- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (30.10.2015, 21:39)
- Cătălin Lupăşteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Udrea, cercetată de DNA într-un nou dosar, legat de împrumutul făcut la BRD
Elena Udrea a primit, vineri, la DNA, o citaţie pentru luni, când ar urma să fie audiată într-un nou dosar, privind creditul contractat de la BRD, dosar care, în ceea ce o priveşte, a fost trimis DNA de procurorii DIICOT.
Urmărește
2506 afișări
Udrea, cercetată de DNA într-un nou dosar, legat de împrumutul făcut la BRD (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Acesta este al patrulea dosar al Elenei Udrea instrumentat de procurorii DNA, după Microsoft, Gala Bute şi Hidroelectrica, în acesta din urmă fostul ministru fiind pus sub urmărire vineri.
Procurorii DIICOT au instrumentat un dosar privind acordarea, în mod ilegal, a mai multor credite de către BRD. Între acestea se numără şi cel făcut de Elena Udrea, în valoare de aproximativ trei milioane de euro. În cazul fostului ministru al Turismului, DIICOT şi-a declinat competenţa, în 4 martie, şi a trimis dosarul la DNA.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că în noul dosar instrumentat de DNA a fost deja audiat şi pus sub învinuire, pentru modul în care Udrea a obţinut acel credit, fostul vicepreşedinte al BRD Sorin Popa.
Elena Udrea a precizat vineri că procurorii o acuză în acest nou dosar de complicitate la abuz în serviciu, pentru "faptul că banca respectivă dădea un tip de credite", iar ea a l-a solicitat. "Adică, dacă dumneavoastră solicitaţi ceva ce se constată că n-a respectat tocmai procedurile, sunteţi complice", a spus Elena Udrea.
Fostul ministru al Dezvoltării şi Turismului a fost pus vineri sub control judicar cu cauţiune, stabilită la 5 milioane de lei, în dosarul ce vizează vânzarea şi renovarea unei vile din Eforie Sud, dar şi un contract între Hidroelectrica şi o firma privată, pentru care fostul ministru ar fi cerut aproximativ cinci milioane de dolari.
La ieşirea din sediul DNA, Elena Udrea a spus că la direcţie ar trebui să se înfiinţeze "Secţia de urmărire penală a Elenei Udrea", adăugând că crede că "DNA se ocupă de Elena Udrea şi, din când în când, ca să arate că mai există şi altă activitate, mai apare câte un personaj".
"Dinu Pescariu, Claudiu Florică, alţii ca ei pleacă cu milioane după ce au iniţiat adevărate caracatiţe care au duart de-a lungul a trei guverne de sifonare a banilor publici, iar ei nici măcar n-au dosar penal, iar în cazul meu, situaţie în care am povestit, am dat detalii procurorilor, cum au fost cheltuiţi banii care au venit la PDL de la domnul Buzăianu, am spus lucruri procurorilor, lucruri pe care le ştiam, s-a dispus o cauţiune de 5 milioane de lei", a spus Elena Udrea.
Îmtrebată dacă se va împrumuta pentru a plăti cauţiunea, Udrea a răspuns: "Da, de la Pescariu şi de la Claudiu Florică, primit că o să încerc să mă împrumut de la ei".
Ea a mai spus că a dat detalii procurorilor legat de modul în care s-au cheltuit, în campania electorală din 2012 a PDL, cei 5 milioane de lei pe care este acuzată că i-a primit de la un om de afaceri, Bogdan Buzăianu, potrivit fostului ministru, pentru a asigura firmei controlate de acesta derularea, în continuare, a contractului bilateral de vanzare - cumparare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA.
"Or eu nu înţeleg de ce trebuie să mi se pună o cauţiune de 5 milioane de lei, mie, pentru nişte bani cheltuiţi în campania electorală, pentru care am dat detalii. Este campania electorală din 2012, deci nici denunţătoarea măcar nu spune altceva decât spun eu şi, mai mult, am dat chiar detalii concrete despre modul în care s-au cheltuit banii, despre cine a mai adus bani la partid şi aşa mai departe", a spus Elena Udrea, fără a, preciza, la întrebarea jurnaliştilor, despre ce finanţatori mai este vorba.
Elena Udrea a mai spus că se consideră persecutată şi că va sesiza "toate instituţiile internaţionale şi toate ambasadele, pentru că nu se poate să asişti la o linşare evidentă a unui lider politic care a avut curaj să devoaleze încrengătura dintre SRI şi DNA care se ascunde în spatele aşa-zisei acţiuni anticorupţie care vedem că se referă doar la Elena Udrea".
DNA a cerut în 20 octombrie aviz de la Camera Deputaţilor pentru începerea urmăririi penale, reţinerii şi arestării preventive a deputatului Elena Udrea, în noul dosar, ce vizează vânzarea şi renovarea unei vile din Eforie Sud, dar şi un contract între Hidroelectrica şi o firma privată, pentru care fostul ministru ar fi cerut aproximativ cinci milioane de dolari.
"În vara anului 2010, în calitate de ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului şi membru al Guvernului şi de persoană cu funcţie de conducere în cadrul unui partid politic, având influenţă asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei şi ai SC Hidroelectrica SA, a pretins de la un om de afaceri, prin intermediar, suma de 5 milioane USD, pentru a asigura firmei controlate de omul de afaceri derularea, în continuare, a contractului bilateral de vânzare-cumpărare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA", a precizat DNA.
Anchetatorii susţin că, pentru a-şi exercita influenţa asupra factorilor de decizie din Ministerul Economiei şi a celor din SC Hidroelectrica SA, la începutul anului 2012, Elena Udrea a primit de la acelaşi om de afaceri, prin intermediar, suma de 3,8 milioane de dolari şi o creanţă de 900.000 de euro, pe care una din firmele controlate de omul de afaceri o deţinea ca urmare a unui împrumut garantat cu pachetul de 90% din acţiunile la o societate comercială cu activitate în mass-media.
Elena Udrea susţine că omul de afaceri căruia i s-au cerut cinci milioane de dolari pentru un contract cu Hidroelectrica este Bogdan Buzăianu, iar Ana Maria Topoliceanu este cea care a folosit aceşti bani şi care trebuie să răspundă.
Referindu-se la acuzaţiile DNA privind scoaterea din patrimoniul public a unei vile din Eforie şi vânzarea la preţ subevaluat, Elena Udrea a spus că acea licitaţie a fost câştigată de "o persoană foarte apropiată" Anei Maria Topoliceanu.
Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că directorul general al Evenimentului Zilei, Dan Andronic, fondatorul Cancan, Radu Budeanu şi omul de afaceri Bogdan Buzăianu ar fi implicaţi în noul dosar în care este suspectată Elena Udrea.
Dan Andronic, asociatul majoritar al societăţii Editura Evenimentul şi Capital, care editeaza publicaţiile Evenimentul Zilei şi Capital, şi director general al Evenimentului Zilei a fost audiat la Direcţia Naţională Anticorupţie în 29 iulie, el spunând, la ieşire, că a fost chemat de anchetatori să aducă mai multe documente, fără a preciza în ce calitate a fost chemat.
Bogdan Buzăianu, proprietarul Energy Holding şi finul fostului ministru al Economiei din perioada guvernului Năstase Dan Ioan Popescu, este unul dintre "băieţii deştepţi" din energie, expresie lansată de fostul preşedinte Traian Băsescu, care îi definea astfel pe cei care cumpărau energie de la stat la preţuri subevaluate pentru a o revinde cu câştiguri mari. Acordul cu Energy Holding a adus Hidroelectrica cele mai mari pierderi dintre toate contractele cu "băieţii deştepţi" - 1,4 miliarde lei pentru perioada 2006-2012.
Sursele judiciare citate au precizat că în acest dosar ar fi implicat şi Radu Budeanu, fondatorul Cancan şi cel care controlează publicaţia şi proiectul Cancan TV difuzat pe acest site. În 7 octombrie, procurorii DNA au făcut percheziţii la firma Cancan TV, la cabinete de avocatură şi la locuinţele mai multor persoane, într-un dosar privind fapte de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar surse judiciare afirmau că printre cei vizaţi de anchetatori ar fi politicieni şi patroni de presă. Aceleaşi surse afirmau că şi Radu Budeanu, care în prezent nu mai este în acţionariatul firmei, dar controlează publicaţia tabloidă şi proiectul Cancan TV, ar fi vizat în anchetă şi urmează să fie audiat, în prezent acesta fiind plecat din ţară.
În dosarul privind creditele BRD, DIICOT a început urmărirea penală în cazul a 30 de persoane.
Potrivit DIICOT, doi dintre liderii grupării infracţionale, folosindu-se de funcţiile deţinute în cadrul BRD – GROUP SOCIETE GENERALE, ”au racolat şi controlat activitatea mai multor persoane subordonate şi aflate în raporturi de muncă cu banca, care prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu sau prin neîndeplinirea acestora au facilitat aprobarea/acordarea frauduloasă a unui număr de 17 credite unor persoane fizice sau juridice, cunoscând faptul că pentru niciunul din creditele astfel acordate nu erau îndeplinite condiţiile minime impuse de normele de creditare şi că imobilele folosite pentru garantarea creditelor au fost supraevaluate de evaluatorii agreaţi de bancă”.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36