Transplantul de ţesut cu numărul 100 a avut loc la Timişoara. Medicii spun că sunt tot mai puţini donatori

Un sportiv în vârstă de 20 de ani, care a avut o ruptură de ligament încrucişat, a beneficiat, miercuri, de transplantul de ţesut cu numărul 100 efectuat la Timişoara, medicul ortoped care l-a operat pe tânăr spunând că a numărul donatorilor este tot mai mic, transmite corespondentul MEDIAFAX

Urmărește
218 afișări
Imaginea articolului Transplantul de ţesut cu numărul 100 a avut loc la Timişoara. Medicii spun că sunt tot mai puţini donatori

Transplantul de ţesut cu numărul 100 a avut loc la Timişoara. Medicii spun că sunt tot mai puţini donatori

Transplantul de ligament încrucişat a fost efectuat, miercuri, în cadrul Clinicii de Ortopedie – Traumatologie de la Spitalul Militar Timişoara. Unitatea medicală a fost acreditată pentru efectuarea de transplant osos şi tendinos în urmă cu doi ani, iar miercuri este realizat transplantul cu numărul 100. De această intervenţie a beneficiat un handbalist în vârstă de 20 de ani, căruia i-a fost transplantat un ligament încrucişat recoltat de la o persoană aflată în moarte cerebrală, care a fost păstrat în Banca de Ţesuturi a Spitalului Colentina din Bucureşti.

Medicul ortoped Romulus Fabian Tatu, şeful Clinicii de Ortopedie – Traumatologie din cadrul Spitalului Militar Timişoara, a declarat presei, miercuri, înainte de a efectua operaţia, că se va încerca redarea funcţionalităţii normale a genunchiului drept.

“Unui sportiv de perspectivă vom încerca să-i redăm funcţia normală a genunchiului, pentru ca activitatea lui să fie încununată de succes în continuare. Încercăm să recuperăm ce se mai poate recupera din genunchiul lui. Exista şi posibilitatea să folosim propriul ţesut al pacientului, dar având în vedere că dorim să obţinem performanţa lui maximă, ne-am gândit să nu scădem randamentul altor zone ale corpului, ci să folosim ţesut din banca de ţesuturi”, a declarat medicul Fabian Romulus Tatu.

Şeful Clinicii de Ortopedie – Traumatologie de la Spitalul Militar Timişoara spune că, în ultima perioadă, a scăzut disponibilitatea românilor a de a dona ţesuturi.

“Demersul meu este de a da un feedback, oamenii care au făcut aceste eforturi să vadă un rezultat al gestului nobil, în sensul că am ajuns la 100 de proceduri de recoltare şi de transplant, la Spitalul Militar Timişoara. Îmi doresc ca oamenii care au făcut acest efort şi au donat de la cei dragi sau care au donat propriul lor ţesut să ştie că gestul lor a avut o finalitate, pacienţii care au beneficiat de pe urma gesturilor lor se simt bine. Din discuţiile cu colegii de la Agenţia de Transplant, se pare că disponibilitatea de a dona ţesuturi a scăzut. Oamenii, în general, acceptă mai greu să doneze în cazuri specifice organe, dar disponibilitatea de a dona ţesuturi, respectiv tendoane sau părţi osoase, a scăzut dramatic şi, în consecinţă, şi posibilităţile noastre se vor reduce pe viitor să mai facem astfel de intervenţii”, a precizat medicul ortoped.

Handbalistul care a fost supus transplantului de ligament este din Călăraşi şi joacă la echipa Poli Timişoara.

“Am ajuns la spital din cauza unei rupturi de ligament. După transplant, prin luna iunie voi putea să mă pregătesc cu echipa. Am încredere în doctorii de aici. Îmi doresc să revin cât mai repede, de un an şi jumătate am stat pe bancă”, a declarat Ionuţ Uruianu, înainte de operaţie.

Potrivit medicilor, transplantul tisular se poate realiza cu tendoane, oase sau cartilaje recoltate de la donori în moarte cerebrală sau de la donori vii, cum este cazul protezei de şold, fiind recoltat capul femural. Peste 800 de pacienţi sunt operaţi în fiecare an la Clinica de Ortopedie – Traumatologie de la Spitalul Militar Timişoara.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici