Video Tribunalul Bucureşti: Greva controlorilor de trafic aerian este LEGALĂ / Dragnea: Au salarii mai mari decât omologii lor din Marea Britanie

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis, marţi, că greva controlorilor de trafic aerian este legală, respingând solicitarea conducerii ROMATSA. Oricum, greva controlorilor de trafic aerian a fost suspendată temporar la ora 12.10.

Urmărește
2481 afișări

Decizia magistraţilor Tribunalului Bucureşti a fost întâmpinată cu aplauze în sala de judecată. Hotărârea nu este definitivă, putând fi contestată cu apel în termen de 15 zile.

"Eram convinşi că nu am greşit cu nimic, că avem dreptate, deci nu aveam nicio îndoială că acţiunea noastră ar putea fi ilegală. În ceea ce priveşte convenţia cu patronatul ROMATSA, am decis suspendarea grevei cu specificaţia că în orice moment în care vom constata că iarăşi ne blocăm, putem declara grevă cu 48 de ore înainte, respectiv două zile lucrătoare. Această convenţie a fost încheiată pentru că nu am dorit să producem probleme unor oameni nevinovaţi. Am fost obligaţi să ajungem în această situaţie. Am fost chemaţi la minister cu două zile înainte de declanşarea grevei şi ieri, cu o zi înainte. Am stabilit nişte paşi împreună cu ministerul Transporturilor, cu directorul Autorităţii Aeronautice Civile Române, cu CA al ROMATSA anumiţi paşi care ar putea ajuta la deblocarea celor 50 de revendicări pe care le avem. Există şanse ca pentru cel puţin o perioadă să nu declanşăm greva generală", a declarat liderul sindicatului ROMATSA, Gabriel Tudorache, la ieşirea de la tribunal.

Sindicaliştii susţin că principala problemă o reprezintă lipsa de personal, conducerea ROMATSA intenţionând chiar să reducă posturile până în 2019, la nivelul anului 2009.

"Este foarte riscantă aceată politică, gândiţi-vă că avem locaţii cu doar trei controlori, noroc că directorul are şi el licenţă. Trebuie să te odihneşti, nu poţi să stai cu ochii într-un ecran 12 ore. Sunt reglementări internaţionale, una-două ore munceşti, apoi te odihneşti. De multe ori, nici după 12 ore oamenii nu pot pleca acasă", a mai spus Gabriel Tudorache.

"Tribunalul Bucureşti a decis că respinge contestaţia ROMATSA, respinge şi contestaţia intervenţiei accesorii a Ministerului Transporturilor făcută azi-dmineaţă, sau azi-noapte, greva fiind declarată legală şi au fost urmaţi paşii legali. E adevărat, cu drept de contestaţie în termen de 15 zile, la Curtea de Apel Bucureşti. Însă, prima instanţă care a decis că greva este legală, pe cale de consecinţă chiar şi acum greva ar putea fi reluată", a spus avocatul Anca Popescu, care a reprezentat sindicatul ROMATSA.

În timpul şedinţei de judecată, avocatul ROMATSA a cerut magistraţilor să constate că greva controlorilor de trafic nu e legală, că nu au fost respectate procedurile şi a solicitat instanţei să dispună încetarea acesteia, având în vedere că unele revendicări au fost stinse şi rezlvate deja. Totodată, apărătorul a precizat că semnăturile au fost strânse înainte ca toţi paşii negocierii să fie parcurşi.

Pe de altă parte, avocatul sindicatului ROMATSA a susţinut că au fost parcurse toate etapele prevăzute de legea dialogului social, iar după concilierea cu Inspectoratul Teritorial de Muncă, au fost notificaţi angajaţii. Apărătorul a specificat că personalul comtrolorilor de trafic nu a făcut grevă în decembrie deoarece aceştia au sperat că se vor rezolva pe cale amiabilă o serie de revendicări. Totodată, potrivit apărătorului, ROMATSA ar fi trebuit să prezinte Uniunii Europene un plan de măsuri după ce traficul aerian a crescut cu 10 procente, însă nu a făcut-o.

" Nu avem controlori de trafic aerian suficienţi. Turnurile de control din ţară au trei oameni, care lucrează 12 cu 36 de ore. Astfel intră doi la o tură şi celălalt împreună cu directorul, care nu are nicio competenţă. În 2015 s-a promis rezolvarea acestor probleme, când s-a anulat greva de atunci, dar nu s-a rezolvat nimic. Revendicările noastre nu fac decât să protejeze buna desfăşurare a traficului aerian. Nu cred că se poate simţi cineva confortabil ştiind că nu există controlori de trafic aerian. Aceste revendicări nu se vor soluţiona decât prin semnarea unui contract colectiv de muncă", a declarat în instanţă avocatul care reprezintă sindicatul ROMATSA.

La rândul lui, avocatul care reprezintă Ministerul Transporturilor a cerut instanţei să constate nelegalitatea grevei şi încheierea acesteia, invocând că lista semnăturilor nu este legală, acestea fiind strânse în noiembrie 2016, deci nu cu o dată şi cu un scop precis.

"70% dintre angajaţi au fost la muncă, deci e clar că nu toţi au fost de acord cu greva", a spus apărătorul.

În replică, avocatul sindicatului ROMATSA a precizat că personalul care asigură mentenanţa radarelor şi meteo nu poate intra în grevă pentru că asta ar însemna "dirijarea avioanelor cu steguleţe", motivând că din acest motiv 70% dintre aceştia au fost la muncă.

Magistraţii au decis, la capătul şedinţei de judecată, că greva este legală, respingând solicitarea conducerii ROMATSA.

Oricum, începând cu ora 12.10, greva de la ROMATSA a fost suspendată temporar, preşedintele sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian, Gabriel Tudorache, declarând însă că, dacă negocierile eşuează, va putea fi reluată oricând fără parcurgerea etapelor intermediare.

La rândul său, liderul PSD, liviu Dragnea, a reacţionat la greva de la ROMATSA: Au salarii mai mari decât omologii lor din Marea Britanie

Dragnea a precizat marţi că nu e corect ca greve precum cea a angajaţilor ROMATSA să aibă loc, întrucât călătorii nu trebuie să sufere, el menţionând că aceştia nu au probleme legate de salarizare, salariile fiind mai mari decât ale omologilor lor din Marea Britanie.

„Am înţeles că s-a închis greva. Ar trebui totuşi să ne gândim la călători, care nu cred că trebuie să sufere. M-am uitat în presă la câteva informaţii despre salarizare, deci înţeleg că problema nu este de bani din moment ce au salarii mai mari decât omologii lor din Marea Britanie. Eu nu spun că trebuie să aibă salariile mici, dar atunci care este motivul pentru grevă?”, a comentat Dragnea.

El a spus că ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a dispus efectuarea unui control la ROMATSA ca să vadă efectiv care este situaţia.

„Sper să comunice cu cei de la ROMATSA să vadă dacă sunt chestiuni care trebuie înbunătăţite, să se întâmple. Nu cred că e corect să apară astfel de greve. Am primit chiar eu mesaj, săptămâna trecută, dacă vreau să mă întâlnesc cu ei şi le-am zis că oricând, toată ziua de luni îi aştept aici. Nu au venit, în schimb au declanşat greva”, a mai spus Dragnea.

Sindicatul ATSR a declanşat, marţi dimineaţa, o grevă generală care a condus la întârzierea şi chiar anularea a zeci de zboruri interne şi internaţionale.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici