentru acest an vor fi păstrate deocamdată la acelaşi nivel ca în 2012, în urma unei hotărâri a Consiliului Local, reprezentanţii municipalităţii arătând însă că unele taxe ar putea fi reanalizate, în funcţie de încasări.
Consilierul local Claudiu Maior a declarat, joi, că taxele şi impozitele locale care vor fi percepute de administraţia din Târgu Mureş în acest an au fost păstrate la acelaşi nivel ca în 2012.
El a adăugat că hotărârea care menţine acelaşi nivel al taxelor şi impozitelor locale ca în 2012, adoptată la sfârşitul lunii decembrie a anului trecut, a fost "un cadou" al Consiliului Local pentru locuitorii oraşului, deşi recomandarea executivului Primăriei a fost ca acestea să se ajusteze cu rata inflaţiei.
Potrivit sursei citate, unele dintre taxe ar putea însă să fie reanalizate, în funcţie de încasări, la sfârşitul lunii ianuarie.
"Deocamdată, taxele rămân la nivelul anului 2012. La fel, taxa de intrare la bazinul olimpic şi taxele de intrare în complexul de agrement şi Sport «Mureşul» («Weekend»). Urmând ca în momentul în care se doreşte să se facă alte facilităţi, vis-a-vis de aceste taxe, să se revină cu un material în luna ianuarie. Cred că până la urmă a fost un cadou, ca să zic aşa. Rămâne ca la sfârşitul lui ianuarie să mai vedem, în funcţie de încasările pe care le avem", a spus Maior.
Potrivit hotărârilor Consiliului Local Târgu Mureş, afişate pe site-ul municipalităţii, taxele pe clădiri se calculează ca 1,5 la sută din valoare - pentru imobilele care au fost reevaluate în ultimii trei ani, ca 20 la sută din valoare - pentru imobilele care nu au fost reevaluate în ultimii trei ani şi ca 40 la sută din valoare - pentru imobilele care nu au fost reevaluate în ultimii cinci ani.
Taxa de salubrizare se menţine la valoarea de 11 lei pe an per locuinţă, iar taxa de habitat - pentru lucrări de deratizare, dezinsecţie si dezinfecţie - la 12 lei pe an per locuinţă.
Impozitele şi taxele pe terenurile din intravilan pe care sunt amplasate construcţii se menţin, de asemenea, atât pentru persoane fizice, cât şi pentru persoane juridice, la acelaşi nivel - între 1.519 lei şi 6.508 lei pe an, în funcţie de zonă.
Pe de altă parte, în 2013 se instituie unele taxe speciale noi, precum cea pentru eliberarea în regim de urgenţă a certificatelor de atestare fiscală, în valoare de 20 de lei, şi taxa pentru folosirea unor terenuri din proprietatea municipiului, "cu titlu de zonă de protecţie sonde şi echipamente pentru persoane juridice private", de 27.240 de lei pe hectar anual, care poate fi achitată în două rate egale, până la sfârşitul lunilor martie şi septembrie.
În 27 decembrie, ministrul Administraţiei, Liviu Dragnea, anunţa că Guvernul va aproba în prima şedinţă din luna ianuarie ordonanţa care va stabili că primarii sunt cei care hotărăsc cu privire la aplicarea indexării impozitelor şi taxelor locale în raport de evoluţia inflaţiei din ultimii trei ani.
Citeşte şi:
Ponta: Autorităţile locale decid nivelul taxelor - le pot reduce cu 4% sau creşte până la 36%
El a arătat că actualul cadru legal, reglementat inclusiv prin hotărârea deja adoptată de Guvern, impune autorităţilor locale obligativitatea de a indexa taxele şi impozitele locale, dar că în prima şedinţă de anul viitor va fi adoptată o ordonanţă prin care această indexare va rămâne la latitudinea administraţiei.
Ministrul a afirmat că fiecare autoritate locală va avea propriile criterii în baza cărora va decide dacă indexează sau nu taxele, fără a mai putea susţine că Guvernul impune indexarea.
"Va fi modificat în şedinţa de Guvern din 4 ianuarie, prin ordonanţă, Codul Fiscal, pentru a da posibilitatea fiecărei autorităţi locale să indexeze sau nu, în funcţie de condiţiile specifice din localitatea respectivă. Prevederile din Codul Fiscal actuale crează obligativitatea pentru fiecare autoritate locală ca, în momentul în care a apărut hotărârea de guvern de indexare, să o aplice obligatoriu. Modificarea din 4 ianuarie va da posibilitatea fiecărui primar şi fiecărui consiliu local să aplice sau nu această indexare", explica Dragnea.
Vicepremierul a precizat că în urma acestei decizii subiectul taxelor şi impozitelor locale va fi dezbătut foarte serios în consiliul local, la şedinţe fiind posibilă chiar participarea cetăţenilor.
Citește pe alephnews.ro: Primarul Londrei susține că Trump l-a atacat în mod repetat referitor la etnia şi religia sa
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ce au făcut copiii cu trupul lui Silviu Prigoană, înainte de înmormântare. I-au respectat o dorință arzătoare
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe