- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (07.08.2017, 11:53)
- Departamentul Social - Mediafax
Tudorel Toader a primit o listă cu 12 soluţii pentru problemele din penitenciare, propusă de angajaţii din închisori
Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) au întocmit o listă cu 12 soluţii pentru probleme din peniteciare, în cadrul documentului făcând referire şi la managementul din închisori care este afectat de „procedurile de selecţie criticabile”.
Urmărește
701 afișări
Tudorel Toader a primit o listă cu 12 soluţii pentru problemele din penitenciare, propusă de angajaţi. Aceştia critică managementul din închisori
În cursul zilei de marţi, sindicatele din penitenciare se vor întâlni cu ministrul Justiţiei pentru a discuta soluţii pentru problemele din penitenciare. Discuţia are loc după ce personalul din peniteciare a intrat în grevă, la 1 august. Angajaţii ANP cer îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, eliminarea deficitului de personal şi asigurarea unei protecţii reale pentru angajaţi.
„Pentru că ministrul justiţiei n-a fost preocupat cu adevărat de acest subiect, refuzând sistematic orice discuţie pe această temă, îi transmitem public o prima serie de 12 soluţii pentru problemele din penitenciare în speranţa că, de această data, îşi va luă în serios obligaţiile în legătură cu gestionarea sistemului penitenciar”, conform unui comunicat de presă al sindicaliştilor din ANP.
În primul rând, angajaţii din penitenciare susţin că este nevoie de coordonare
„Dacă ministrul Justiţiei nu poate sau nu doreşte să se ocupe direct de problemele din penitenciare solicităm delegarea atribuţiilor de coordonare a penitenciarelor către un secretar de stat. Volumul de activitate şi problemele specifice gestionarii celor 27.000 de deţinuţi nu permit decizii la fără frecvenţă sau între întâlniri cu ambasadori şi deplasări în străinătate”, conform sursei citate.
O altă soluţie este comunicarea. Situaţia de blocare a activităţii din penitenciare este cauzată, în principal, de lipsa de comunicare şi a interdicţiei puse de către ministrul Justiţiei pentru reprezentanţii administraţiei penitenciarelor de a rezolva anumite probleme prin relaţionarea directă cu alte instituţii, susţin sindicaliştii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Lasconi anunţă o întâlnire cu Nicuşor Dan: Nu văd cum aş putea să mă răzgândesc
-
Vladimir Ciorbă, patronul Nordis, reacţie la implicarea sa în reţinerea primarului din Sinaia/ „Încă din vara anului trecut am depus numeroase sesizări către DNA şi alte organe competente"
-
Daniel David: Avem o problemă foarte mare cu numărul de profesori
Managementul este şi el vizat de lista celor de la Federaţia Sindicatelor din ANP.
„Datorită valului de pensionari şi în contextul unei politici de resurse umane constrânse de restricţii bugetare şi decizii politice bizare, managementul instituţiilor penitenciare este serios afectat din perspectivă abuzului de instituţia împuternicirii dar şi a utilizării unor proceduri de selecţie criticabile. Solicităm ministrului Justiţiei să dispună modificarea procedurilor concurs şi urgentarea ocupării funcţiilor vacanţe de management superior din sistemul penitenciar”, menţionează sursa precizată.
Mai mult, sindicaliştii spun că singura soluţie reală pentru îmbunătăţirea condiţiilor precare din penitenciare-de muncă şi de detenţie-este punerea în aplicare a unui plan de investiţii în instituţiile penitenciare, mai ales că acesta există deja şi este aprobat în Guvern.
Referitor la resursele financiare, angajaţii din închisori spun că penitenciarele sunt, în continuare, cronic subfinanţate. Mai mult, susţine sursa citată, Guvernul a redus anul acesta bugetul penitenciarelor cu 127 de milioane lei, şi urmează-conform Ministerului Finanţelor Publice-o nouă reducere de 57 de milioane lei. Drept urmare, nu sunt bani pentru investiţii, nu sunt bani pentru plată facturilor şi nici măcar pentru salarii până la sfârşitul anului. În acest context, sindicaliştii îi cer lui Tudorel Toader să îndeplinească urgent formalităţile necesare pentru suplimentarea bugetului, astfel încât să fie asigurat necesarul pentru investiţii, reparaţii curente, plată facturilor şi salarii.
„În ultimii doi ani, un angajat din şase a părăsit sistemul penitenciar, doar 61% din funcţiile necesare bunei funcţionari a penitenciarelor sunt ocupate şi sunt înregistrate peste 700.000 de ore suplimentare. Solicităm ministrului Justiţiei să ceară Guvernului exceptarea sistemului administraţiei penitenciare de la ordonanţa care blocheza concursurile de ocupare a funcţiilor vacanţe din penitenciare. Sunt peste 3.000 de incidente grave în fiecare an în penitenciare, iar pentru a le preveni şi gestiona este nevoie de personal.(...) De mai bine de opt ani, statele de funcţii şi organigramele penitenciarelor n-au mai fost modificate pentru a fi adaptate nevoilor operative. Solicităm ministrului Justiţiei să asigure suplimentarea acestor state până la 20.041 de funcţii, conform standardelor pentru activităţile din penitenciare pe fiecare sector în parte (pază, supraveghere, escortare, însoţire, transfer, educaţie, asistentă psihosociala, medical, economic, administrativ, etc)”, conform Federaţiei.
Referitor la legislaţie, sindicaliştii spun că în Ministerul Justiţiei se întâmplă să fie „uitate cu anii prin sertare” proiecte de acte normative privind funcţionarea sistemului penitenciar. Ei spun că această practică trebuie să înceteze.
Alte două soluţii găsite de sindicalişti sunt reprezentarea şi salarizarea corespunzătoare.
„Din cauza lipsei de implicare a ministrului Justiţiei, interesele personalului din penitenciare nu sunt reprezentate la nivel de Guvern. Astfel, drepturile acestora sunt afectate, fiind destul de frecvente situaţiile de discriminare faţă de alte categorii profesionale în pofida faptului că, de curând, Parlamentul a recunoscut prin lege că aceştia lucrează în condiţii improprii. Solicităm ministrului justiţiei să apere şi să promoveze drepturile şi interesele personalului din penitenciare la nivelul Guvernului dar şi în relaţia cu alte instituţii. (...) În contextul unor măsuri recente privind salariile şi pensiile, punctual, solicităm ministrului Justiţie să promoveze în Guvern un act normativ prin care să fie acordată majorarea de până la 15% şi pentru personalul din penitenciare. Celelalte categorii profesionale din sectorul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională au primit deja această majorare a salariului brut”, menţioneză angajaţii ANP.
În plus, sursa menţionată solicită ministrului Justiţiei să promoveze un proiect privind revizuirea ordonanţei de urgenţă care reduce pensiile de serviciu începând cu 15 septembrie 2017, şi solicită reluarea demersurilor privind recuperarea drepturilor pierdute de către personalul civil din penitenciare.
„Ministrul a ignorat proiectul de modificare a statutului personalului din penitenciare cu organizaţiile sindicale preferând să promoveze un proiect care nu este acceptat nici de către sindicatele reprezentative din penitenciare, nici de către reprezentanţii Administraţiei Naţionale Penitenciarelor.(...) Ministrul Justiţiei a demonstrat lipsă de interes şi de implicare în a rezolvă problemele din penitenciare. Drept urmare, îi solicităm domnului Tudorel Toader demisia din funcţia pe care o ocupă. Ar fi un act firesc de responsabilitate din partea domnului Tudorel Toader pentru scurtă perioadă de când acesta exercită dezastruos atribuţiile de coordonare a sistemului penitenciar”, conchid angajaţii din închisori.
Citeşte şi: Angajaţii din penitenciare anunţă GREVĂ: Începând cu 1 august, aceştia refuză orele suplimentare/ Sorin Dumitraşcu, preşedintele Federaţia Sindicatelor din ANP: Doar luni, au fost înregistrate peste două sute de cereri de pensionare
Citeşte şi: Sindicate: Blocarea concursurilor de ocupare a funcţiilor vacante, un DEZASTRU pentru penitenciare
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:54
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1065. Pentagonul confirmă că suspendarea ajutorului extern de către Trump nu afectează sprijinul militar pentru Ucraina / Şeful NATO cere SUA să continue înarmarea Ucrainei şi promite sprijin financiar european / Zelenski: „Trump trebuie să iasă victorios în încheierea războiului din Ucraina”
-
ieri, 22:44
Imaginile din satelit arată construcţii militare israeliene în zona demilitarizată de lângă Siria