Tinerii care îşi trăiesc visul antreprenorial cu fonduri de la stat: A fost o oportunitate prea bună pentru a da înapoi

Programul de stimulare a tinerilor, demarat în februarie anul trecut, a îndemnat mulţi "întreprinzători" de până în 35 de ani să-şi încerce abilităţile manageriale şi să-şi deschidă o afacere cu fonduri nerambursabile din partea statului.

Urmărește
613 afișări
Imaginea articolului Tinerii care îşi trăiesc visul antreprenorial cu fonduri de la stat: A fost o oportunitate prea bună pentru a da înapoi

Tinerii care îşi trăiesc visul antreprenorial cu fonduri de la stat: A fost o oportunitate prea bună pentru a da înapoi (Imagine: Arhiva Mediafax foto/AFP)

Peste 12.000 de persoane s-au arătat interesate de iniţiativa Guvernului. Doar 3.817 au mers până într-acolo încât să-şi înfiinţeze o companie. Astăzi, puţin peste 500 sunt proprii lor şefi, iar cei mai curajoşi activează în domeniul auto.

Sprijinul de până la 10.000 de euro pe care Guvernul l-a acordat celor dornici să înceapă un business pe cont propriu a produs vâlvă încă de la debut, pe 22 februarie 2011. Statul a hotărât atunci că tinerii de până în 35 de ani trebuie să vină cu o parte din bani şi cu un plan de afaceri bine conturat, pentru a primi fonduri nerambursabile - jumătate din suma necesară, dar nu mai mult de 10.000 de euro. Restul, îi pot obţine prin împrumut bancar.

Ce business-uri şi-au deschis curajoşii care au luat bani

Janos Mate (31 de ani) a fost primul tânăr care a semnat pe 20 aprilie 2011, în prezenţa premierului de atunci, Emil Boc, a ministrului Economiei, Ion Ariton, şi a preşedintelui AIPPIMM, Cristian Haiduc, contractul de finanţare cu Guvernul român. Janos a renunţat la învăţământ (a fost profesor de geografie în Sfântul Gheorghe) pentru că "salariile sunt foarte mici". S-a reorientat spre vânzări. Pentru că a prins ceva experienţă în domeniu, iar asociatul său a lucrat aproape opt ani în Ungaria, în domeniul silviculturii, s-au gândit să înfiinţeze o societate care se ocupă de amenajarea de grădini şi spaţii verzi.

Tânărul a venit cu partea lui (10.000 de euro) si a mai cerut statului 10.000 de euro. "N-o să fie aşa uşor", a declarat Janos pentru incont.ro. Firma lui funcţionează încă din martie anul trecut şi-şi calcula deja o cifră de afaceri de aproximativ 20.000 de euro pentru primul an de activitate.

Citeşte mai multe despre tinerii care şi-au deschis afaceri cu fonduri de la stat pe www.incont.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici