Turistul scoţian care a încercat să-l salveze pe Liviu Babeş s-a întors după 25 de ani în România. Babeş şi-a dat foc pe pârtie în 1989 în semn de protest faţă de regimul comunist - FOTO

Turistul scoţian care a încercat să-l salveze pe Liviu Corneliu Babeş, în timp ce acesta şi-a dat foc pe pârtia Bradul din Poiana Braşov, în 2 martie 1989, în semn de protest faţă de regimul comunist, s-a întors pentru prima dată în România după 25 de ani pentru a participa la comemorarea acestuia.

Urmărește
3357 afișări
Imaginea articolului Turistul scoţian care a încercat să-l salveze pe Liviu Babeş s-a întors după 25 de ani în România. Babeş şi-a dat foc pe pârtie în 1989 în semn de protest faţă de regimul comunist - FOTO

Turistul scoţian care a încercat să-l salveze pe Liviu Babeş s-a întors după 25 de ani în România. Babeş şi-a dat foc pe pârtie în 1989 în semn de protest faţă de regimul comunist (Mihaela Gradinaru/Mediafax Foto)

Scoţianul Douglas Wallance, acum în vârstă de 49 de ani, a venit la Braşov, vineri, pentru a participa la ceremoniile de comemorare a 25 de ani de când Liviu Corneliu Babeş şi-a dat foc pe pârtia Bradul din Poiana Braşov, în semn de protest faţă de regimul comunist.

El a venit la invitaţia lui Mircea Sevaciuc, fost lider al Asociaţiei "15 Noiembrie 1987 Braşov". El a povestit, într-o conferinţă de presă, despre momentul în care l-a văzut pe braşovean în flăcări şi s-a aruncat asupra lui pentru a-l salva.

"Mă aflam cu un grup de prieteni la schi în Poiana Braşov, în martie 1989. Eram începător pe atunci şi stăteam la baza pârtiei şi mă uitam la ceilalţi schiori. La un moment dat, am văzut un foc şi am crezut că arde ceva, iar apoi am realizat că, de fapt, era un om care ardea. Am început să alerg în direcţia lui, mi-am dat jos geaca de schi şi am încercat să îl sting. Dar flăcările erau foarte mari. Se mai adunase lume în jurul lui, iar în cele din urmă bărbatul a căzut la pământ şi am reuşit să-l stingem. Încă era viu...Iniţial, am crezut că a fost un accident, apoi am văzut o pancartă lipită de un copac, iar cei din jur mi-au spus despre ce e vorba, despre o sinucidere politică", a spus scoţianul.

El a mai povestit că, după ce s-a întors la hotel, a fost căutat de nişte miliţieni care i-au cerut să dea o declaraţie.

"Mi-au spus că bărbatul era un nebun. Atât mi-au spus despre el. Restul a fost pentru mine un coşmar. Iar cu o noapte înainte să plecăm, m-au căutat trei bărbaţi, nu ştiu cine erau, care au încercat să-mi ofere o geacă de schi, dar nu am vrut-o, tot ce îmi doream este să plec odată de acolo", a mai spus Wallance.

El a spus că, după ce s-a întors în Marea Britanie, a sunat la cele mai importante instituţii media, BBC, Sunday Times, Scotland Radio şi le-a povestit ce s-a întâmplat în Poiana Braşov, pentru că nu a vrut ca gestul sinucigaş al braşoveanului să rămână fără ecou. El a păstrat timp de 25 de ani publicaţiile în care a apărut povestea lui Liviu Corneliu Babeş, precum şi o casetă video cu câteva imagini de a doua zi de la locul unde s-a sinucis braşoveanul. În celebra publicaţie Sunday Times, articolul despre Babeş apare cu titlul "Ars de viu, ruşinea unei naţiuni“ ("Burnt alive: a nation's shame“).

Douglas Wallance a mai spus că după acel eveniment din Poiana Braşov la care a fost martor a înţeles ce se petrece în România şi a vrut ca şi restul Europei să ştie. El a urmărit apoi şi ce s-a întâmplat la Revoluţie, în decembrie 1989, şi după aceea. Tot din presă a văzut apoi şi o fotografie cu Babeş şi soţia acestuia, deoarece nu a ştiut niciodată cum arăta bărbatul pe care a încercat să-l salveze.

La finalul conferinţei de presă, scoţianul s-a întâlnit pentru prima dată cu soţia lui Babeş, Etelka.

La împlinirea a 25 de ani de la martiriul lui Liviu Corneliu Babeş, pe data de 2 martie, se vor organiza la Braşov o serie de evenimente în cinstea acestuia, evenimente la care au fost invitaţi şi foştii şefi de stat Ion Iliescu, Emil Constantinescu şi Regele Mihai I.

Seria de evenimente va începe, duminică, de la ora 09.00, la Cimitirul Central Braşov, apoi va urma, la ora 11.00, o slujbă de pomenire la Biserica de Lemn din Poiana Braşov, urmată de depuneri de coroane la monumentul situat în curtea bisericii. De la ora 13.00, la Consiliul Judeţean Braşov, va urma un simpozion comemorativ "Liviu Corneliu Babeş - precursor al prăbuşirii Corinei de Fier", la care vor participa autorităţi locale, secretari de stat, ambasadori, scriitori, profesori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici