Teodorovici cere ANAF transparenţă la planificarea acţiunilor de control, ca nimeni să nu intervină

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat că a cerut Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) o metodologie transparentă de planificare a controalelor, astfel încât "nimeni din afară" să nu poată interveni sau impune un anumit control dacă acea verificare nu se justifică.

Urmărește
596 afișări
Imaginea articolului Teodorovici cere ANAF transparenţă la planificarea acţiunilor de control, ca nimeni să nu intervină

Teodorovici cere ANAF transparenţă la planificarea acţiunilor de control, ca nimeni să nu intervină (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Teodorovici a declarat, marţi, că a cerut un raport al modului în care inspectorii ANAF au fost prezenţi, în special pe litoral, între 1 şi 3 mai, pentru a şti exact care au fost controalele, efectele, amenzile sau situaţiile cu care s-au confruntat.

"Ţin ca şi ANAF să aibă un mod foarte transparent în a-şi stabili eşantionul de control în timpul unei luni. Aici cred că trebuie schimbată total abordarea. Dacă astăzi, să zicem controalele se fac ca urmare a unor sesizări, din diferite zone, rapoartele Curţii de Conturi sau alte surse de informare, cred că trebuie un pic adăugat şi schimbat pe fond, şi anume, un eşantion de verificare trebuie stabilit foarte clar cu elemente foarte transparent stabilite. Adică, nimeni din afară să nu poat interveni sau impune un anumit control dacă acel control nu se justifică, ca urmare a unei metodoligii de risc stabilite de la început", a adăugat Teodorovici.

El a dat ca exemplu trei categorii potrivit cărora trebuie stabilit acest eşantionul de control.

"În eşantionul de control lunar trebuie să fie aduse companii din fiecare categorie a agenţilor economici, şi mari, şi mijlocii, şi mici, egale cu ponderea pe care acestea o au în totalul de companii la nivel naţional, pentru a evita orice fel de discuţie pe această zonă. Al doilea element care compune acest eşantion este cel legat de firmele care provin din lista aceea neagră, să spunem, care timp de 24 de luni se constituie cu firme care nu au respectat prevederile legale la verificrile ANAF. De acolo, cei care au fost verificaţi şi ştiu că au încălcat legea o dată, să ştie că oricând îi poate călca un control pentru a verifica dacă, într-adevăr, au revenit la abordări normale, conform legii. O a treia componentă este cea legată de sursele de informare, fie plângeri, sesizări făcute de către piaţă, rapoartele Curţii de Conturi şi alte astfel de informări. deci un mod transparent de a-şi stabili eşantionul de control", a arătat Eugen Teodorovici.

Ministrul a precizat că a discutat cu conducerea ANAF despre elaborarea cât mai rapidă a unei astfel de metodolgii, care va fi discutată şi cu mediul de afaceri, astfel încât nimeni să nu poată impune un control dacă el nu face în mod justificat parte dintr-un plan de control.

Inspectorii de la Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) au dat amenzi de aproape două milioane de lei şi au confiscat venituri şi bunuri în sumă de 200.000 de lei, în urma unor controale făcute în minivacanţa de 1 Mai în ţară, cele mai multe abateri fiind constatate în cluburile din Mamaia.

Potrivit datelor prezentate de DGAF, în perioada 1-3 mai, 605 inspectori au verificat, pe baza analizei de risc, a sesizărilor primite şi a informaţiilor furnizate de instituţii specializate, 457 de operatori de turism şi patroni de restaurante, baruri şi cluburi din zonele turistice cele mai frecventate - Băile Herculane, Băile Felix, Bran-Moeciu, Căciulata, Călimăneşti, Ceahlău, Cheia, Gura Humorului, Gura Râului, Mamaia, Moineşti, Moneasa, Putna, Tăşnad, Vama Veche, Zărneşti.

În urma controalelor, inspectorii antifraudă fiscală au dispus amenzi în valoare totală de 1,965 de milioane de lei şi au confiscat venituri, numerar şi bunuri în sumă de 203.611 lei.

De asemenea, au constatat încălcări ale obligaţiei legale de utilizare a casei de marcat şi emiterea bonului fiscal, cazuri în care au dispus suspendarea activităţii comerciale a 34 de puncte de lucru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici