- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (10.02.2011, 11:29)
- Lucia Efrim , Lucia Efrim ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ultimii reţinuţi: 10 poliţişti de frontieră, unul de la circulaţie, nouă vameşi şi doi contrabandişti. Numărul total al inculpaţilor încarceraţi a ajuns la 97
Ultimii reţinuţi de Direcţia Naţională Anticorupţie în cazul mitei de la vămile din vestul ţării sunt 10 poliţişti de frontieră, unul de la circulaţie, nouă vameşi şi doi contrabandişti, numărul total al inculpaţilor încarceraţi, începând de miercuri, de către anchetatori ajungând la 97.
Urmărește
867 afișări
Ultimii reţinuţi: 11 poliţişti de frontieră, unul de la circulaţie, nouă vameşi şi doi contrabandişti. Numărul total al inculpaţilor încarceraţi a ajuns la 97 (Imagine: Adi Piclisan/Mediafax Foto)
Joi, DNA a informat că procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări penale faţă de 22 de persoane, între care ofiţeri şi agenţi de poliţie de frontieră, lucrători vamali la punctele de trecere a frontierei (PTF) Moraviţa şi PTF Foeni din cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Timiş şi persoane suspectate de trafic de ţigări.
Au fost reţinuţi doi ofiţeri de poliţie de frontieră - Viorel Lilian Matei din cadrul la PTF Moraviţa şi Florin Dan Pănescu din cadrul SPF Deta, pentru aderare la un grup infracţional organizat şi luare de mită, în formă continuată şi şase agenţi de poliţie de frontieră la PTF Moraviţa - Valentin Titus Munteanu, Sebastian Drăgan, Marian Mihai Dicu, Dorin Adrian Verdeţ, Valentin Lucian Ionescu, pentru aderare la un grup infracţional organizat şi luare de mită, în formă continuată, precum şi Sergiu Străuţ - agent de poliţie de frontieră la PTF Moraviţa, pentru aderare la un grup infracţional organizat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul
-
Retrospectivă 2024. Cele mai importante 10 evenimente din piaţa de capital: maxime istorice, finanţări record prin Fidelis, schimbări la ASF, vânzări din partea fondurilor de pensii, şocuri politice şi volatilitate
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
Totodată, au fost reţinuţi doi agenţi de poliţie de frontieră de la PTF Foeni - Adrian Maier şi Augustin Vrâncuţ, pentru aderare la un grup infracţional organizat şi luare de mită, în formă continuată, un agent de poliţie rutieră din cadrul IPJ Timiş, Poliţia Rutieră Deta - Ioan Ţăran, pentru aderare la un grup infracţional organizat şi luare de mită, în formă continuată, precum şi cinci lucrători vamali la PTF Foeni - Petru Augustinov, Elena Micşa, Marius Marta, Ghiţă Burdan, Claudiu Căncescu, pentru aderare la un grup infracţional organizat şi luare de mită, în formă continuată.
Au mai fost reţinuţi patru lucrători vamali la Biroul Vamal Moraviţa - Marius Horaţiu Petruţa, Teodor Badău, pentru aderare la un grup infracţional organizat şi luare de mită, în formă continuată şi Dorin Liviu Novac şi Ana Cumpănăşoiu, pentru aderare sau sprijinirea sub orice formă a unui grup infracţional organizat şi două infracţiuni de luare de mită, în formă continuată.
În acelaşi lot au fost reţinute şi două persoane suspectate de trafic cu ţigări - Gheorghe Cătălin Dorobanţu şi Sava Dan, pentru aderare la un grup infracţional organizat şi dare de mită.
Celor 22 de inculpaţi li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. Miercuri, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestora pe o perioadă de 24 de ore. Joi, inculpaţii sunt prezentaţi Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a reţinut 30 de poliţişti şi vameşi de la PTF Moraviţa, alte cinci persoane fiind cercetate în stare de libertate.
Printre cei reţinuţi sunt ofiţerii de poliţie de la PTF Moraviţa Cătălin Tănase - şef şef de tură şi Radu Feleac.
Într-un prim caz, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie face cercetări penale faţă de 35 de persoane între care ofiţeri şi agenţi de poliţie de frontieră, lucrători vamali la Punctul de trecere a frontierei (PTF) Moraviţa, Sectorul Poliţiei de Frontieră (SPF) Deta, PTF Foeni din cadrul SPF Cruceni, toate structurile aparţinând Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Timiş şi faţă de persoane suspectate de trafic de ţigări.
Printre cei reţinuţi sunt doi ofiţeri de poliţie la PTF Moraviţa - Cătălin Teodor Tănase (şef de tură) şi Radu Cătălin Felecan - pentru luare de mită în formă continuată şi aderare la un grup infracţional organizat şi 19 agenţi de poliţie la PTF Moraviţa - Dănuţ Antoni, Darius Apostol, Florentin Claudiu Ardelean, Petrişor Bogdan Bănuţ, Ciprian Marius Mateş, Stoian Petcov, Ciprian Ionuţ Porav, Francisc Tocaciu, Răzvan Marincu, Oliwer Chevereşan, Vasile Cojocaru, Ovidiu Marian Bărbosu, Vasile Tănase, Marius Manciu, Ilie Alexoaei, Ioan Bârjovanu, Valentin Sorin Biliuz, Cornel Florin Budriş, Liviu Dănuţ Butta - pentru luare de mită în formă continuată şi aderare la un grup infracţional organizat.
Totodată, a fost reţinut agentul de poliţie şi şeful Postului de Poliţie Moraviţa, Ion Alin Caramatrac, pentru luare de mită în formă continuată şi aderare la un grup infracţional organizat.
DNA l-a reţinut şi pe agentul de poliţie de punctul Deta, Mihai Adrian Şutea, pentru luare de mită în formă continuată şi aderare la un grup infracţional organizat, precum şi comisarul de poliţie Ioan Cornel Popa (şef de tură), de la PTF Foeni, pentru luare de mită în formă continuată şi aderare la un grup infracţional organizat, doi agenţi de poliţie de la Foeni - Andrei Ţăpîrdea, Constantin Moaleş - pentru luare de mită în formă continuată şi aderare la un grup infracţional organizat.
De asemenea, au fost reţinuţi patru lucrători vamali la Biroul Vamal Moraviţa - Sorin Horea Chirculescu, Claudiu Adrian Uiuiu, Velimir Stoian, Cristian Grigore Braga - pentru luare de mită în formă continuată şi aderare la un grup infracţional organizat, se arată într-un comunicat al DNA.
Procurorii au dispus măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara, pe o perioadă de 30 de zile, pentru Dumitru Lucian Duduman, Ioan Marian Darie - agenţi de poliţie SPF Deta, Gheorghe Verdeţ - lucrător vamal la Biroul Vamal Moraviţa şi Emil Turlea, Dumitru Irin Bratosin - persoane suspectate de trafic de ţigări.
Potrivit DNA, în perioada octombrie 2010 - ianuarie 2011, la nivelul PTF Moraviţa şi PTF Foeni din cadrul IJPF Timiş, în contextul existenţei unui grup infracţional organizat, ofiţeri şi agenţi de poliţie de frontieră împreună cu lucrători vamali au acţionat în vederea strângerii de sume de bani sub formă de mită, în schimbul nedenunţării şi neconstatării unor infracţiuni sau contravenţii comise de persoane care traficau ţigări sau alcool provenite din Serbia, la trecerea frontierei de stat a României.
Din probele administrate până în prezent au rezultat următoarele aspecte privind activitatea infracţională a inculpaţilor: pentru a trece frontiera cu un bax de ţigări, traficanţii dădeau 50 de euro, iar pentru un cartuş de ţigări 1 euro, astfel încât o singură persoană ajungea să înmâneze lucrătorului vamal şi sume de 750 euro.
În al doilea caz, procurorii DNA a reţinut 15 de inculpaţi, între care 11 lucrători de poliţie de frontieră (trei ofiţeri şi opt de agenţi) şi patru lucrători vamali, care şi-au desfăşurat activitatea în cadrul Punctului de Trecere a Frontierei (PTF) Naidăş, judeţul Caraş-Severin.
DNA a reţinut trei ofiţeri de poliţie de frontieră - Valentin Ionică Bărăgan, şeful PTF Naidăş, Orlando Gabriel Cean, Ioţa Herdi -, opt agenţi de poliţie de frontieră - Ion Bâlbă, Victor Chiriţoiu, Claudiu Ciobotariu, Ion Dăgăliţă, Adrian Ilie Junc, Sabin Muntea, Adrian Ilie Radu, Cristian Daniel Luca -, patru lucrătorii vamali - Dalibor Iovanovici, Camelia Mihăilă, Gheorghe Verdeţ, Ovidiu Gelu Ţinte -, pentru luare de mită, în formă continuată şi aderare la un grup infracţional organizat.
Potrivit DNA, în perioada octombrie 2010 - ianuarie 2011, la nivelul Punctului de Trecere a Frontierei (PTF) Naidăş, vameşii şi poliţişti de frontieră menţionaţi, precum şi alte persoane implicate în traficul cu ţigări, în contextul existenţei unui grup infracţional organizat, au acţionat în scopul comiterii unor infracţiuni de corupţie şi pentru a obţine importante beneficii financiare şi materiale.
Concret, lucrătorii de poliţie şi vameşii care şi-au desfăşurat activitatea la PTF Naidăş au primit de la persoanele implicate în traficul ilegal cu ţigări, cu titlu de mită, în mod curent, diferite sume de bani şi alte foloase (în general, produse alimentare şi ţigări) pentru a facilita introducerea în România a unor cantităţi de ţigări netimbrate, provenite din Serbia. Traficanţii de ţigări achitau aproximativ 50 de euro pentru un bax, respectiv cinci lei sau un euro pentru fiecare cartuş de ţigări, astfel că, în unele situaţii, se încasau sume cuprinse între 2.000 şi 2.700 de euro pe o tură.
Într-un al treilea caz, DNA l-a reţinut pe ofiţerul de poliţie de frontieră, Ion Ionuţ Soare, pentru luare de mită, în formă continuată şi aderare la un grup infracţional organizat, precum şi pe alţi 12 agenţi de poliţie de frontieră - Gheorghe Norbert Babeţi, Claudiu Bojidar barbuli, Sorin Ştefan Cohuţ, Valentin Gheorghe Moţ, Ion Flavius Nistoran, Sorin Marian Pantea, Crsitian Borceanu, Mihai Cristinel Topolniceanu, Cătălin Ciprian Pruteanu, Daniel Dumitraşcu, Simion Dragotă şi ion Flavius Novanc -, pentru luare de mită, în formă continuată şi aderare la un grup infracţional organizat.
De asemenea, au fost reţinuţi doi lucrători vamali - Aurelian Dan Coman şi Adreian Dan Enache - pentru luare de mită, în formă continuată şi aderare la un grup infracţional organizat.
Într-un al patrulea caz, Direcţia Naţională Anticorupţie a reţinut, miercuri, alte 15 persoane în cazul de corupţie de la punctul de vamă Stamora Moraviţa. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări penale faţă de 15 de persoane, între care ofiţeri şi agenţi de poliţie de frontieră, lucrători vamali la Punctul de trecere a frontierei (PTF) Moraviţa din cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Timiş şi persoane suspectate de trafic de ţigări, informează DNA.
Astfel, a fost reţinut ofiţer de poliţie la PTF Moraviţa Valerian Dragomir (şef de tură), pentru luare de mită în formă continuată şi aderare la un grup infracţional organizat.
Au fost reţinuţi zece agenţi de poliţie la PTF Moraviţa - Marin Ivana, Costinel Chiosa, Ion Rada, Iulian Colf, Nicolae Surulescu, Gabriela Haşu, Victor Sebastian Ivanovici, Marian Toma, Marius Dorin Ghiţan, pentru luare de mită în formă continuată şi aderare la un grup infracţional organizat - şi patru lucrători vamali la Biroul Vamal Moraviţa - Aurela Ioan Selegean (şef de tură), Olimpiu Jurcuţiu, petru tarcea, Florin Dărăbuţ, Florin Sever Dobîndă -, pentru luare de mită în formă continuată şi aderare la un grup infracţional organizat.
Iar în al cincilea caz au fost reţinuţi cei 22, de la Moraviţa şi Foeni.
Pentru toate cele 97 de persoane reţinute în cazurile de corupţie de la punctele de frontieră din vestul ţării, procurorii anticorupţie au cerut arestarea preventivă, pentru 29 de zile, Curtea de Apel Bucureşti admiţând solicitările şi emiţând, până la transmiterea acestei informaţii, 86 de mandate de arestare preventivă.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:03
-
ieri, 23:10