- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (29.05.2015, 13:50)
- Raluca Ghinea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Teodorovici: Reclasificarea activităţilor independente în dependente, după ce avem criterii clare
Prevederea care împiedică reconsiderarea activităţilor independente cu venituri din profesii libere şi drepturi de autor în dependente este păstrată până va intra în vigoare noul Cod Fiscal, pentru a fi clarificate între timp criteriile de reclasificare, potrivit ministrului Finanţelor.
Urmărește
600 afișări
Teodorovici: Reclasificarea activităţilor independente în dependente, după ce avem criterii clare (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)
Normele Codului Fiscal au fost publicate joi în Monitorul Oficial fără abrogarea prevederii care împiedică reconsiderarea activităţilor independente care generează venituri din profesii libere sau drepturi de autor în dependente, cum anunţase Guvernul, experţi juridici remarcând la rândul lor măsura.
"Am convenit deja cu partenerii noştri din piaţă să rămână sub această formă actul normativ, pentru că deja avem în Parlament, la Comisia de Buget (a Camerei Deputaţilor - n.r.), câteva amendamente aduse de Coaliţia pentru Dezvoltarea României, în sensul clarificării criteriilor şi a modului în care se face această reclasificare sau tot ce ţine de partea de profesii liberale. Asta a fost înţelegerea cu actorii din piaţă, să nu mai fie niciun fel de probleme", a spus vineri ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk se implică tot mai mult în conflictele globale: După discuția cu Zelenski și Trump, miliardarul s-a întâlnit într-o locație secretă cu ambasadorul Iranului la ONU
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
-
Robert F. Kennedy Jr, ales de Trump pentru a conduce cea mai importantă agenţie de sănătate din SUA
În urmă cu o săptămână, Guvernul a anunţat că a modificat normele de aplicare a Codului Fiscal şi că un element de noutate adus de actul normativ vizează asigurarea unui tratament fiscal nediscriminatoriu aplicabil veniturilor obţinute din activităţi desfăşurate în mod independent.
"În acest scop, Hotărârea de Guvern elimină excepţia de la reconsiderare ca activitate dependentă, a activităţilor care generează venituri din profesii libere, precum şi a drepturilor de autor şi a drepturilor conexe definite potrivit prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare", transmitea Guvernul într-un comunicat.
Citeşte şi:
Normele Codului Fiscal apărute în Monitorul Oficial fără reconsiderarea profesiilor libere şi drepturi de autor în activităţi dependente
Această excepţie este prevăzută în Codul Fiscal la punctul 1 al primului titlu al HG 44/2004 privind aplicarea Codului Fiscal, fiind stabilit că activităţile desfăşurate în mod independent care generează venituri din profesii libere, precum şi drepturile de autor şi drepturile conexe nu pot fi reconsiderate ca activităţi dependente.
Punctul respectiv era abrogat în proiectul lansat recent în dezbatere publică de Ministerul Finanţelor, iar Guvernul a anunţat, săptămâna trecută, eliminarea acestei excepţii, dar actul normativ publicat joi în Monitorul Oficial nu mai elimină acest punct.
Diferenţa a fost remarcată şi de site-ul juridic avocatnet.ro, care arată că Guvernul s-a răzgândit şi că activităţile independente desfăşurate de profesiile libere sau în baza contractelor de drepturi de autor nu vor mai fi reclasificate în activităţi dependente, deşi Guvernul stabilise recent exact contrariul.
Eliminarea excepţiei a fost criticată puternic în ultima perioadă de către organizaţiile patronale.
Teodorovici a reamintit că amnistia fiscală anunţată recent de Guvern pentru anularea unor obligaţii fiscale înregistrate până la 1 iunie datorate pentru drepturi de autor şi constribuţii de asigurări sociale de sănătate urmăreşte tocmai clarificarea cadrului legislativ care delimitează profesiile liberale, moment până la care ANAF nu mai face verificări.
"Proiectul legii amnistiei se află încă în Parlament, la Comisia de Buget-Finanţe, urmează să fie publicată în Monitorul Oficial în câteva săptămâni. Amnistia va fi valabilă până la momentul la care este o redefinire a acelor criteria foarte clare", a punctat ministrul.
La jumătatea lunii, premierul Ponta a anunţat că Guvernul va discuta un proiect de lege prin care vor fi anulate anumite obligaţii de plată pentru drepturi de autor, PFA, CASS, diurne, în cazul cărora sunt deschise procese între ANAF şi diverşi contribuabili, deoarece costul procesele depăşeşte cuantumul banilor obţinuţi.
Proiectul va fi valabil atât pentru persoane fizice, cât şi pentru companii, fără să se refere la plăţi de TVA sau de alte impozite.
Citește pe alephnews.ro: Trump îl numește pe Robert F. Kennedy Jr. în funcția de Secretar al Sănătății al SUA
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Citește și: Guvernul anulează datorii din reîncadrarea veniturilor la profesii liberale şi unele obligaţii CASS
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe