- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (16.05.2016, 09:00)
- Departamentul Economic
Therme Bucureşti va avea primul observator astronomic privat din România
Centrul de relaxare Therme se va extinde cu primul observator astronomic privat din ţară.
Urmărește
3172 afișări
Therme Bucureşti va avea primul observator astronomic privat din România (Imagine: Alexandru Dobre/ Arhiva Mediafax Foto)
Observatorul, care va purta numele astronautului român Dumitru Prunariu, va fi construit pe arealul Therme Bucureşti în următoarele cateva luni şi va fi dotat cu tehnologii de ultimă generaţie. Investiţia este estimată la circa 1 milion de euro, potrivit unui anunţ al Therme.
Observatorul astronomic va fi dotat cu aparatură destinată specialiştilor, precum şi cu telescoape destinate astronomilor amatori şi un planetariu digital de ultimă generaţie. Observatorul se va adresa atât specialiştilor din domeniu, universităţilor care doresc să facă cercetare şi observaţii cu caracter ştiinţific, cât şi astronomilor amatori şi, nu în ultimul rând, copiilor, elevilor şi studenţilor.
Observatorul va fi constituit dintr-o clădire principală, care va cuprinde un planetariu cu o cupolă cu diametru de 5 metri, cu o capacitate de 20-30 de spectatori, o cupolă cu diametru de 4 metri, care va găzdui un telescop de tip Ritchey Chretien cu o deschidere de 500 mm (similar cu renumitul telescop Hubble), destinat specialiştilor, un spaţiu expoziţional şi un astroboutique, de unde se vor putea achiziţiona suveniruri şi produse astrofoto.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu, după întâlnirea cu FMI: Vom prioritiza proiectele publice
-
Ţările NATO şi-au crescut cheltuielile militare. Ameninţările Rusiei şi întoarcerea lui Donald Trump au făcut ca Europa şi Canada să-şi majoreze cheltuielile pentru apărare cu 20% în 2024
-
Criza de la Şantierul Naval Mangalia. BNS: DAMEN renunţă la acţiuni, statul român are drept de preempţiune
În imediata vecinătate a clădirii principale, se vor construi patru cupole cu un diametru de 2,5-3 metri, în care vor fi amplasate patru instrumente destinate pasionaţilor de astronomie: o lunetă cu o apertură de 180-200 de mm, destinată studiului planetelor, precum şi a galaxiilor, nebuloaselor şi altor obiecte cereşti îndepărtate, un telescop catadioptric (Cassegrain) cu o apertură de 400 de mm, potrivit pentru observaţii „deep sky” (observaţii ale obiectelor cereşti îndepărtate), şi o lunetă solară cu ajutorul căruia va putea fi observat soarele şi, nu în ultimul rând, un telescop newtonian cu apertură de 400 de mm.
Toate aceste echipamente sunt însoţite de accesorii profesionale şi semiprofesionale, oculare, filtre, camere extrem de performante, specializate pentru observarea astrelor, filtre pentru observarea şi studiului soarelui, focusere şi alte accesorii obligatorii în ştiinţa astronomiei.
Citeşte şi: Alte trei stele variabile au fost descoperite de specialiştii Observatorului Astronomic din Galaţi
Citeşte şi: Selfie-urile cu eclipsa de Soare, nerecomandate de specialişti. Cum se pot realiza fotografii ale fenomenului astronomic
Citește pe www.zf.ro: BREAKING. Ionuţ Dumitru, profesor ASE: România a depăşit Polonia la PIB per capita şi este peste Ungaria, Croaţia sau Grecia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Taxă de la 740 de lei pentru această categorie de șoferi! Inspecția RAR, polița RCA și ITP sunt obligatorii
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe