Toader anunţă astăzi discuţii cu avocaţii: Orice cheltuială din buget trebuie să fie justificată

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, anunţă că a chemat reprezentanţii avocaţilor miercuri la discuţii, la ministerul Justiţiei, precizând că probabil va fi dată o primă formă a protocolului privind onorariile acestora.

Urmărește
190 afișări
Imaginea articolului Toader anunţă astăzi discuţii cu avocaţii: Orice cheltuială din buget trebuie să fie justificată

Toader anunţă miercuri discuţii cu avocaţii: Orice cheltuială din buget trebuie să fie justificată

"Eu am avut discuţii de când am venit din mai 2017 cu reprezentanţii dânşilor şi i-am invitat să vină nu cu propunere pur şi simplu, mărim de la 100 de lei la 300 sau 400, că este normal, fiecare vrea mai mult, dar este vorba de bani de la bugetul statului şi orice cheltuială de la buget trebuie să fie justificată. I-am invitat la comisie să vină să justifice să-mi arate pe ce motiv, inflaţie, că a crescut salariul minim, că sunt alte criterii să putem fundamenta majorarea de salariu. Eu convins eram, nu trebuiau să mă convingă dânşii, doar i-am chemat să vină în scris cu propuneri şi nu cu vorbe, că în scris au venit, mărim de la 100 la 650 , mărim de la 100 la 200 , întrebarea era de ce? Că eu semnez pentru banii statului de la buget. I-am chemat mâine la minister, i-am invitat la minister, s-a desprins o concluzie, un punct de vedere să zicem comun, dar nu majoritar şi cred că mâine vom da o primă formă protocolului care la rândul lui poate fi îmbunătăţit", a declarat Tudorel Toader.

Referitor la faptul că avocaţii s-au plâns de cenzurarea sumelor de către instanţă, ministrul a spus că a propus scoaterea acestei prevederi din protocol. "Articolul 10 din protocolul din 2015 care foloseşte în protocol o formulă nu tocmai să spunem aşa adecvată, spune că onorariile sunt maximale, adică pot fi şi mai mici ceea ce-i permite încă judecătorului să le reducă la sume absolut modice, nesemnificative. Eu le-am spus că în noul protocol voi propune eliminarea acestei posibilităţi ca judecătorul să cenzureze onorariul, adică dacă el este 100 de lei, 200 de lei dacă e plătit de de la bugetul statuoui, dacă e aprobat de ministrul Justiţiei de ce să se înterupă judecătorul, în opinia mea, să spună prea mult 100 de lei să fie 50, deci eu am propus şi nu cred că dânşii nu vor fi de acord mâine", a completat Toader.

Anterior, ministrul a declarat că în ultimii 10 ani, statul român a plătit peste 88 de milioane euro pentru onorariile avocaţilor din oficiu, precizând că solicitările lor sunt fireşti.

Mai mulţi avocaţi au protestat, luni, pe treptele Curţii de Apel Bucureşti, faţă de onorariile din oficiu care, spun ei, sunt cele stabilite din 2015 în cadrul unui protocol. Apărătorii spun că nivelul de trai din 2019 este mult mai ridicat şi au dat exemplul magistraţilor, care au salariile mărite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici