- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (01.11.2024, 08:39)
- Rafael Hekman
Un dealer de antichităţi italian, acuzat de trafic de artefacte furate de zeci de milioane de dolari
Procurorii din Manhattan au obţinut un mandat de arestare pe numele lui Edoardo Almagià, un cunoscut dealer de antichităţi educat la Princeton, care locuieşte acum în Italia, sub acuzaţia de trafic de artefacte furate în valoare de zeci de milioane de dolari.
Urmărește
111 afișări
Un dealer de antichităţi italian, acuzat de trafic de artefacte furate de zeci de milioane de dolari
Conform dosarului, Almagià este acuzat de conspiraţie, înşelăciune şi posesie de bunuri furate aparţinând Italiei, relatează The New York Times.
Matthew Bogdanos, şeful unităţii de combatere a traficului de antichităţi din cadrul biroului procurorului din Manhattan, a obţinut mandatul de arestare, iar următorul pas este solicitarea unui aviz internaţional de reţinere prin Interpol, pentru a iniţia procedurile de extrădare.
Mandatul detaliază activităţile ilegale ale lui Almagià, descris ca un dealer elegant care, de-a lungul anilor, a vândut şi donat artefacte valoroase către muzee importante, însă autorităţile italiene suspectează de decenii că acesta colabora cu jefuitori de morminte.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Din prima zi de mandat, Trump semnează ordine executive cu consecințe majore: Începe deportarea în masă a imigranților, pune capăt dreptului la cetățenie prin naștere, grațiază inculpații de la Capitoliu. Ce alte decizii a luat Președintele SUA
-
Pentru prima dată, guvernul prognozează că euro se va aprecia la mai mult de 5 lei faţă de moneda naţională
-
AUR cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR pe tema ordonanţei privind alegerile prezidenţiale
-
De ce nu va candida Ciolacu? Explicaţia dată de partid
Conform anchetatorilor, Almagià ar fi păstrat un jurnal al activităţilor sale, cunoscut ca „Green Book”, în care erau listate aproape 1.700 de artefacte furate, vândute din apartamentul său din Manhattan.
În 2006, după o percheziţie a agenţilor de securitate naţională ai SUA şi a poliţiei italiene, Almagià a părăsit Statele Unite, ascunzând artefacte şi documente în depozite şi transportând alte obiecte către Napoli.
Ancheta, începută în 2018, a dus la recuperarea a 221 de antichităţi legate de Almagià, evaluate la aproape 6 milioane de dolari. Printre obiectele recuperate se numără piese din colecţiile Muzeului de Artă din Cleveland, Muzeului J. Paul Getty, Muzeului de Artă Greacă, Romană şi Etruscană de la Fordham şi Muzeului de Arte Frumoase din Boston.
Ancheta sugerează că activităţile lui Almagià au fost facilitate de sprijinul complice al lui Michael Padgett, fost curator la Muzeul de Artă al Universităţii Princeton, care ar fi folosit reputaţia şi contactele sale pentru a facilita accesul dealerului la o reţea de clienţi şi instituţii prestigioase. Padgett a negat implicarea, precizând că o acuzaţie similară a fost respinsă de justiţia italiană în 2012.
Într-un interviu din 2021, Almagià a descris eforturile de combatere a traficului de antichităţi ca fiind o „persecuţie” a dealerilor şi a sugerat că anumite artefacte, deşi furate, ar trebui să rămână în muzee pentru a fi apreciate de vizitatorii americani.
Autorităţile italiene şi americane continuă ancheta, urmărind să aducă înapoi în Italia artefactele furate şi să clarifice legăturile reţelei de trafic de antichităţi în cadrul pieţei internaţionale de artă.
Citește pe alephnews.ro: Sondaj Avangarde: Care este intenția de vot a românilor în 2025 și în ce candidați au încredere pentru prezidențiale?
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum a început succesul lui Trump? Președintele și-a construit popularitatea prin afaceri, apariții TV regulate și expunere uriașă
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Digi RCS-RDS oferă tuturor abonaților din România acest voucher de 500 de lei. Ce trebuie să faci
CANCAN.RO
Categoria de pensionari din România care vor primi pensii mai mari cu 420 de lei, după indexarea din 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe