TRAGEDIE în Munţii Retezat. Cei doi copii morţi în avalanşă erau SPORTIVI de performanţă şi atinseseră Vârful Aconcagua din Argentina, de 6.962 metri, cel mai înalt din America

Doi copii ar fi murit, sâmbătă, după o avalanşă produsă în Munţii Retezat. Echipele de salvare montane din judeţul Hunedoara au pornit către zona semnalată de apelant.

Urmărește
22091 afișări
Imaginea articolului TRAGEDIE în Munţii Retezat. Cei doi copii morţi în avalanşă erau SPORTIVI de performanţă şi atinseseră Vârful Aconcagua din Argentina, de 6.962 metri, cel mai înalt din America

BREAKING NEWS: Tragedie în Munţii Retezat. Doi copii ar fi murit după o avalanşă. Sunt căutate alte trei persoane în zona Bucurei

UPDATE 9:55 Cinci persoane surprinse de avalanşa din Munţii Retezat, la spitale din judeţul Hunedoara

Cinci persoane surprinse de avalanşa din Munţii Retezat, printre care şi taţii celor doi copii care au murit, au fost transportate, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la spitalele din judeţul Hunedoara pentru investigaţii. Poliţiştii au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă în acest caz.

UPDATE 21:08 Operaţiunea de coborâre de pe munte a celor doi copii morţi după avalanşa din Retezat, suspendată

Operaţiunea de coborâre de pe munte a trupurilor celor doi copii care au murit, sâmbătă, surprinşi de o avalanşă în Munţii Retezat, a fost suspendată până duminică, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Şeful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodeanu, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, că echipele de salvare îşi vor petrece noaptea la cabana Pietrele, de unde vor pleca duminică dimineaţa la ora 5 spre locul în care se află trupurile celor doi copii.

”Drumul este lung şi greu, este întuneric şi am sistat operaţiunea până duminică dimineaţa, când membrii echipajului vor acţiona în siguranţă”, a spus Bodeanu.

Potrivit acestuia, cei trei turişti din grupul de cinci persoane surprins de avalanşă vor coborî până în zona Cârnic, zonă până unde au acces maşinile, unde sunt deja ambulanţe pregătite.

”Se pare că unul dintre cei trei va fi transportat la spital, cel mai probabil la spitalul din Haţeg, pentru o verificare medicală. Această persoană are un traumatism facial, la prima vedere”, a spus Bodeanu.

Copiii care au murit în avalanşa din Retezat sunt 2 sportivi de performanţă

Doi sportivi ai României, recunoscuţi în lume pentru rezultate obţinute în alpinism, au urcat, sâmbătă, ultima creastă. Fetiţa care a murit surprinsă de avalanşă în Retezat este copilul de aur al alpinismului românesc, iar băiatul - cel mai tânăr alpinist din Europa care a atins Vârful Aconcagua.

Copiii muntelui, Geta şi Erik, au trăit până la 13 şi 14 ani vorbind cu cele mai înalte creste montane, însă şi-au îngropat iubirea pentru munte în judeţul Hunedoara, în Masivul Retezat.

Doi sportivi ai României, recunoscuţi în lume pentru rezultate obţinute în alpinism au urcat, sâmbătă, ultima creastă.

Cea mai tânără alpinistă, Dor Geta Popescu, care până la 13 ani s-a jucat cu crestele munţilor, este copilul de aur al alpinismului românesc care a murit, sâmbătă, în Retezat, sub muntele de zăpadă şi de bolovani.

“2016 a fost marfă! Am tras la antrenamente şi am avut spor, expediţiile au reuşit toate şi au cam fost câteva: Aconcagua – 6972 metri, în februarie, cel mai înalt vârf din afara Asiei, cel mai înalt din America de Sud. Apoi în mai, Pico de Orizaba 5636 metri, în Mexic, cel mai inalt vulcan din America de Nord. Tot în mai, Denali / McKinley 6190 de metri, cel mai înalt vârf din America de Nord şi în decembrie, Mt Giluwe – cel mai înalt vulcan din Australia şi Oceania”, îşi descria, pe o reţea de socializare, tânăra alpinistă palmaresul din anul 2016.

Pagina ei de Facebook evidenţiază dragostea pentru munte, Geta pregătindu-se asiduu pentru proiectele din 2017.

“Geta trăieşte la altitudine şi în anul 2017! Performanţele mele anterioare şi expunerea media sunt argumene solide pentru a te alătura echipei cu care am realizat expediţiile de record în munţi înalţi”, aşa suna un mesaj postat de Dor Geta Popescu pe Facebook cu numai o zi înainte de tragedie.

Fata urma să plece la sfârşitul lunii iunie spre o nouă provocare - Lenin Peak 7134 metri - unde urmau 18 zile consecutive de ascensiune, un mod de abordare complex şi un tip de aclimatizare special.

Dor Geta Popescu este din Râşnov şi s-a cazat în Retezat împreună cu tatăl ei.

Alături de mica alpinistă şi-a pierdut viaţa şi Erik Gulacsi, şi el sportiv al Federaţiei Române de Alpinism şi Escaladă.

Coleg cu Geta la Clubul Sportiv Montan Altitude, Erik a atins, tot în anul 2016, Vârful Aconcagua din Argentina, de 6.962 metri, cel mai înalt din America. A devenit astfel cel mai tânăr alpinist din Europa care a reuşit această performanţă.

Erik a fost şi el în Retezat împreună cu tatăl său.

UPDATE 18:42 Salvatorii montani au ajuns la turiştii surprinşi de avalanşa din Munţii Retezat

Salvatorii montani au ajuns, sâmbătă, în jurul orei 18.20, la turiştii surprinşi de avalanşa din Munţii Retezat. Ei confirmă decesul a doi copii de 13, respectiv 14 ani şi spun despre ceilalţi trei turişti surprinşi de avalanşă că nu sunt răniţi grav.

Potrivit jandarmilor montani hunedoreni, echipele de salvare au ajuns la turiştii care au supravieţuit avalanşei din Muncţii Retezat.

Primele date arată că rănile suferite de aceştia nu sunt grave şi pot merge pe picioarele lor, nefiind nevoie de transport pe targă.

De asemenea, salvatorii montani au confirmat decesul a doi copii, de 13, respectiv 14 ani.

Grupul din care făceau parte cei doi copii era din Braşov. Copiii nu sunt fraţi, dar toţi cei din grup sunt rude.

Doi copii au murit, sâmbătă, după ce grupul din care făceau parte a fost surprins de o avalanşă produsă în Munţii Retezat, între Şaua Bucurei şi Poiana Pelegii, judeţul Hunedoara.

Salvatorii au fost anunţaţi despre avalanşă de către o persoană care se afla într-un alt grup format din aproximativ 50 de turişti aflaţi într-o tabără.

Avalanşa ar fi pornit dinspre Vârful Peleaga spre Bucura, în acea zonă fiind un traseu cu o dificultate ridicată, motiv pentru care era folosit ca traseu de vară.

Potrivit Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, în Retezat erau posibile avalanşe în golurile alpine de sub Vârful Judele, pe traseul Lacul Bucura-Refugiul Bucura, sub Vârful Retezat pe traseul marcat cu bandă roşie. De asemenea, exista risc de avalanşă pe Valea Berbecilor, sub Vârful Peleaga.

UPDATE 17.50 Avalanşa care a surprins 5 turişti, observată de un bărbat aflat cu mai mulţi turişti în tabără

Avalanşa care a surprins, sâmbătă, în Munţii Retezat, cinci turişti, a fost observată de un adult care se afla în zonă cu 50 de persoane aflate într-o tabără, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Şeful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodeanu, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, că cele cinci persoane surprinse de avalanşă făceau parte dintr-un grup separat, independent de altul format din 51 de persoane aflate într-o tabără organizată de o asociaţie montană.

Anunţul la 112 cu privire la avalanşă a fost făcut chiar de un bărbat din grupul celor 51 de turişti care, aflându-se într-o altă zonă decât traseul parcurs de avalanşă, a observat prăvălirea muntelui de zăpadă peste cei cinci.

Bărbatul care a anunţat accidentul la 112 a scos turiştii de sub zăpadă, a localizat accidentul pentru echipele de salvare şi a informat salvatorii că doi copii ar fi murit.

------------------------------------

Echipele de salvare montane din judeţul Hunedoara au pornit, sâmbătă, să salveze mai mulţi turişti surprinşi de o avalanşă în Munţii Retezat.

Salvatorii montani au declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, că un turist a apelat 112 şi a anunţat că un grup format din cinci turişti a fost surprins de o avalanşă, între Şaua Bucurei şi Poiana Pelegii din Munţii Retezat.

Apelantul le-a spus salvatorilor montani că doi copii surprinşi de avalanşă au murit.

Reprezentanţii Salvamont declară că din primele informaţii a reieşit că cei doi copii au 13, respectiv 14 ani.

Avalanşa ar fi pornit dinspre Vârful Peleaga spre Bucura, în acea zonă fiind un traseu cu o dificultate ridicată, motiv pentru care era folosit ca traseu de vară.

Cel mai apropiat post de Salvamont este cel de la Râuşor, situat la circa 40 de kilometri distanţă.

În aceeaşi zonă a murit o tânără, în urmă cu câţiva ani.

Potrivit unui comunicat transmis de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, la ora transmiterii acestei ştiri este în desfăşurare o misiune de salvare a unor persoane surprinse de o avalanşă pe Vârful Peleaga, judeţul Hunedoara.

”Spre locul intervenţiei se deplasează echipe ale Salvamont Hunedoara, Jandarmeria Montană, ISU Hunedoara cu doua autospeciale, dintre care una de transport personal şi victime multiple, precum şi echipaje ale poliţiei. Elicopterele aparţinând punctelor de operare Târgu Mures si Craiova sunt prealertate pentru a interveni cu troliu. Vom reveni cu informaţii pe măsură ce echipele de intervenţie ajung la faţa locului”, arată Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

Potrivit sursei citate, în Retezat sunt posibile avalanşe în golurile alpine de sub Vârful Judele, pe traseul Lacul Bucura-Refugiul Bucura, sub Vârful Retezat pe traseul marcat cu bandă roşie. De asemenea, există risc de avalanşă pe Valea Berbecilor, sub Vârful Peleaga.

La rândul său, şeful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean, a declarat că în zona lovită de avalanşă se afla un grup format din 51 de persoane, din care cinci au fost surprinse de avalanşă.

”Cele trei persoane care au supravieţuit sunt în afara oricărui pericol”, a spus Ovidiu Bodean.

Potrivit acestuia, salvatorii montani vor ajunge la grupul de turişti în trei sau patru ore.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici