Toate persoanele încadrate într-un grad de handicap vor fi reevaluate

Persoanele încadrate într-un grad de handicap vor fi reevaluate în baza noii legislaţii care prevede întocmirea unui raport medico-psiho-social şi a unui plan de intervenţie, pe baza cărora Comisia de expertiză stabileşte încadrarea, a declarat, marţi, secretarul de stat în MMFES Theodora Bertzi.

Urmărește
567 afișări
Imaginea articolului Toate persoanele încadrate într-un grad de handicap vor fi reevaluate

Toate persoanele încadrate într-un grad de handicap vor fi reevaluate (Imagine: Mediafax Foto)

Secretarul de stat din Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse (MMFES) Theodora Bertzi a precizat că toate persoanele care sunt încadrate într-un grad de handicap vor fi reevaluate în baza noii legislaţii care prevede că fiecare persoană trebuie să fie evaluată din punct de vedere medical, psihologic şi social de către serviciul de evaluare complexă existent la nivelul fiecărui judeţ. Serviciul judeţean de evaluare complexă va întocmi şi un plan de intervenţie pentru fiecare persoană, iar dosarele se vor înainta Comisiei de expertiză de la nivel central, care, în baza documentelor primite şi a propunerilor făcute de serviciul de evaluare, va decide încadrarea într-un grad de handicap.

Theodora Bertzi a precizat că reevaluarea tuturor cazurilor va fi un proces lung care ar putea să dureze şi doi, trei ani. Secretarul de stat a explicat că reevaluarea tuturor persoanelor care sunt încadrate într-un grad de handicap este necesară şi din cauza faptului că multe dintre acestea au certificatul de handicap în baza Legii 112, care nu mai este în vigoare.

Totodată, secretarul de stat a precizat că în unele judeţe procesul de reevaluare a început, serviciile de evaluare complexă funcţionând din luna ianuarie a acestui an.

Potrivit datelor centralizate şi înregistrate de MMFES, la sfârşitul lunii martie 2008 erau 530.465 de persoane cu handicap, numărul fiind în creştere comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când erau înregistrate 438.192 de persoane adulte cu handicap.

În opinia secretarului de stat, diferenţa ar putea fi explicată prin faptul că a crescut numărul solicitărilor de încadrare în grad de handicap venite de la persoanele în vârstă care suferă de o formă de demenţă, dar şi prin faptul că o parte dintre copiii cu handicap au devenit adulţi.

Cu toate acestea, România se află sub media ţărilor europene în ce priveşte ponderea persoanelor cu handicap, a mai spus Bertzi. Astfel, ponderea persoanelor cu handicap este de zece la sută în ţările Uniunii Europene, în timp ce în România este de trei la sută, iar dacă se iau în calcul şi persoanele invalide, ponderea este de cinci la sută, a precizat secretarul de stat.

Persoanele încadrate într-un grad de handicap sau cele care vor să solicite acest lucru, trebuie să se prezinte la serviciul de evaluare complexă judeţean cu un certificat medical emis de medicul specialist în care să fie atestată starea prezentă. În cazul persoanelor nedeplasabile este necesar un certificat medical de la medicul de familie care să ateste acest lucru, iar cineva din familie trebuie să facă o cerere prin care să solicite deplasarea la domiciliu a comisiei de expertiză.

În afara documentelor medicale mai este nevoie de un referat, model de anchetă socială, de la primăria de domiciliu, de documentele de identitate şi o adeverinţă de venituri a persoanei respective. În funcţie de diferite afecţiuni, în anumite condiţii se mai cer documente medicale cu analize specifice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici