Video DECLARAŢIA ZILEI: Tudose: Un parinte care refuză să-şi vaccineze copilul îi pune viaţa în pericol. Există părinţi care sunt decăzuţi din drepturi pentru fapte "mult mai puţin grave"/ Întâlnire cu Bodog la Guven: Nu-l demit nici azi şi nici mâine
Premierul Mihai Tudose a declarat miercuri că nu îl demite zilele acestea pe ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, însă va avea o întâlnire cu acesta, care trebuie să-i prezinte un raport asupra problemei vaccinării.
UPDATE "Nu, nu-l demit pe Bodog astăzi şi nici mâine", a replicat premierul Mihai Tudose, întrebat dacă ministrul Sănătăţii este în pericol de a fi remaniat.
Tudose a explicat că nu este vorba de oameni, ci de sistem, urmând să se stabilească dacă, în ceea ce priveşte subiectul vaccinării, este vorba de un "sistem imperfect" sau despre o vină individuală.
"Nu este vorba despre ce riscă domnul Florian Bodog. Nu vorbim de oameni, vorbim de sistem. Dacă sistemul este imperfect, modificăm sistemul. Dacă este vorba despre vini individuale, vedem la ce nivel sunt", a spus Tudose.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Marco Rubio discută cu premierul israelian despre Iran şi ostaticii din Gaza
-
Trump numeşte fostul patron al unor lanţuri de fast-food în funcţia de ambasador în UE
-
Trump desemnează gruparea Houthi drept „organizaţie teroristă străină”
Premierul a mai afirmat că un parinte care refuză să îşi vaccineze copilul îi pune viaţa în pericol, arătând că există părinţi care sunt decăzuţi din drepturile părinteşti pentru fapte "mult mai puţin grave".
"Din punctul meu de vedere, personal, vă spun că acel părinte care refuză vaccinarea şi pune în pericol, inconştient, viaţa copilului şi decide el asupra copilului, dacă copilul respectiv face sau nu poliomelită, face sau nu rujeolă, moare sau nu, eu cred că aici tot ceea ce înseamnă servicii sociale, Protecţia Copilului, iertaţi-mă, dar alţi părinţi sunt decăzuţi din drepturi pentru fapte mult mai puţin grave. Când un părinte îşi condamnă practic la moarte, iertaţi-mă, nu ştiu în ce măsură se mai poate vorbi despre drepturi părinteşti", a mai spus Tudose.
Tudose a admis însă că este nevoie de soluţii "de bun-simţ", dar în conformitate cu legea.
"Sunt soluţii care ţin de bun-simţ, dar care trebuie ţinut cont şi de tot ce înseamnă cadru legal. Şi o anchetă a celor de la Protecţia Copilului, de la asistenţă socială" a conchis Tudose.
Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat că premierul Mihai Tudose i-a cerut ca miercuri să prezinte raportul cu privire la situaţia vaccinurilor, solicitarea venind după o întâlnire pe care cei doi au avut-o la Palatul Victoria.
Bodog a spus că înainte de şedinţa de Guvern care va avea loc joi, va prezenta raportul referitor la situaţia vaccinurilor şi epidemia de rujeolă din ţară. Acest raport a mai fost cerut de către premierul Mihai Tudose şi în ultimele două şedinţe de Guvern.
În întâlnirea pe care cei doi au avut-o, marţi, la Guvern, s-a discutat şi despre programul de guvernare pe sectorul de sănătate, după ce, în ultima perioadă s-a vehiculat, în spaţiul public, faptul că Florian Bodog ar putea fi remaniat din funcţia de ministru al Sănătţii.
La ultima şedinţă de Executiv, premierul Mihai Tudose l-a apostrofat pe secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Rareş Trişcă: ”Astăzi vom stabili în domeniul Sănătăţii două comitete interministeriale, unul pentru spitalele regionale şi unul pentru Institutul Cantacuzino. Nu daţi din cap foarte amplu, domnule secretar de stat, pentru că nu sunt foarte de acord cu ce aţi scris şi s-ar putea să plecaţi acasă înapoi", a spus Mihai Tudose.
Pe 13 iulie, premierul Mihai Tudose i-a dat termen ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, să pună la punct un procedeu prin care românii să fie informaţi despre importanţa vaccinării copiilor. Solicitarea a venit în contextul în care în momentul de faţă există 180.000 de copii nevaccinaţi de rujeolă.
”Am o statistică: 180.000 de copii nevaccinaţi de rujeolă şi 80.000 nevaccinaţi la poliomielită. Aşa e?”, a fost întrebarea premierului pentru ministrul Florian Bodog, la începutul ultimei şedinţe de Guvern la care acesta a participat.
Ministrul i-a confrmat cifrele, motiv pentru care Tudose i-a dat o săptămână lui Bodog să vină cu un plan de informare a populaţiei.
De la debutul epidemiei, respectiv din toamna anului trecut, şi până acum, s-au înregistrat 32 de decese din cauza rujeolei, dintre care opt în judeţul Timiş, şase în judeţul Arad, şapte în judeţul Dolj, trei în judeţul Caraş Severin şi câte unul în judeţele Bihor, Cluj, Călăraşi, Satu Mare, Vaslui, Galaţi, Mureş şi Bucureşti.
Cel de-al 32-lea deces a fost cauzat de o complicaţie la distanţă a rujeolei şi s-a înregistrat la o persoană de 29 de ani din judeţul Dolj. Boala a fost confirmată în februarie 2017, iar în iunie au apărut primele simptome ale complicaţiei postrujeolice.
Decesul vine în condiţiile în care Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne au demarat o campanie pentru vaccinarea împotriva rujeolei.
Marţi a expirat termenul dat de Carmen Dan şi Florian Bodog autorităţilor locale, de evaluare a comunităţilor vulnerabile medical.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO