- Home
- Social
- SIBIU, (07.11.2013, 19:59)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Teodorovici: Peste 1.500 de şantiere deschise la şcoli, oprite din lipsa finanţării
Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat, joi, la Sibiu, că lucrările la peste 1.500 de şcoli au fost oprite din lipsa finanţării, 230 de milioane de euro din realocarea financiară discutată cu reprezentanţii Comisiei Europene urmând să fie repartizaţi pentru aceste proiecte.
Urmărește
168 afișări
Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Ministrul Eugen Teodorovici a declarat, joi, la Sibiu, că 230 de milioane de euro din realocarea financiară de 350 de milioane de euro către Programul Operaţional Regional, discutată cu reprezentanţii Comisiei Europene, ar urma să fie destinaţi finalizării lucrărilor în şcoli, care au fost începute, dar au fost oprite din lipsa finanţării, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Şcoli, spitale şi drumuri judeţene. S-a făcut şi o propunere de sume: 230 de milioane de euro pentru partea de şcoli, 87 de milioane de euro către partea de drumuri judeţene şi diferenţa pentru spitale, 33 de milioane de euro", a precizat Teodorovici.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Întrebat câte proiecte sunt începute, dar nefinalizate din lipsa finanţării, Teodorovici a precizat că "doar pe partea de şcoli sunt peste 1.500 de proiecte".
"Sunt foarte multe şantiere deschise, tocmai asta este şi obligaţia noastră, să punem cu precădere aceste sume în aceste zone, unde şantierele sunt deschise, contractele nu sunt terminate şi unde efectiv, lucrările se degradează şi toată lumea pierde dacă nu sunt încă finalizate", a mai spus Teodorovici.
De asemenea, întrebat dacă cea mai gravă situaţie din acest punct de vedere se înregistrează la şcoli, ministrul Fondurilor Europene a răspuns: "Şi la şcoli, dar şi la drumurile judeţene. Să nu uităm că România are, din păcate, faţă de UE, o treime din media europeană, ca şi densitate de drumuri. Deci, este o zonă în care noi trebuie să investim enorm şi în următoarea perioadă. Cu siguranţă, pe următorul Program Operaţional Regional, cel care începe din 2014, o mare parte dintre sumele pe care acest Program Operaţional le va avea alocate, se vor duce către aceste zone. Aşa cum am spus, drumuri judeţene, partea de şcoli, de spitale, efectiv, ceea ce România are nevoie în partea de infrastructură primară".
Ministrul Fondurilor Europene a precizat că, pe toate cele şapte programe operaţionale, sunt foarte multe proiecte care, deşi au fost aprobate, nici măcar nu a fost începută implementarea, din lipsă de fonduri, valoarea totală a acestora fiind de peste două miliarde de euro.
Eugen Teodorovici participă, joi, la Sibiu, la şedinţa Comiterului de Monitorizare a Programului Operaţional Regional 2007-2013 (CM POR), la eveniment fiind prezenţi oficiali din mai multe ministere, reprezentanţi ai Comisiei Europene, dar şi ai autorităţilor publice locale din ţară.
Ministrul Fondurilor Europene declara, în 31 octombrie, la Mediaş, că se discută cu oficialii CE o realocare financiară de 350 de milioane de euro către Programul Operaţional Regional pentru finanţarea lucrărilor la şcoli, spitale şi drumuri judeţene.
Potrivit acestuia, reprezentanţii Comisiei Europene ar trebui să se pronunţe până la finalul acestui an.
Teodorovici preciza atunci că s-a decis ca proiectele aprobate în actualul exerciţiu bugetar, dar care nu au primit finanţare, să intre deja în implementare urmând să fie finanţate în primul an al exerciţiului bugetar 2014-2020.
"Astfel, din primul an, din 2014, deci în următorul cadru financiar, să avem deja absorbţie destul de ridicată. Este o abordare logică şi de bun simţ", afirma Teodorovici.
El preciza că, în prezent, gradul de absorbţie a fondurilor europene se ridică la circa 26 la sută, urmând ca, până la finalul anului, suma totală intrată în România, în 2013, să fie de circa trei miliarde de euro.
"Au intrat în România, până astăzi, undeva la 2,5 miliarde de euro. Asta înseamnă că deja, noi ţinta pe care am avut-o cu FMI-ul, am atins-o. Este foarte important şi sunt şanse ca, până la final de an, să mai intre încă jumătate de miliard de euro. Sunt undeva la trei miliarde de euro pe final de an, ceea ce înseamnă foarte mult", explica ministrul Fondurilor Europene.
Citește pe alephnews.ro: Sectorul tech e „zguduit” de prezența lui Elon Musk. Ce impact are noua administrație Trump asupra marilor companii
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela, care nici măcar nu locuia cu el!
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe