Un dealer de antichităţi italian, acuzat de trafic de artefacte furate de zeci de milioane de dolari

Procurorii din Manhattan au obţinut un mandat de arestare pe numele lui Edoardo Almagià, un cunoscut dealer de antichităţi educat la Princeton, care locuieşte acum în Italia, sub acuzaţia de trafic de artefacte furate în valoare de zeci de milioane de dolari.

Urmărește
111 afișări
Imaginea articolului Un dealer de antichităţi italian, acuzat de trafic de artefacte furate de zeci de milioane de dolari

Un dealer de antichităţi italian, acuzat de trafic de artefacte furate de zeci de milioane de dolari

Conform dosarului, Almagià este acuzat de conspiraţie, înşelăciune şi posesie de bunuri furate aparţinând Italiei, relatează The New York Times.

Matthew Bogdanos, şeful unităţii de combatere a traficului de antichităţi din cadrul biroului procurorului din Manhattan, a obţinut mandatul de arestare, iar următorul pas este solicitarea unui aviz internaţional de reţinere prin Interpol, pentru a iniţia procedurile de extrădare.

Mandatul detaliază activităţile ilegale ale lui Almagià, descris ca un dealer elegant care, de-a lungul anilor, a vândut şi donat artefacte valoroase către muzee importante, însă autorităţile italiene suspectează de decenii că acesta colabora cu jefuitori de morminte.

Conform anchetatorilor, Almagià ar fi păstrat un jurnal al activităţilor sale, cunoscut ca „Green Book”, în care erau listate aproape 1.700 de artefacte furate, vândute din apartamentul său din Manhattan.

În 2006, după o percheziţie a agenţilor de securitate naţională ai SUA şi a poliţiei italiene, Almagià a părăsit Statele Unite, ascunzând artefacte şi documente în depozite şi transportând alte obiecte către Napoli.

Ancheta, începută în 2018, a dus la recuperarea a 221 de antichităţi legate de Almagià, evaluate la aproape 6 milioane de dolari. Printre obiectele recuperate se numără piese din colecţiile Muzeului de Artă din Cleveland, Muzeului J. Paul Getty, Muzeului de Artă Greacă, Romană şi Etruscană de la Fordham şi Muzeului de Arte Frumoase din Boston.

Ancheta sugerează că activităţile lui Almagià au fost facilitate de sprijinul complice al lui Michael Padgett, fost curator la Muzeul de Artă al Universităţii Princeton, care ar fi folosit reputaţia şi contactele sale pentru a facilita accesul dealerului la o reţea de clienţi şi instituţii prestigioase. Padgett a negat implicarea, precizând că o acuzaţie similară a fost respinsă de justiţia italiană în 2012.

Într-un interviu din 2021, Almagià a descris eforturile de combatere a traficului de antichităţi ca fiind o „persecuţie” a dealerilor şi a sugerat că anumite artefacte, deşi furate, ar trebui să rămână în muzee pentru a fi apreciate de vizitatorii americani.

Autorităţile italiene şi americane continuă ancheta, urmărind să aducă înapoi în Italia artefactele furate şi să clarifice legăturile reţelei de trafic de antichităţi în cadrul pieţei internaţionale de artă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
dealer,
artefacte,
furt

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici