- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (09.10.2014, 16:03)
- Catalin Lupasteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Teodor Atanasiu, audiat ca martor într-un dosar privind activitatea AVAS: "DNA a vrut să ştie procedurile privind transferarea de acţiuni de la Turceni şi Rovinari"
Vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu, fost preşedinte al AVAS, a venit joi la Direcţia Naţională Anticorupţie, el declarând la intrarea în sediul instituţiei că a fost citat ca martor într-un dosar, fără a face alte precizări.
Urmărește
216 afișări
Teodor Atanasiu, audiat ca martor la DNA într-un dosar privind activitatea AVAS (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)
Teodor Atanasiu, fost preşedinte al AVAS, a declarat joi că procurorii DNA l-au întrebat despre procedurile care trebuiau urmate la transferarea de acţiuni de la Turceni şi Rovinari către fosta Societate de Închidere Mine, într-un dosar în care sunt vizaţi directori ai complexurilor energetice.
"Am fost chemat în calitate de martor într-un dosar în care fosta Societate de Închidere Mine trebuia să fie acţionară la complexurile Turceni şi Rovinari. Era o lege din 2005 care prevedea ca această societate să devină acţionară la aceste instituţii", a spus vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu, la ieşirea din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Premierul român Marcel Ciolacu, primit la Downing Street de prim-ministrul britanic Keir Starmer
-
Ciolacu şi Ciucă se ceartă ca ţaţele: Când eşti neputincios, devii şi disperat şi nervos
-
Trump l-a nominalizat pe Pete Hegseth la Apărare: anti-NATO, anti-Europa, vedetă a talk-show-urilor Fox News
Atanasiu, care a fost preşedinte al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului în perioada 2006-2008, a arătat că, în final, societatea nu a reuşit să devină acţionară până în 2007 la cele două complexuri pentru că a intrat în insolvenţă, iar lichidatorul le-a cerut sumele de bani datorate.
Teodor Atanasiu a precizat că anchetatorii verifică acum de ce nu s-au făcut demersurile pentru ca cele două complexuri energetice să o facă acţionară pe această societate naţională, iar în schimb s-au plătit sumele de bani cerute de lichidator.
"Eu le-am spus ceea ce am fost întrebat, respectiv cum se luau deciziile, care era mecanismul de acordare a mandatelor celor din AGA şi consiliile de administraţie şi care erau procedurile. Tot ce pot să vă spun, din punctul meu de vedere, este încă un caz elocvent de cum statul se complică să-şi mute banii dintr-o parte în alta. Concret, o societate cu capital integral de stat, respectiv Societatea Naţională de Închidere de Mine, vroia să devină acţionară la alte două companii la care statul era tot acţionar. În final, ce am înţeles eu, este că administratorul judiciar de la societatea de închidere de mine a luat banii de la complexele energetice pentru că nu s-a făcut transferul de acţiuni în cuantumul datoriilor care s-au făcut în momentul divizării SNLO Oltenia", a mai arătat Atanasiu.
El a precizat că procurorii îi cercetează pe directorii generali ai celor două companii energetice, în ce priveşte plăţile făcute, în condiţiile în care trebuiau transferate acţiuni societăţii naţionale de închidere a minelor.
Întrebat în legătură cu contractele acordate unor case de avocatură, Atanasiu a spus: "Contractele pe care firma de avocatură Şova le-a avut cu diverse societăţi comerciale, le-a făcut cu acele societăţi comerciale, şi nu cu AVAS-ul. Contractele pe care AVAS-ul le-a avut cu firme de avocatură sunt foarte grele şi este posibil să fi avut şi cu Şova. Am avut cu foarte multe firme de avocatură, iar cel mai mare a fost cel privind privatizarea de la Craiova, dar acele contracte ale lui Şova nu cred că sunt cu AVAS-ul, ci cu acele companii energetice".
În 2008, Corpul de Control al Guvernului a verificat modul în care a intrat în faliment fosta Societate pentru Închidere Conservare Mine SA, al cărei lichidator judiciar a revendicat pachete semnificative de acţiuni la complexurile energetice din Oltenia şi la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO).
Societatea pentru Închidere Conservare Mine SA a intrat în faliment în toamna anului 2007, la cererea firmei de construcţii ARC Târgu Cărbuneşti, care invoca o datorie de circa şase miliarde de lei vechi.
Lichidatorul judiciar BNP Consult din Craiova, administratorul patrimoniului Societăţii pentru Închidere Conservare Mine şi al ARC Târgu Cărbuneşti, a înştiinţat ulterior complexurilor energetice şi SNLO că datoreaza Societăţii pentru Închidere Conservare Mine mai multe mii de miliarde de lei vechi, datorii transformate parţial în acţiuni la producătorii de energie Turceni şi Rovinari şi la SNLO.
Tribunalul Gorj a decis, la sfârşitul anului 2007, ca circa două treimi din acţiunile SNLO să intre în administrarea BNP Craiova, în contul datoriilor.
Ministerul Economiei a făcut apel la sentinţa respectivă, iar Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului a contestat şi ea în instanţă calitatea de lichidator judiciar a BNP.
Dan Laurenţiu Ciurel este urmărit penal de procurorii DNA pentru că, în calitate de director la Direcţia de Investiţii a Complexului Energetic Rovinari (CER), la data de 21 martie 2007, şi apoi în calitatea de director general şi ordonator de credite al CER, a încheiat cu Societatea de Avocatură "Şova şi Asociaţii", mai multe contracte de asistenţă juridică, depăşindu-şi atribuţiile şi prejudiciind compania de stat.
Şi fostul director general al Complexului Energetic Turceni, Dumitru Cristea, care a încheiat cu firma de avocatură Şova şi Asociaţii un contract de asistenţă juridică, este urmărit penal, pentru cinci fapte de abuz în serviciu, fiind suspectat că a prejudiciat societatea cu peste 71 de milioane de lei.
În acelaşi dosar este urmărit penal şi Dan Şova, în calitate de reprezentant legal al SCA Şova şi Asociaţii, fiind suspectat de trei fapte de complicitate la abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.
Potrivit DNA, suma totală reprezentând folos necuvenit în favoarea SCA "Şova şi Asociaţii", ca urmare a contractelor de asistenţă juridică încheiate cu complexurile energetice Turceni şi Rovinari este estimată la valoarea de 3.455.754 de lei.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe